5 - 6 maanden

Dit is het hele eerste jaar de favoriete bezigheid van je baby

Man holding a baby about to open a refrigerator

Je baby begint pas net te begrijpen dat bepaalde woorden verwijzen naar echte voorwerpen en gebeurtenissen. Als jij als volwassene tegen hem praat, klinkt het ongeveer zo voor je baby: “Hebjehongerwileten?”. Het volwassen brein herkent automatisch pauzes tussen twee woorden, maar baby’s kunnen dat nog niet.

Wanneer je langzamer tegen je baby praat, kan hij woorden en geluiden beter leren scheiden. Houd een ‘gesprekje’ met je baby door te reageren op de geluiden die hij maakt.

Zo kan een ‘gesprek’ met je baby eruit zien:

  • Tijdens het verschonen: “Ik ga je nu optillen. Zo, omhoog, omhoog… En nu leg ik je weer neer. Zo, nu lig je weer.”
  • Naar buiten: “Nu gaan we naar de deur …” (bij de deur) “Ik ga de deur nu opendoen. Ik doe de deur open met mijn hand. Hé, voel je dat? Ik voel een briesje buiten, voel je het ook op je gezicht? Ik voel het op mijn gezicht. En de zon schijnt.”
  • Bij de kraan: “Ik ga de kraan opendraaien… Kijk, nu komt er water uit. Zullen we onze handen onder het water houden? Het water voelt koud, hè?”

Als ouders denken we automatisch dat als baby’s onrustig worden, dat komt doordat ze honger hebben, moeten slapen, of een schone luier nodig hebben. Maar soms willen ze simpelweg meer van de wereld ontdekken. Samen met je baby de wereld verkennen terwijl je langzaam tegen hem praat, blijft ongetwijfeld het hele eerste jaar zijn favoriete bezigheid.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 5 - 6 maanden, Oorzaak en gevolg, Communicatie, Rondleidingen door het huis, Problemen oplossen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen