22 - 24 maanden

De beste manier om je peuter kleuren te leren

6 young children all associated with a different color

Uit een onderzoek aan de Stanford-universiteit is een bijzonder effectieve manier naar voren gekomen om jonge kinderen over kleuren te leren – en die komt waarschijnlijk niet helemaal overeen met hoe jij dit doet.

De meeste ouders introduceren kleuren door te zeggen “kijk eens naar die groene bal”, of “dat is een rode appel”. Uit het onderzoek is echter gebleken dat het een aanzienlijk verschil maakt voor het begrip van je peuter om de volgorde om te draaien: “de bal is groen”, of “de appel is rood”.

Peuters leren kleuren gemiddeld identificeren rond de leeftijd van 2,5 jaar. Maar voordat ze verschillende kleuren kunnen leren herkennen, is het belangrijk dat ze zich bewust worden van het concept van kleur. Wanneer je kind naar een rode ballon wijst en “blauw” zegt, denk je misschien dat hij er nog niet zoveel van begrijpt, maar dit is juist een grote doorbraak! Je peuter begint een complex en relatief concept te begrijpen: objecten hebben bepaalde eigenschappen (grootte, vorm, textuur, kleur) die verschillen van andere objecten.

In hetzelfde onderzoek is door psychologen aangetoond dat, zelfs na urenlange repetitieve oefeningen met kleurwoorden in de traditionele volgorde (“dit is een paars krijtje”), de prestaties van kinderen niet beter werden. Ons volwassen brein sorteert automatisch bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden, maar jonge kinderen kunnen dat nog niet. Wanneer ze “paars krijtje” horen, denken ze misschien dat “paars” een object is.

Toen de volgorde werd omgedraaid (“dit krijtje is paars”), konden de peuters kleuren aanzienlijk beter identificeren. In de Engelse grammatica worden kleurwoorden meestal geplaatst vóór het object dat ze omschrijven. Jonge kinderen verwerken taal vaak op volgorde, wat betekent dat de woorden die ze het eerst horen, belangrijker zijn voor hen. Als ze eerst het object horen, wordt het makkelijker om te leren dat het daaropvolgende woord het object omschrijft.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 22 - 24 maanden, Taal, Koppelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen