13 - 15 maanden

5 manieren om (veilig) met kleine voorwerpen te spelen

Toddler placing colorful wooden sticks into a container

Insecten, knopen, speelgoedpoppetjes, stenen, wattenstaafjes, stickers, pompons… Peuters zijn gek op alles wat klein is.

In de montessorifilosofie wordt de periode waarin kinderen zich van nature aangetrokken voelen tot iets leren, doen, of proberen, ook wel de ‘gevoelige periode’ genoemd. De gevoelige periode voor het spelen met kleine voorwerpen is tussen de één en drie jaar. Het is niet altijd makkelijk om je kind met kleine voorwerpen te laten spelen – je moet hem immers continu in de gaten houden om te voorkomen dat er iets in zijn mond verdwijnt – maar toch is het de moeite zeker waard.

Het advies van ergotherapeuten is om peuters kleine voorwerpen te geven om te verkennen, zodat ze hun fijne motoriek beter ontplooien en de handkracht kunnen ontwikkelen die ze nodig hebben om een potlood vast te kunnen houden en te leren schrijven.

DIY-Ideeën om je peuter thuis of onderweg veilig met kleine voorwerpen te laten spelen:

Knutsellucifers in een bakje

Deze activiteit is een leuke opvolger voor kindjes die de houten spaarpot met munten al onder de knie hebben. Peuters vinden het heerlijk om hun ontwikkelende fijne motorische vaardigheden in de praktijk brengen. Kleine voorwerpen door nauwe openingen duwen is een leuke uitdaging voor je kind, waar hij al zijn concentratie en aandacht voor nodig zal hebben.

Je kunt gekleurde knutsellucifers* online bestellen of in een knutselwinkel kopen. Gebruik een bakje met een zachte plastic deksel waar je gaatjes in kunt prikken.

IJsstokjes met klittenband

Peuters vinden niets zo leuk als klittenband vast- en losmaken! En de stokjes door een opening in een bakje duwen is natuurlijk ook een hele uitdaging.

In een knutselwinkel of op internet kun je klittenbandstickers en grote gekleurde ijsstokjes vinden. Plak het zachte deel van het klittenband op één uiteinde van het ijsstokje, en het ruwe deel op het andere uiteinde.

Je hebt een bakje met een zachte, flexibele plastic deksel nodig voor deze activiteit. Let op dat je een bakje kiest dat groot genoeg is voor de stokjes. Maak met een mesje een gleuf in de plastic deksel. Hoe groter, hoe makkelijker – en hoe kleiner, hoe uitdagender voor je peuter. Je kunt de knutselstokjes na het spelen makkelijk opbergen in het doosje voor de volgende keer.

De stokjes zijn ook leuk speelgoed voor wat oudere peuters, bijvoorbeeld om autowegen mee te bouwen en te oefenen met kleuren aan elkaar koppelen.

Vilthouders

Toddler putting colored popsicle sticks into colored felt pockets

Je kunt ook vilthouders in verschillende kleuren maken voor je peuter, zodat hij kan oefenen met zijn fijne motorische vaardigheden. Eerst zal hij vooral experimenteren met de gekleurde stokjes in de houders stoppen en er weer uithalen, maar op den duur leert hij ook de juiste kleur stokjes bij de houders te zoeken.

Knip vilten vierkantjes uit en lijm de uiteinden aan elkaar om er houders van te maken. De gekleurde ijsstokjes kun je in een knutselwinkel of online vinden.

Wattenstaafjes en een eierdoosje

Dit spelletje is een vergelijkbare uitdaging voor de fijne motoriek, waarbij je gaatjes prikt in de bodem van een eierdoosje en je kind wattenstaafjes geeft om erdoorheen te steken.

*Let goed op dat je kind geen wattenstaafjes of knutsellucifers in zijn oren, neus, of ogen steekt.

Flessenrammelaar

Maak samen een rammelaar van een doorzichtig plastic waterflesje. Laat je peuter allerlei kleine voorwerpen door de opening duwen: chenilledraad, pompons, wattenstaafjes, en ander klein knutselmateriaal. Is de fles vol? Leg dan je hand over de hand van je peuter en draai samen de dop op de fles. Voilà: jullie eigen rammelaar! Als je het flesje na het spelen nog wilt recyclen, is het het makkelijkst om de fles aan de onderkant open te knippen zodat je de inhoud eruit kunt schudden.

Schatkistje

Toddler sitting on a man's lap looking through a treasure box

Koop een metalen knutselblik of gebruik een stevig blik met deksel dat je al in huis hebt. Je peuter vindt het fantastisch om hier kleine voorwerpen in te bewaren (en later ook te sorteren), de deksel open en dicht te doen, en er zijn eigen schatkistje van te maken. Je kunt het blik ook gebruiken om de wattenstaafjes, tandenstokers, pompons en andere knutselmaterialen van de vorige activiteiten in te bewaren..

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 13 - 15 maanden, Speeltijd & activiteiten, Sorteren, Knutselen, Fijne motoriek, Koppelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen