28 - 30 maanden

Een kind kan de was doen: helpen en leren tegelijkertijd

Young child being passed two folded towels

De was doen is een taak die altijd terug blijft komen. Een mooie kans dus om je peuter jou te laten helpen! Je kunt hem verschillende dingen leren: het wasmiddel in de machine gieten, het deurtje van de wasmachine en droger open- en dichtdoen, en de was sorteren, dragen, en opbergen. De was vouwen is een uitdaging waar je kind al vanaf 2,5 jaar mee kan gaan oefenen.

Zo betrek je je peuter bij de was doen

Opendoen, dichtdoen, gieten, en knoppen indrukken

Young child helping put laundry into a washing machine

Jonge kinderen vinden het geweldig om deurtjes open en dicht te mogen doen, kleren in de wasmachine te stoppen of uit de droger te halen, jou te helpen met het wasmiddel in de machine doen (met jouw hand over de zijne), en de knoppen van de wasmachine in te drukken en te draaien.

Sokken bij elkaar zoeken

De meeste kinderen beginnen tussen de 19 en 24 maanden met twee dezelfde voorwerpen bij elkaar zoeken. Dit begint met sorteren in basiscategorieën: handdoeken, broeken, en shirts. Rond de twee jaar kan je kind ook al leren sorteren op kleur, grootte, en vorm.

Door alle verschillende kleuren, patronen, en maten zijn sokken perfect om te oefenen met koppelen. Kies contrasterende sokken en leg ze voor je kind neer (bijvoorbeeld twee grote en twee kleine, het liefst met verschillende kleuren). Vraag hem: “kun je de sokken vinden die bij elkaar passen?”.

Kleding sorteren op eigenaar

Vraag je kind om een klein stapeltje was te sorteren op eigenaar: “kun je jouw shirts vinden? Kan je papa’s broek vinden?”. Al vanaf 18 maanden kunnen kinderen beginnen te begrijpen wat bij wie hoort.

Oefenen met vouwen

Al vanaf 2,5 jaar zijn kinderen er klaar voor om te oefenen met vouwen. In montessorigroepen leren peuters vouwen met speciaal gemarkeerde vouwdoeken. Kleine kinderen zijn dol op vouwen, dus als je deze montessoriactiviteit thuis wil proberen, is dit hoe je dat aanpakt:

  • Laat eerst zien hoe je een stoffen servet of klein handdoekje dubbelvouwt, en kijk of je kind jou na kan doen.
Two young children watching someone draw lines on a napkin
  • Als je je eigen vouwdoeken wil maken, markeer dan een paar zakdoeken, washandjes, of stoffen servetten met permanente stift: één verticaal, één verticaal en horizontaal, en één diagonaal.
Young child folding a napkin in half
  • Laat je kind zien hoe je langs de verschillende lijnen vouwt, en laat het hem daarna zelf proberen.
  • Kleren vouwen helpt je kind de basis leggen voor geometrische en symmetrische concepten. 🤓

Kleren opbergen

Young child putting folded jeans into a basket

Laat je kind zien waar hij gevouwen shirtjes, sokken, en ondergoed op kan bergen. Een montessori-in-huis-tip: berg sokken, pyjama’s, shirtjes en broekjes op in lage lades, kratten, of manden op de bodem van de kledingkast, zodat je kind er zelf bij kan.

Goede gewoonten leren

Young child putting clothes in a laundry hamper in their room

Als je een wasmand op de kamer van je kind zet, kan hij er ’s avonds zelf zijn vieze kleren in doen.

Op deze leeftijd is ‘helpen’ misschien niet altijd heel behulpzaam. Toch geeft het hem zelfvertrouwen en het gevoel dat hij erbij hoort wanneer je hem erbij betrekt en jou laat helpen (en hem ondertussen belangrijke vaardigheden leert).

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 28 - 30 maanden, Montessori, Speeltijd & activiteiten, Sorteren, Koppelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen