22 - 24 maanden

De pincetgreep is niet alleen voor baby’s

De pincetgreep – waarbij duim en wijsvinger gecoördineerd worden om een taak uit te voeren – is een cruciaal onderdeel van de fijne motoriek. Volwassenen gebruiken de pincetgreep op allerlei manieren, bijvoorbeeld om een overhemd dicht te knopen of kleine voorwerpen te pakken. De pincetgreep wordt vaak gezien als vaardigheid voor baby’s, maar ook voor peuters is het belangrijk om ermee te blijven oefenen, zeker nu je kind zich langzaamaan begint voor te bereiden op het leren schrijven.

Steeds meer kinderen die in de kleuterklas beginnen, hebben onvoldoende ontwikkelde fijne motorische vaardigheden en onderontwikkelde handspieren. Artsen waarschuwen dat het toegenomen gebruik van technologie ertoe kan leiden dat kinderen steeds meer moeite krijgen met een potlood goed vasthouden. Dit is een verontrustende zaak als het gaat om de ontwikkeling van de hand-, vinger- en polsspieren van je kind. Apparaten zoals telefoons en tablets vervangen steeds vaker het speelgoed waarmee deze spieren getraind worden. Wanneer je peuter speelt met speelgoed met losse of bewegende onderdelen, heeft hij hiervoor zijn handen en vingers nodig en bouwt hij die benodigde spierkracht op. Dit is niet alleen belangrijk voor het leren schrijven, maar ook voor andere toekomstige ontwikkelingen.

Peuters genieten van nature van activiteiten waarmee ze hun fijne motoriek kunnen ontwikkelen. Spelen met bijvoorbeeld puzzels met knoppen op de puzzelstukken, het mozaïek knoppenbord, en de rijgset met kralen is een goede manier om te oefenen met de duim en wijsvinger combineren om de pincetgreep goed in de vingers te krijgen.

De pincetgreep en fijne motoriek stimuleren bij peuters

Knoppen op het knoppenbord doen

Het mozaïek knoppenbord dat je op de foto ziet, is het ideale speelgoed om de manuele vaardigheid en handkracht te ontwikkelen.

Kralen rijgen

In foto: Rijgset met kralen van De Avonturier Speelkit

Peuters leren gemiddeld tussen de 20 en 23 maanden één of meer kralen aan een touw te rijgen. De pen en vorm van de kralen in de rijgset met kralen zijn specifiek ontworpen om je peuter te helpen al vroeger te leren rijgen.

Blokken bouwen

In foto: De Blokkenset

Blokken op elkaar balanceren is een fijne motorische vaardigheid die peuters na veel oefening ontwikkelen. Tussen de 18 en 22 maanden kan je peuter waarschijnlijk al een toren van vier blokken bouwen. Rond de leeftijd van twee jaar zijn dit misschien al zes blokken. Hier lees je meer over het bouwen met blokken.

Lijnen en cirkels tekenen

In foto: Kunstkoffer voor onderweg met afwasbare temperastiften van de Helper Speelkit

Het leren tekenen van verticale lijnen, cirkels, en horizontale lijnen hoort bij de ontwikkeling van de fijne motoriek van je peuter. Wil je meer te weten komen over de verschillende fases van leren tekenen, kijk dan hier.

Een schaar gebruiken

Je peuter kan al rond de 23 tot 25 maanden een schaar leren gebruiken. Geef hem een vel papier en laat zien hoe hij stukjes papier af kan knippen met de schaar.

Spelen met klei

De handen van je kind worden steeds sterker door het spelen met klei. Veel kinderen vinden het spannend om klei aan te raken of vinden de textuur maar gek. Je kunt je peuter helpen om eraan te wennen door hem te laten zien hoe je de klei indrukt, samenknijpt en rolt. Hier heb je geen speciale hulpmiddelen voor nodig; je kunt bijvoorbeeld ijslollystokjes, koekjesvormen of lepels gebruiken.

Een pincet gebruiken

Voorwerpen van het ene naar het andere bakje verplaatsen is een klassieke montessoriactiviteit, en de meeste peuters vinden het van nature leuk om met een pincet te spelen. Vul een van de stapelbekertjes met pompons, viltsterren of gedroogde pasta (penne of rigatoni heeft de ideale grootte) en laat je peuter zien hoe je de voorwerpen van het ene naar het andere bakje verplaatst. Je kunt ook kleine kommetjes, eierdoosjes of een muffinblik gebruiken.

Overscheppen

Een andere populaire montessori-activiteit voor peuters is om voorwerpen – bijvoorbeeld gedroogde bonen of rijst – van de ene naar de andere kom over te scheppen met een soeplepel. Je zult ervan versteld staan hoe geconcentreerd je peuter te werk kan gaan!

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 22 - 24 maanden, mijlpalen, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Fijne motoriek, Problemen oplossen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen