Abracadabra! De magie van montessorispeelgoed

Je peuter is eindelijk klaar voor de Lovevery Speelkits!
En nu? Er zijn talloze manieren om je peuter kennis te laten maken met het speelgoed. Sommige ouders zetten de hele Speelkit op de grond en laten hun kind alles in één keer verkennen, terwijl anderen het speelgoed één voor één aanbieden. Kies vooral de manier die voor jullie het leukst is.
Als je het speelgoed geleidelijk wilt introduceren, kun je hier wat meer lezen over de montessori-filosofie van speelgoed afwisselen. Er bestaat ook een methode voor het aanbieden van nieuw speelgoed aan je peuter.
Vanuit de montessorivisie wordt educatief speelgoed vaak ‘materiaal’ genoemd, en speel je er niet mee maar ‘werk’ je ermee. Bij het introduceren van nieuw materiaal wordt ieder element van het werk onderverdeeld in kleine stapjes. De juf of meester demonstreert de stappen langzaam en zonder woorden te gebruiken. Het idee daarachter is om kinderen niet af te leiden met taal terwijl zij in zich op proberen te nemen wat zij zien.
Zo kun je de ringen-toren introduceren:
- Laat eerst zien hoe je een ring uit de schijf pakt, en bestudeer de ring om je peuter te laten zien dat er een opening in het midden zit. Kijk erdoorheen of steek je vinger er langzaam doorheen.
- Plaats de ring weer terug in de schijf.
- Laat je peuter langzaam zien hoe je eerst één ring van de toren pakt.
- Pak vervolgens ook de andere ringen van de toren en leg ze op de grond.
Probeer je peuter veel ononderbroken tijd te geven om hieraan te werken. Vraag hem om alle ringen terug te leggen wanneer hij klaar is met spelen. Als hij ondertussen al met iets anders bezig is en je zijn aandacht niet wil verstoren, kun je de ringen zelf opruimen en het hem de volgende keer laten zien.
Als je peuter de ringen begint te gooien, kun je hem subtiel corrigeren: “de ringen zijn niet bedoeld om mee te gooien. Als je wil oefenen met gooien, kunnen we dat beter met je zachte bal doen.”
Een opruimtip is om de ringen van de toren te halen en in een mandje of bakje op te bergen voor de volgende keer. Soms is los materiaal nog uitnodigender voor peuters.
In deze Blog

De Kwebbelaar Speelkit
Deze Speelkit biedt nieuwe uitdagingen op het gebied van evenwicht, objectpermanentie en ruimtelijk inzicht, en vroege lesjes in natuurkunde.
Learn moreGeplaatst in 13 - 15 maanden, Montessori, De Speelkits, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

13 - 15 maanden
Welkom bij De Kwebbelaar Speelkit voor 13-15 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Kwebbelaar Speelkit voor je peuter van 13-15 maanden.

13 - 15 maanden
5 manieren om (veilig) met kleine voorwerpen te spelen
Je hebt maar een paar eenvoudige benodigdheden nodig voor het doen van leuke doe-het-zelf-activiteiten waarmee je peuter veilig kan genieten van de voordelen van het spelen met kleine voorwerpen.

13 - 15 maanden
Je peuter vindt het fantastisch om jou te laten lachen
Een beginnend gevoel voor humor is een teken van de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van je peuter. Ontdek vijf manieren om je peuter te helpen zijn gevoel voor humor te ontwikkelen.

13 - 15 maanden
Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding
Onderzoek toont aan dat kinderen baat hebben bij buitenspelen, ongeacht het seizoen. Zo kun je toch buiten spelen, zelfs als het koud of regenachtig weer is.

13 - 15 maanden
Opstapelen, in elkaar laten passen, en koppelen – wat is de tijdlijn?
Opstapelen, in elkaar laten passen, en koppelen – wat is de tijdlijn? Hier vind je de gemiddelde tijdlijn voor het ontwikkelen van deze vaardigheden en manieren om te spelen die deze ontwikkeling stimuleren.

13 - 15 maanden
Onrustig en ongeduldig… zo ziet boekjes lezen er op deze leeftijd uit
Lezen met je peuter voelt waarschijnlijk niet echt als "lezen". Maar geef niet op! Ontdek waarom zelfs een minuutje samen lezen al de moeite waard is.

13 - 15 maanden
Montessori-tip: speelgoed rouleren = leuker én beter spelen
Ontdek welke voordelen de minimalistische Montessori benadering van speelgoedroulatie - slechts een paar voorwerpen per keer, om de paar weken gerouleerd - heeft voor je peuter.

13 - 15 maanden
Trekspeelgoed – met recht een klassieker
Trekspeelgoed lijkt misschien wat ouderwets, maar kan veel verschillende aspecten van de ontwikkeling van je peuter bevorderen: het probleemoplossend vermogen, de coördinatie van het hele lichaam, en de fijne motoriek

13 - 15 maanden
De do’s en don’ts van ‘nee’ zeggen 😉
Door je kind het gedrag te beschrijven dat je wél wilt zien, voorkom je dat het gedrag dat je niet wilt zien, versterkt wordt. Zo zeg je minder vaak "nee" tegen je peuter.

13 - 15 maanden
4 vroege lessen in zwaartekracht
Hij laat iets vallen, jij geeft het terug. Hij laat het weer vallen, jij geeft het weer terug. There is nothing toddlers love more than playing with gravity. Probeer deze vier experimentjes eens.

13 - 15 maanden
De mindset die tijd met je peuter 100 keer beter maakt, door Lovevery-CEO Jessica Rolph
De beste tip om bij jullie allebei frustratie te voorkomen, is om te herdefiniëren wat het betekent om ‘efficiënt’ te zijn. Deze vijf mantra's helpen je hierbij.

13 - 15 maanden
Abracadabra! De magie van montessorispeelgoed
In deze video laten Lovevery-CEO Jessica Rolph en montessorideskundige Jody Malterre zien hoe je je peuter het stapelspel kunt laten ontdekken.

13 - 15 maanden
“Waar is je buik?” Vanaf wanneer identificeert je peuter lichaamsdelen?
Het zelfbewustzijn van je peuter groeit, en misschien herkent zij binnenkort haar eigen gezicht in de spiegel. Zo kun je je peuter helpen om haar lichaamsdelen te identificeren.

13 - 15 maanden
“Rol de bal eens naar mama” – waarom eigenlijk niet ‘naar mij’?
Spreek jij tegen je peuter in de derde persoon? "Illeïsme" kan je peuter helpen zijn taalvaardigheid te ontwikkelen tot hij voornaamwoorden begrijpt.

13 - 15 maanden
Kunst, wetenschap en motoriek: spelen met water is leuk én leerzaam
Kunst, wetenschap en fijne motoriek: spelen met water is leuk én leerzaam. 10 ideeën om samen met je peuter te spelen met water.