0 - 12 weken

7 belangrijke elementen voor een door Montessori geïnspireerde kinderkamer

“Een kind heeft een andere relatie tot zijn omgeving dan wij…een kind neemt die in zich op. De dingen die hij ziet, worden niet alleen onthouden; ze maken deel uit van zijn ziel.” —Maria Montessori

Een door Montessori geïnspireerde kinderkamer moet eenvoudig, geordend en rustgevend zijn. Je baby zal zich uiteindelijk bewust worden van de omgeving die je hebt gecreëerd, en wanneer dat gebeurt, zal hij zich daar vertrouwd en veilig voelen.

In de Montessori filosofie staat de onafhankelijkheid van het kind centraal. Wanneer je baby gaat kruipen, moet je controleren of alle stopcontacten en scherpe hoeken zijn afgedekt en dat er niets kan omvallen. Schroef bijvoorbeeld zware meubels zoals boeken- en keukenkasten vast tegen de muur. Veiligheid komt op de eerste plaats, en verder bepalen je opvoedingsstijl en de behoeften van je baby de keuzes die je over zijn omgeving maakt. Ieder gezin is anders, en jij weet als geen ander wat goed werkt in de kamer van je baby. Doe wat werkt; meer hoeft niet. ❤️

Dit zijn de belangrijkste elementen als je een door Montessori geïnspireerde kinderkamer wilt creëren:

Een vloerbed

Je baby op een matras op de vloer laten slapen lijkt misschien tegendraads, maar vanaf een vloerbed kan je baby zijn omgeving verkennen zonder dat zijn blik door spijlen wordt gehinderd. Op vloerhoogte leert je kind ook over veiligheid en grenzen (sommige ouders leggen een kleed of kussens rondom het vloerbed om dit te benadrukken).

Een vloerbed ondersteunt ook de groeiende onafhankelijkheid van je kind. Wanneer je baby iets groter is, heeft hij de vrijheid om te slapen wanneer hij moe is en op te staan wanneer hij wakker is. Zo leert hij naar de slaapsignalen van zijn lichaam te luisteren.

Lage planken

In foto: Speelgoed van de Denker Speelkit

Voordat je baby kruipt, gebruikt hij zijn ogen om de omgeving te verkennen. Wanneer hij iets ouder is en zelf gaat verkennen, plaats je een paar zorgvuldig gekozen speeltjes en boeken op lage planken. Je baby kiest dan zelf waarin hij geïnteresseerd is, zonder overstelpt te worden door te veel speelgoed. De Montessori Speelgoedplank kan je hierbij helpen en maakt het leuker voor je kind. Blijf bij het ontwerp van de kinderkamer uitgaan van het perspectief van je baby; hang bijvoorbeeld foto’s en kunstwerken op plekken waar je baby ze makkelijk kan zien.

Topponcino

Een topponcino is een eenvoudig Montessori kussen, dat je baby emotionele en lichamelijke steun geeft in de eerste paar maanden. Je kunt het makkelijk meenemen en het behoudt zijn geur, textuur en temperatuur. Een topponcino is een eenvoudig Montessori kussen, dat je baby emotionele en lichamelijke steun geeft in de eerste paar maanden. Je kunt het makkelijk meenemen en het behoudt zijn geur, textuur en temperatuur. Een topponcino biedt consistentie en steun voor baby’s hoofd wanneer hij door verschillende mensen wordt vastgehouden. Slaap eerst zelf met de topponcino, zodat je baby overal jouw geur bij zich heeft. ❤️

Een mobiel

In foto: de Mobiel van de Waarnemer Speelkit

Na vier weken leren baby’s de bewegingen van hun ogen te beheersen. Een mobiel is daarom een perfecte eerste speelgoedkeuze. Mobielen ondersteunen het volgen met de ogen, het visuele onderscheidingsvermogen en de concentratie. Ze versterken ook de oog- en nekspieren wanneer je baby de bewegingen van de mobiel volgt, en de arm- en rompspieren wanneer ze naar de mobiel beginnen te reiken. Hang mobielen in de bewegingszone van de kinderkamer; het bed van je baby is alleen voor uitrusten en slapen bedoeld.

Naarmate je baby ouder wordt, leert hij om de mobiel gecoördineerd met zijn ogen te volgen en er fysiek naartoe te bewegen. Mobielen zijn vaak de eerste aanwijzing dat deze combinatie van cognitieve en grof motorische ontwikkeling plaatsvindt, om doelbewust naar iets toe te werken.

Natuurlijke materialen

Inbakeren

De zachtheid van katoen, de warmte van wol en de textuur van hout geven je baby volop sensorische stimulatie. Natuurlijke materialen geven je baby tastbare informatie over de wereld, vooral bij een combinatie van materialen zoals het gewicht van een steen vergeleken met vilt, of de temperatuur van metaal vergeleken met hout. Goed verzorgde natuurlijke materialen zijn veiliger voor je baby om aan te raken of in zijn mond te doen. Het gebruik van wol, hout en katoen in de kinderkamer kan ook op emotioneel vlak helpen, omdat dit een gevoel van kalmte versterkt. Met eenvoudig, natuurlijk speelgoed leert je baby over oorzaak en gevolg: een houten blok maakt herrie als het op de vloer valt, maar een vilten bal niet.

Spiegel

Veel door Montessori geïnspireerde kinderkamers hebben een aparte zone voor bewegen en spelen, vaak met een spiegel op een prominente plek. Je baby ziet zijn eigen spiegelbeeld en observeert zijn omgeving uit verschillende hoeken. Na een tijdje zal hij zijn lichaamsbewegingen bestuderen, om verbindingen te leggen tussen wat hij voelt en wat hij ziet. De spiegel moet van plexiglas zijn en stevig aan de muur worden bevestigd. ❤️

De Play Gym van Lovevery

In foto: de Play Gym

De Play Gym van Lovevery is door deskundigen ontworpen om cognitieve en sensorische vaardigheden en de grove en fijne motoriek te ontwikkelen. Het speelkleed is draagbaar zodat je baby overal een plek heeft waar hij kan bewegen. De Play Gym heeft vijf verschillende zones voor de ontwikkeling van verschillende vaardigheden. De contrastrijke zwart-witte kaarten in de zone Leren fixeren, zijn bedoeld voor de visuele ontwikkeling van je baby en versterken de verbindingen tussen de ogen en het brein. Leg je baby op zijn rug in de zone Geluid maken en hang de grijpring boven zijn hoofd. De geluiden die de ring en het kleed maken wanneer je baby beweegt en met zijn beentjes schopt, ontwikkelt zijn begrip van oorzaak en gevolg.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 0 - 12 weken, 3 - 4 maanden, 5 - 6 maanden, inrichting van je huis, Montessori, Onafhankelijkheid, Sociaal-emotioneel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen