7 belangrijke elementen voor een door Montessori geïnspireerde kinderkamer

“Een kind heeft een andere relatie tot zijn omgeving dan wij…een kind neemt die in zich op. De dingen die hij ziet, worden niet alleen onthouden; ze maken deel uit van zijn ziel.” —Maria Montessori
Een door Montessori geïnspireerde kinderkamer moet eenvoudig, geordend en rustgevend zijn. Je baby zal zich uiteindelijk bewust worden van de omgeving die je hebt gecreëerd, en wanneer dat gebeurt, zal hij zich daar vertrouwd en veilig voelen.
In de Montessori filosofie staat de onafhankelijkheid van het kind centraal. Wanneer je baby gaat kruipen, moet je controleren of alle stopcontacten en scherpe hoeken zijn afgedekt en dat er niets kan omvallen. Schroef bijvoorbeeld zware meubels zoals boeken- en keukenkasten vast tegen de muur. Veiligheid komt op de eerste plaats, en verder bepalen je opvoedingsstijl en de behoeften van je baby de keuzes die je over zijn omgeving maakt. Ieder gezin is anders, en jij weet als geen ander wat goed werkt in de kamer van je baby. Doe wat werkt; meer hoeft niet. ❤️
Dit zijn de belangrijkste elementen als je een door Montessori geïnspireerde kinderkamer wilt creëren:
Een vloerbed
Je baby op een matras op de vloer laten slapen lijkt misschien tegendraads, maar vanaf een vloerbed kan je baby zijn omgeving verkennen zonder dat zijn blik door spijlen wordt gehinderd. Op vloerhoogte leert je kind ook over veiligheid en grenzen (sommige ouders leggen een kleed of kussens rondom het vloerbed om dit te benadrukken).
Een vloerbed ondersteunt ook de groeiende onafhankelijkheid van je kind. Wanneer je baby iets groter is, heeft hij de vrijheid om te slapen wanneer hij moe is en op te staan wanneer hij wakker is. Zo leert hij naar de slaapsignalen van zijn lichaam te luisteren.
Lage planken

Voordat je baby kruipt, gebruikt hij zijn ogen om de omgeving te verkennen. Wanneer hij iets ouder is en zelf gaat verkennen, plaats je een paar zorgvuldig gekozen speeltjes en boeken op lage planken. Je baby kiest dan zelf waarin hij geïnteresseerd is, zonder overstelpt te worden door te veel speelgoed. De Montessori Speelgoedplank kan je hierbij helpen en maakt het leuker voor je kind. Blijf bij het ontwerp van de kinderkamer uitgaan van het perspectief van je baby; hang bijvoorbeeld foto’s en kunstwerken op plekken waar je baby ze makkelijk kan zien.
Topponcino
Een topponcino is een eenvoudig Montessori kussen, dat je baby emotionele en lichamelijke steun geeft in de eerste paar maanden. Je kunt het makkelijk meenemen en het behoudt zijn geur, textuur en temperatuur. Een topponcino is een eenvoudig Montessori kussen, dat je baby emotionele en lichamelijke steun geeft in de eerste paar maanden. Je kunt het makkelijk meenemen en het behoudt zijn geur, textuur en temperatuur. Een topponcino biedt consistentie en steun voor baby’s hoofd wanneer hij door verschillende mensen wordt vastgehouden. Slaap eerst zelf met de topponcino, zodat je baby overal jouw geur bij zich heeft. ❤️
Een mobiel

Na vier weken leren baby’s de bewegingen van hun ogen te beheersen. Een mobiel is daarom een perfecte eerste speelgoedkeuze. Mobielen ondersteunen het volgen met de ogen, het visuele onderscheidingsvermogen en de concentratie. Ze versterken ook de oog- en nekspieren wanneer je baby de bewegingen van de mobiel volgt, en de arm- en rompspieren wanneer ze naar de mobiel beginnen te reiken. Hang mobielen in de bewegingszone van de kinderkamer; het bed van je baby is alleen voor uitrusten en slapen bedoeld.
Naarmate je baby ouder wordt, leert hij om de mobiel gecoördineerd met zijn ogen te volgen en er fysiek naartoe te bewegen. Mobielen zijn vaak de eerste aanwijzing dat deze combinatie van cognitieve en grof motorische ontwikkeling plaatsvindt, om doelbewust naar iets toe te werken.
Natuurlijke materialen

De zachtheid van katoen, de warmte van wol en de textuur van hout geven je baby volop sensorische stimulatie. Natuurlijke materialen geven je baby tastbare informatie over de wereld, vooral bij een combinatie van materialen zoals het gewicht van een steen vergeleken met vilt, of de temperatuur van metaal vergeleken met hout. Goed verzorgde natuurlijke materialen zijn veiliger voor je baby om aan te raken of in zijn mond te doen. Het gebruik van wol, hout en katoen in de kinderkamer kan ook op emotioneel vlak helpen, omdat dit een gevoel van kalmte versterkt. Met eenvoudig, natuurlijk speelgoed leert je baby over oorzaak en gevolg: een houten blok maakt herrie als het op de vloer valt, maar een vilten bal niet.
Spiegel
Veel door Montessori geïnspireerde kinderkamers hebben een aparte zone voor bewegen en spelen, vaak met een spiegel op een prominente plek. Je baby ziet zijn eigen spiegelbeeld en observeert zijn omgeving uit verschillende hoeken. Na een tijdje zal hij zijn lichaamsbewegingen bestuderen, om verbindingen te leggen tussen wat hij voelt en wat hij ziet. De spiegel moet van plexiglas zijn en stevig aan de muur worden bevestigd. ❤️
De Play Gym van Lovevery

De Play Gym van Lovevery is door deskundigen ontworpen om cognitieve en sensorische vaardigheden en de grove en fijne motoriek te ontwikkelen. Het speelkleed is draagbaar zodat je baby overal een plek heeft waar hij kan bewegen. De Play Gym heeft vijf verschillende zones voor de ontwikkeling van verschillende vaardigheden. De contrastrijke zwart-witte kaarten in de zone Leren fixeren, zijn bedoeld voor de visuele ontwikkeling van je baby en versterken de verbindingen tussen de ogen en het brein. Leg je baby op zijn rug in de zone Geluid maken en hang de grijpring boven zijn hoofd. De geluiden die de ring en het kleed maken wanneer je baby beweegt en met zijn beentjes schopt, ontwikkelt zijn begrip van oorzaak en gevolg.

Speelkits
Een abonnement op het innovatieve, bekroonde speelgoed abonnement voor baby en peuter biedt educatief speelgoed in elke nieuwe ontwikkelingsfase.
Learn more
De Play Gym
Geef je baby de beste start met de interactieve Lovevery Play Gym. Een babygym en speelkleed om zintuigen, motoriek, taal, en nog meer te ontwikkelen!
Learn moreBlijf lezen

0 - 12 weken
Je nieuwe baby herkent je op geur en geluid
In de eerste weken na de geboorte gebruiken baby's hun reuk- en gehoorzin om hun meest nabije personen te herkennen.

0 - 12 weken
Veiligheidstips voor nieuwe ouders
Nieuwe ouders zijn volledig gefocust op veiligheid. De zorg voor een baby is een enorme verantwoordelijkheid.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
5 - 6 maanden
7 belangrijke elementen voor een door Montessori geïnspireerde kinderkamer
Een door Montessori geïnspireerde kinderkamer moet eenvoudig en rustgevend zijn. We hebben 7 van onze favoriete artikelen verzameld om je te helpen er een te ontwerpen die bij je baby past.

5 - 6 maanden
‘Zwemt’ je baby al op de buik?
Je baby heeft veel tijd op de buik nodig om spierkracht op te bouwen voor het kruipen. Hier vind je de verschillende fases van op de buik liggen en spelen, en leuke ideeën om er het beste van te maken.

0 - 12 weken
Waarom huid-op-huidcontact ook ná het ziekenhuis belangrijk is
Huid-op-huid contact vermindert het huilen, verbetert de slaap en stimuleert het afweersysteem. Lovevery deelt tips over hoe jij het meeste kunt halen uit huid-op-huid contact met je baby.

0 - 12 weken
Op de buik liggen doet je baby goed! Maar waarom?
De Britse National Health Service adviseert om voldragen baby’s al vanaf de geboorte onder toezicht op hun buik te laten liggen. Tips on je baby op jou te laten liggen.

0 - 12 maanden
0 - 12 weken
Welkom bij De Waarnemer Speelkit voor 0-12 weken
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Waarnemer Speelkit voor je baby van 0-12 weken.

3 - 4 maanden
Welkom bij De Charmeur Speelkit voor 3-4 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Charmeur Speelkit voor je baby van 3-4 maanden.

5 - 6 maanden
Welkom bij De Aftaster Speelkit voor 5-6 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Waarnemer Speelkit voor je baby van 5-6 maanden.

0 - 12 weken
De 11 beste door Montessori geïnspireerde speeltjes voor 0 tot 1 jaar
De Montessori methode speelt in op de natuurlijke wil van het kind om te leren. Hier zijn 11 van de beste Montessori speeltjes voor baby's van 0 tot 1 jaar.

5 - 6 maanden
Activiteiten voor de ontwikkeling van baby’s van 5 tot 6 maanden
Baby's van 5 tot 6 maanden proeven, voelen en verkennen alles met de mond wat binnen handbereik komt.

0 - 12 weken
De 10 beste manieren om het brein van je baby te stimuleren
Lovevery experts delen 10 technieken om het ontwikkelende brein van je baby te beschermen en te laten groeien.

5 - 6 maanden
De grote verandering in het zicht van je baby
Het gezichtsvermogen van je baby verandert snel in de eerste weken van zijn leven. Hier zijn vier manieren om het zicht van je baby te helpen ontwikkelen.

5 - 6 maanden
Bijten en de spraakontwikkeling (ze hebben met elkaar te maken!)
Door voorwerpen in de mond te stoppen, legt je baby een stevige basis voor zijn spraak- en zintuiglijke ontwikkeling. Ontdek welke voorwerpen je baby veilig met zijn mond kan ontdekken.

5 - 6 maanden
Het is net magie!
Spelen met de magische tissuedoos is een geweldige manier voor je baby om te leren over het legen en (later) vullen van bakjes.

5 - 6 maanden
Omrollen maar! (en alles wat je erover moet weten)
Je baby leert waarschijnlijk eerder van haar buik naar haar rug omrollen dan andersom. Ontdek wanneer baby's ongeveer beginnen met rollen.

5 - 6 maanden
Het duurt maar even, maar levert zóveel op
Boeken laten je baby kennismaken met nieuwe woorden, rijm, ritme, en nieuwe taalstructuren. Dit is wat je kunt verwachten van lezen op deze leeftijd.

5 - 6 maanden
Je baby leert zitten! En nu?
Hoewel babystoeltjes handig zijn, kan je baby in een stoeltje niet ervaren hoe zijn gewicht verplaatst wanneer hij één kant op beweegt. Ontdek hoe je je baby kunt laten oefenen met rechtop zitten.

5 - 6 maanden
Dit is het hele eerste jaar de favoriete bezigheid van je baby
Jessica Rolph, de CEO van Lovevery, laat zien hoe je langzaam kunt praten tijdens een rondleiding door het huis - de favoriete activiteit van je baby in het eerste jaar.

5 - 6 maanden
Spelenderwijs schoppen helpt je baby omrollen
Door middel van schoppen ontwikkelt je baby cruciale motorische vaardigheden. Leer waarom je baby schopt en hoe je hem kunt aanmoedigen om hiermee te oefenen.

3 - 4 maanden
Deze baby van 5 maanden kan al voorwerpen overpakken
Het overpakken van een voorwerp tussen de ene en de andere hand is een vaardigheid die je baby in de komende maanden onder de knie zal krijgen. Dit is de eerste stap richting zichzelf leren aankleden, met mes en vork eten, en nog veel meer.

3 - 4 maanden
De beste Pinterest-ideeën voor zintuiglijk spel op de buik
Door zintuiglijk spel op de buik maakt je baby kennis met nieuwe geluiden, texturen en voorwerpen om te bestuderen. Hier vind je vier leuke ideeën voor zintuiglijk spel.

3 - 4 maanden
Wie is die knapperd in de spiegel?
Je baby herkent zijn eigen gezicht nog niet in de spiegel, maar in de spiegel kijken is een favoriete bezigheid van baby's. Zo haal je alles uit spiegeltijd met je baby.

3 - 4 maanden
Waarom je je baby het beste op de grond kunt laten spelen
Experts adviseren om je baby meer tijd op de grond te laten doorbrengen - en minder tijd in (schommel)stoeltjes en wandelwagens - om de spierontwikkeling te stimuleren en het nekje sterker te maken.

3 - 4 maanden
Reiken, grijpen, in de mond… en opnieuw
Leer wanneer je baby moet beginnen met reiken, grijpen en sabbelen - oefeningen die de fijne motoriek en de hand-oogcoördinatie bevorderen.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
Waarom een lichtknop beter is voor je baby dan oplichtend speelgoed
Rondjes lopen door het huis is erg leerzaam voor baby's. Leer van Esther hoe zij baby Freya laat kennismaken met de verschillende elementen van hun huis door erover te vertellen en ze aan Freya te laten zien .

0 - 12 weken
Wat gebeurt er in het brein van mijn baby nu ze 11 weken oud is?
Als je baby 11 weken oud is kan hij beginnen te reageren op jouw stem en zijn eigen handjes gaan onderzoeken. Ontdek hoe je baby zich op dit moment nog meer ontwikkelt.

0 - 12 weken
Oefen op de buik liggen met deze 4 makkelijke ideeën
Door regelmatig op de buik te liggen, ontwikkelt je baby de spieren en de coördinatie die nodig zijn om om te rollen, te kruipen, te reiken en te spelen. Hier vind je enkele andere ideeen.

0 - 12 weken
Zo help je je baby om de beenspieren te ontwikkelen
Je baby bouwt zijn beenspieren op door tegen voorwerpen te duwen met zijn voetjes. Ontdek hoe je je baby kunt helpen om te oefenen met schoppen.

0 - 12 weken
6 tips om te praten tegen iemand die (nog) niets terugzegt
Praten met je baby kan ongemakkelijk aanvoelen, maar het is zo waardevol. Lovevery deelt 6 tips voor hoe je kunt praten met iemand die nog niet terug praat.

0 - 12 weken
Is je baby toe aan nieuwe zwart-witte afbeeldingen? Download ze hier
Afbeeldingen met toenemende variatie en complexiteit helpen het gezichtsvermogen van je baby te ontwikkelen. Hier kun je enkele zwart-witte kaarten downloaden.

0 - 12 weken
Dit moet je volgens experts weten over inbakeren
Is inbakeren noodzakelijk voor je baby? Lovevery geeft een deskundige mening over wanneer en hoe je je baby kunt inbakeren aan de hand van enkele (veiligheids-)tips.

0 - 12 weken
Gericht kijken en luisteren
Je pasgeboren baby verkent de wereld door wat hij ziet en hoort nauwlettend te volgen. Hier vind je enkele speelideeën om de speurvaardigheden van je baby te ondersteunen.

0 - 12 weken
Dé tip voor jonge baby’s van deze deskundige mama
Een ergotherapeut vertelt hoe je het hoofd van je baby zachtjes van links naar rechts kunt draaien om platte plekjes en gespannen nekspieren te voorkomen.

0 - 12 weken
Waarom zwart-wit zo fascinerend is voor je baby
Beelden met een hoog contrast stimuleren de ontwikkeling van rijke neurale netwerken in het brein van je baby. Ontdek hoe het zicht van je baby op dit moment ontwikkelt.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
5 - 6 maanden
5 leuke manieren om met je baby te spelen – 4 tot 12 weken
Je lieve baby is verzadigd, uitgerust en klaarwakker. Wat nu? Hier zijn een paar eenvoudige ideeën voor de eerste speelmomenten met je baby.