22 - 24 maanden

4 swingende tips om het leven van je peuter te verrijken met muziek

  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Email Icon

Peuters zijn gek op alle vormen van muziek – zingen, dansen, neuriën, klappen, en dingen tegen elkaar slaan (het liefst zo luid mogelijk 🥁). Maar wist je dat dit ook goed is voor de ontwikkeling? Muziek stimuleert namelijk de creativiteit en de hersenontwikkeling en het helpt je kind sociale vaardigheden te leren. Zoals ouders en verzorgers maar al te goed weten, is muziek ook een geweldig hulpmiddel: er zijn maar weinig manieren zo effectief als meezingen om je kind te helpen met lastige taakjes (zoals opruimen of de luier verschonen).

Toch vraag je je misschien af hoe je muziek op een leuke manier in het dagelijks leven van je peuter kan verwerken. Geen zorgen: je hoeft geen instrument te bespelen, geen professioneel zanger te zijn en zelfs geen toon te kunnen houden om het leven van je peuter te verrijken met muziek.

Leuke manieren om elke dag een stukje muzikaler te maken:

Luister naar geluiden uit de omgeving

Het wereldje van je peuter zit al vol ritme en maat, maar je moet er wel bewust naar luisteren. Let tijdens autoritjes op de geluiden van autobanden, richtingaanwijzers en sirenes. Als je je peuter wijst op deze geluidjes en ze imiteert, kun je er een echte solo van maken! Misschien gaat je kind er zelfs wel bij klappen en drummen. Zo niet, dan vindt hij het nog steeds leuk om bij jouw optreden te zijn.

Zing instructies voor je kind

Op deze leeftijd zoeken kinderen continu de grenzen op – het hoort er allemaal bij als je een peuter bent. Door instructies te zingen (in plaats van uit te spreken), zoals “wij gaan opruimen, wij gaan opruimen, ruim de boel maar op”, stimuleer je het juiste gedrag bij je kind. Je kunt zelfs een liedje verzinnen over uit bad gaan, in het autostoeltje gaan zitten, de luier verschonen en tandenpoetsen, of over weggaan van een leuke plek.

Dansen en stilstaan

Wanneer je kind de leeftijd van 2 jaar nadert, begint hij tweedelige instructies steeds beter te begrijpen. Dit is een mooie kans voor een leuk dansspel! Zet een van jullie favoriete liedjes op en leg je peuter uit dat jullie gaan dansen zolang de muziek afgespeeld wordt, en stil moeten blijven staan wanneer de muziek stopt. Doe het eerst een keertje voor – en beginnen maar! Meteen stil blijven staan is waarschijnlijk nog een iets te grote uitdaging, maar dat is helemaal niet erg. Neem een pose aan en trek een gekke bek wanneer de muziek stopt, wissel de speeltijden van de muziek af en varieer met jullie danssnelheid.

Gebruik je mond als instrument

Toddler blowing air out of their mouth to make a sound

Laat je peuter neuriën, zingen, en volop experimenteren met alle leuke geluiden die zijn mond kan maken. Oefen samen met ritmisch ademen en blazen op verschillende manieren, maak een O-vorm met je mond en tik zachtjes tegen je wang om geluidjes te maken, gebruik een vibratostem, tik met je vinger op de binnenkant van je wang, en maak tsj-geluidjes.

Share

  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Email Icon

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 22 - 24 maanden, Lichaamsdelen, Communicatie, Speeltijd & activiteiten, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen