13 - 15 maanden

Abracadabra! De magie van montessorispeelgoed

Je peuter is eindelijk klaar voor de Lovevery Speelkits!

En nu? Er zijn talloze manieren om je peuter kennis te laten maken met het speelgoed. Sommige ouders zetten de hele Speelkit op de grond en laten hun kind alles in één keer verkennen, terwijl anderen het speelgoed één voor één aanbieden. Kies vooral de manier die voor jullie het leukst is.

Als je het speelgoed geleidelijk wilt introduceren, kun je hier wat meer lezen over de montessori-filosofie van speelgoed afwisselen. Er bestaat ook een methode voor het aanbieden van nieuw speelgoed aan je peuter.

Vanuit de montessorivisie wordt educatief speelgoed vaak ‘materiaal’ genoemd, en speel je er niet mee maar ‘werk’ je ermee. Bij het introduceren van nieuw materiaal wordt ieder element van het werk onderverdeeld in kleine stapjes. De juf of meester demonstreert de stappen langzaam en zonder woorden te gebruiken. Het idee daarachter is om kinderen niet af te leiden met taal terwijl zij in zich op proberen te nemen wat zij zien.

Zo kun je de ringen-toren introduceren:

  • Laat eerst zien hoe je een ring uit de schijf pakt, en bestudeer de ring om je peuter te laten zien dat er een opening in het midden zit. Kijk erdoorheen of steek je vinger er langzaam doorheen.
  • Plaats de ring weer terug in de schijf.
  • Laat je peuter langzaam zien hoe je eerst één ring van de toren pakt.
  • Pak vervolgens ook de andere ringen van de toren en leg ze op de grond.

Probeer je peuter veel ononderbroken tijd te geven om hieraan te werken. Vraag hem om alle ringen terug te leggen wanneer hij klaar is met spelen. Als hij ondertussen al met iets anders bezig is en je zijn aandacht niet wil verstoren, kun je de ringen zelf opruimen en het hem de volgende keer laten zien.

Als je peuter de ringen begint te gooien, kun je hem subtiel corrigeren: “de ringen zijn niet bedoeld om mee te gooien. Als je wil oefenen met gooien, kunnen we dat beter met je zachte bal doen.”

Een opruimtip is om de ringen van de toren te halen en in een mandje of bakje op te bergen voor de volgende keer. Soms is los materiaal nog uitnodigender voor peuters.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 13 - 15 maanden, Montessori, De Speelkits, Kinderontwikkeling

Blijf lezen