0 - 12 weken

6 tips om te praten tegen iemand die (nog) niets terugzegt

Hoewel het wat ongemakkelijk kan voelen om te praten tegen iemand die nog niets terugzegt, zijn de onderzoeken duidelijk: er bestaat een directe link tussen hoeveel woorden een kind hoort en de intelligentie van het kind. De eerste paar maanden luistert je baby continu naar de intonatie, het ritme en de patronen van je stem. Hoewel je baby nog niet begrijpt wat je zegt, wordt op deze manier door de hersenen de basis gelegd om de taalvaardigheid te ontwikkelen.

Tips voor het praten tegen je baby:

Lezen

Voorlezen Probeer eens voor te lezen in de positie die je op de foto ziet; het boekje dat je voorleest wordt interessanter als de baby ook je gezicht kan zien. Met je benen geef je je beweeglijke en kwetsbare baby bovendien gemakkelijk een veilig plekje om te liggen.

Rondjes door het huis

Loop, wanneer je baby wakker is (in een draagdoek met het gezicht naar voren, of met het gezicht naar de zijkant in een draagzak), een rondje door het huis. Praat over alles wat je ziet en ervaart. In het eerste jaar zal dit een van de favoriete activiteiten van je baby zijn. In het eerste jaar zal dit een van de favoriete activiteiten van je baby zijn.

Blijf de hele dag door vertellen

Praat zoveel mogelijk tegen je baby, of je nu thuis of buitenshuis bent. Vertel tijdens het boodschappen doen over de producten die je in het winkelwagentje legt, en praat tegen je baby tijdens het verschonen van de luier. Probeer je baby hierbij zoveel mogelijk aan te kijken.

Voer een ‘gesprek’

Als je baby geluidjes maakt of begint te kirren, praat dan terug of imiteer de geluiden van je baby. Onderzoeken hebben consistent aangetoond dat zulke gesprekjes net zo belangrijk zijn als de hoeveelheid woorden die baby’s horen (en misschien zelfs wel belangrijker).

Zing voor je baby

Zelf vind je je zangstem misschien niets om over naar huis te schrijven, maar je baby denkt daar anders over – want jij bent het! Baby’s reageren zelfs nog beter op zingen dan op praten.

Zing langzaam en met een hogere, zangerige stem

Gebruik de stem die voor jou natuurlijk aanvoelt wanneer je tegen je baby praat. Baby’s zijn voorgeprogrammeerd om op hogere tonen te reageren, en leren meer van de uitgerekte klinkers die we gebruiken wanneer we tegen ze praten. Dit komt omdat het woord langzamer wordt uitgesproken en daarom aantrekkelijker klinkt voor baby’s om naar te luisteren.

Wil je graag meer te weten komen over de onderzoeken die een verband leggen tussen IQ en hoeveel taal een kind hoort tijdens de eerste maanden en jaren? Dat snappen wij helemaal! Open hier het Engelstalige pdf-bestand “The Power of Talk: The impact of adult talk, conversational turns, and TV during the Critical 0 – 4 years of Child Development”.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 0 - 12 weken, Hechting, Communicatie, Rondleidingen door het huis, Kinderontwikkeling

Blijf lezen