25 - 27 maanden

Een geluidenwandeling en 5 andere taalstimulerende activiteiten

Je begint waarschijnlijk steeds vaker te merken dat je kind zich bewust wordt van geluiden om zich heen.

Hij vindt het leuk als er een auto toetert, hij rent naar de deur wanneer hij de bel hoort, of hij hoort een hond blaffen in de verte.
Volgens Kid Sense, een Australisch ergo- en spraaktherapiecentrum, helpt het om woorden (toeter, bel, blaf) te koppelen aan de geluiden die je kind hoort. Hiermee stimuleer je bepaalde aspecten van de receptieve taal van je kind – de woorden die hij al begrijpt, maar misschien nog niet kan zeggen.

Zo help je je peuter om geluiden beter in zich op te nemen:

Maak muziek met water

Vul 3-5 potten met verschillende hoeveelheden water. Tik tegen de zijkant van de potten met een metalen lepel, een potlood, of een stokje, en luister naar de verschillende tonen. Experimenteer met verschillende hoeveelheden en ontdek wat meer en minder water doet met de tonen die jullie horen.

Maak een geluidenwandeling

Wandel samen door de buurt en nodig je peuter uit om geluiden te zoeken. Vraag hem tijdens het wandelen wat hij hoort, en luister samen terwijl hij de geluiden om hem heen probeert te identificeren. Vertel ook wat jij hoort: “ik hoor een vogel tjirpen, en ik hoor een automotor”.

Speel ‘ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort’

Deze variatie op ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is een makkelijk luisterspelletje waar je niets voor nodig hebt. Je kunt dit thuis spelen, in de speeltuin, in de rij in de supermarkt, of waar jullie maar willen. Vertel je kind eerst wat jij hoort: “ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort en het is… de wind door de bladeren”. Help hem begrijpen waar het geluid vandaan komt met visuele aanwijzingen: “zie je de bladeren bewegen in de boom?”.

Maak zelf een drumstel

Toddler standing in front of a few canisters with a wooden stick

Zo maak je zelf een drumstel van dagelijkse voorwerpen:

  • Verzamel blikjes met verschillende groottes (van ingeblikte tomaten, bonen, soep, etc.). Maak ze leeg en schoon en verwijder de bovenkant.
  • Plak dikke tape over de randen zodat je kind er veilig mee kan spelen.
  • Knip het uiteinde van een paar ballonnen en span de ballonnen met elastieken over de open bovenzijde van de blikken.
  • Gebruik een stokje, een potlood of jullie handen om te drummen

Geniet samen van het drummen: drum een patroon – bam BOEM, bam BOEM, bam BOEM – en kijk of je kind het patroon kan herhalen. Als het hem lukt, probeer daarna dan een iets moeilijker ritme – bam bam BOEM, bam bam BOEM, bam bam BOEM.

Deze ritmische spelletjes dragen bij aan een goede basis voor de taal-, reken-, en leesvaardigheid die je kind de komende maanden en jaren zal ontwikkelen.

Bronnen:

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 25 - 27 maanden, Speeltijd & activiteiten, Taal, Zintuiglijk spel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen