9 - 10 maanden

De indrukwekkende encyclopedie in het brein van je baby

Baby and man looking at a book together

Tot op dit moment heeft je baby de wereld vooral leren kennen met haar zintuigen: voorwerpen aanraken en in haar mond stoppen, kijken hoe dingen bewegen, en verschillende geluiden ontdekken.

Nu begint haar brein al die informatie te categoriseren. Elke ervaring die ze heeft, krijgt een plekje in de steeds groter wordende encyclopedie van kennis in haar hersenen. De verbanden in haar brein worden steeds complexer. Dit vormt de basis van haar intelligentie.

Deskundigen zijn het erover eens: aan baby’s laten zien hoe dingen in de echte wereld werken, helpt hen om al deze verbindingen in het brein te leggen. Of zoals dokter Will Stato, psycholoog en auteur van Neural Foundations en Brain Under Construction schrijft:

“Om kennis te vergaren en een rijk hersennetwerk op te bouwen, hebben kinderen behoefte aan voorwerpen, evenementen en situaties uit de echte wereld, met veel verschillende perspectieven en zintuiglijke prikkels.”

Zo werkt het:

Stel je voor je baby ziet een afbeelding van een appel op een van haar ‘Dingen die ik zie’ textuurkaarten.

De visuele elementen die betrekking hebben op de kleur van de appel worden op een andere plek van haar hersenen opgeslagen dan informatie over de vorm van de appel. En wanneer je het woord ‘appel’ zegt, wordt dit geluid op weer een andere plek opgeslagen.

Door herhaling zal je baby het geluid van het woord ‘appel’ gaan associëren met de afbeelding van de appel.

En stel je nu eens voor dat je naar de keuken gaat en je baby een echte appel laat zien. Je baby kan de appel dan voelen, ervaren hoe zwaar de appel is, zien dat de appel in stukjes gesneden kan worden, en leren dat appels in de keuken liggen.

Wanneer jullie naar de supermarkt gaan, ziet je baby heel veel appels, en ontdekt ze dat appels kunnen rollen wanneer je ze laat vallen, dat je het steeltje kunt draaien, en dat appels verschillende kleuren kunnen hebben. Wanneer ze een appel vasthoudt, ontdekt ze hoe het smaakt om in een appel te bijten, en dat een hele appel niet in één keer in haar mond past.

De complexiteit van dit netwerk – en dit is alleen nog maar het appelnetwerk! – is onvoorstelbaar.

Je baby leert het allermeest van het ervaren en verkennen van dagelijkse voorwerpen en gebeurtenissen.

Woman helping a baby put an apple up to their mouth

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 9 - 10 maanden, Boeken, Oorzaak en gevolg, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen