5 manieren om met pompons te spelen

Pompons – die kleine katoenen knutselbolletjes in verschillende kleuren – zijn eenvoudig en eindeloos leuk vermaak voor je peuter. Ze zijn bijzonder geschikt om de ontwikkeling van de fijne motoriek te stimuleren, bijvoorbeeld door ze met een pincet te pakken, te sorteren, en door een opening te duwen.

Ideeën om thuis of onderweg met pompons te spelen:

*Let op: laat je kind alleen onder toezicht met pompons spelen. De bolletjes kunnen een verstikkingsgevaar opleveren, dus blijf constant in de buurt van je peuter, zeker als ze graag voorwerpen in haar mond stopt.

Door een gat duwen

Duw de pompons door de opening van een leeg drinkpak (met een draaidop zoals op de foto). Knip aan de onderkant van het pak een opening zodat je peuter de pompons makkelijk weer kan pakken. Het blijft leuk om de bolletjes keer op keer door de opening te duwen!

Heb je geen drinkpak in huis? Dan kun je ook een oud plastic waterflesje gebruiken.

Pakken met een pincet

In deze foto: De grote houten legpuzzel met de Pincet, viltsterren en viltmandje uit de Maatjes Speelkit

Misschien denk je dat opperst geconcentreerd pompons verplaatsen met een pincet niets voor jouw actieve peuter is. Toch krijgt je peuter naarmate ze dichter bij de twee jaar komt een steeds betere hand-oogcoördinatie, en kan ze zich helemaal storten op deze montessoriactiviteit.

Ze vindt het vast fantastisch om te oefenen met pompons, bosbessen, erwtjes, of andere kleine voorwerpen van het ene in het andere bakje te verplaatsen met haar pincet. En zelfs als ze nog niet veel interesse toont in het pincet, is het nog steeds leuk om het met haar handen te doen – en ook dat is heel goed voor haar fijne motoriek en cognitieve vaardigheden.

Verstoppen

In deze foto: De Magisch Tissuedoos uit de Aftaster Speelkit en de viltsterren uit de Maatjes Speelkit

Verstop de pompons, de viltsterren en een paar harde voorwerpen (zoals kleine stenen of speeltjes) in de magische tissuedoos. Praat over het verschil tussen zacht en hard, en dingen die rond zijn of randen hebben. Vraag je peuter om haar hand in de doos te stoppen, te voelen zonder te kijken, en de voorwerpen in alle categorieën eruit te trekken: zacht, rond, hard, en vormen met punten.

Sorteren

Sorteer de pompons en viltsterren met het pincet op kleur in de stapelbare druppelbekertjes. Als je grotere en kleinere pompons hebt, kun je ze ook op grootte laten sorteren door je peuter. Peuters beginnen het tussen de 18 en 24 maanden leuk te vinden om op kleur, soort, en grootte te sorteren. Je kunt haar ook de pompons laten sorteren in een muffinblik of een eierdoosje.

Plakken

Je peuter kan de pompons op een raam of muur plakken met licht klevende transparante folie. Plak de folie met schilderstape op een raam, op de grond, of op een tafel (met de plakkende zijde naar buiten) en laat je peuter de pompons erop plakken en er weer af halen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 19 - 21 maanden, Fijne motoriek, Sorteren, Speeltijd & activiteiten, Kinderontwikkeling

Blijf lezen