13 - 15 maanden

De mindset die tijd met je peuter 100 keer beter maakt, door Lovevery-CEO Jessica Rolph

Jessica Rolph, Co-founder and CEO of Lovevery, in the kitchen with her daughter stirring liquid in a bowl

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat je peuter steeds meer dingen zelf wil proberen. Hij vindt het vast leuk om zijn hand in een bekertje water te doen en ermee op de tafel te slaan. Hij wil persé de kastdeurtjes open en dicht doen, jullie huisdier iets lekkers geven, en de lampen aan en uit zetten.

Hoe blij je in theorie ook bent dat je peuter steeds zelfstandiger begint te worden, kan dit in de praktijk toch weleens lastig zijn. Deze verandering brengt namelijk ook een verschuiving teweeg in de dynamiek van jullie gezin. Eerst bleef je kind rustig in de draagdoek slapen terwijl jij de was deed, mails beantwoordde, en voor het huishouden zorgde. Nu is er veel meer rommel, duurt alles langer, en kun je simpelweg niet meer zo efficiënt werken als voorheen.

De beste tip om bij jullie allebei frustratie te voorkomen, is om te herdefiniëren wat het betekent om ‘efficiënt’ te zijn. Peuters vinden het fijn om taakjes keer op keer te herhalen, ongedaan te maken en weer opnieuw te doen, zonder meetbare resultaten. Waar jij op dit moment ‘efficiënt’ in bent met je peuter, is simpelweg zijn leerproces ondersteunen. Het is immers een investering voor de lange termijn.

Met deze mantra’s maak je tijd met je peuter voor iedereen fijner:

Probeer je kind alles dat hij al kan, voortaan zelf te laten doen

Het vergt meer geduld en kost meer tijd dan als jij het zou doen, maar laat het hem toch zelf proberen. Je peuter kan al meer dan je denkt, zeker wanneer je hem de kans geeft om dit te laten zien.

Nu de vrijheid om te verkennen maakt later een groot verschil

Onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen de vrijheid die kinderen krijgen om te verkennen en hun latere cognitieve vaardigheden.

Veel mogelijkheden krijgen om de echte wereld zonder restricties te verkennen – rondsnuffelen in (veilige) lades en kastjes, zelfstandig eten, buiten spelen op een stapel stenen, of zelf tandpasta op de tandenborstel doen – is bijzonder nuttig voor het brein van je peuter. Hierdoor leert je kind zelfstandig problemen oplossen.

Herhaling is leerzaam

Herhaling betekent voor je peuter iets anders dan voor jou. Iedere herhaling is voor je peuter weer een nieuwe ervaring; een nieuw stukje kennis en verkenning. Daarom blijft het voor hem interessant om datzelfde boekje keer op keer te lezen, of een kastdeurtje steeds maar weer open en dicht te doen zonder enig meetbaar resultaat.

Doorbreek de cyclus van ‘reageren en sturen’

Door de verkenningsdrang van je peuter kan hij in gevaarlijke, rommelige, of onhandige situaties terechtkomen, dus probeer dit te voorkomen. Realiseer je wel dat het brein van je peuter snakt naar ervaringen in de echte wereld. Hij wil zo veel mogelijk betrokken worden bij alles om hem heen en zijn ontwikkelende zintuigen gebruiken om te begrijpen wat dingen zijn en hoe ze werken.

Betrek je peuter proactief op een veilige en interessante manier bij wat jij aan het doen bent. Laat hem bijvoorbeeld stukjes banaan afbreken en in de blender doen (met de stekker uit het stopcontact) voor een lekkere zelfgemaakte smoothie.

Geef je peuter de keuze

Hoewel je peuter graag zelfstandig dingen wil doen, maak jij een groot deel van de tijd nog steeds zijn keuzes. Probeer daarom momenten te vinden waarop hij de keuze mag maken. Als het tijd is voor iets lekkers, vraag dan bijvoorbeeld “wil je appelmoes of yoghurt?” en laat hem beide opties zien.

Wanneer je peuter dingen persé zelf wil proberen, leert zijn brein steeds beter begrijpen hoe de wereld werkt. En af en toe de touwtjes een klein beetje uit handen geven kan voor jullie allebei bevrijdend voelen!

❌⭕

Auteur

Jessica Rolph Avatar

Jessica Rolph

Visit site

Geplaatst in 13 - 15 maanden, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Problemen oplossen, Rondleidingen door het huis, Kinderontwikkeling

Blijf lezen