22 - 24 maanden

Er gaat een wereld van verbeeldend spel open voor je kind

Heb je al ooit gemerkt dat je peuter haar pop naar bed brengt, rondloopt in jouw schoenen, in de ‘soep’ aan het roeren is, of blaft alsof ze een hond is? Nu je kind bijna twee wordt, wordt ze waarschijnlijk steeds creatiever in haar manier van spelen. Dit creatieve spel wordt ook wel ‘verbeeldend spel’ genoemd.

Écht verbeeldend spel – waarbij je kind doet alsof ze iemand of iets anders is – gebeurt pas rond de leeftijd van 3 of 4 jaar. Op deze leeftijd is het verbeeldend spel van je peuter nog gebaseerd op haar eigen ervaringen. Ze gebruikt haar verbeelding om de wereld te kunnen begrijpen. De grens tussen werkelijkheid en fantasie is nog vaag, maar wordt steeds duidelijker naarmate ze meer van de wereld ervaart en cognitieve groei doormaakt.

Zo kun je het verbeeldend spel van je peuter stimuleren

De verbeelding komt van nature, dus je hoeft hier geen grote rol in te spelen. Dit zijn een paar suggesties:

Maak een speciale ruimte voor verbeeldend spel

Baken een bepaald gebied af waar je peuter veilig kan spelen met haar verbeelding, zoals een speeltent, een grote kartonnen doos, of zelfs een hoek van de kamer met speelgoed en attributen. Hoewel je peuter daar misschien niet altijd wil zijn, is dit wel een goede manier om verbeeldend spel makkelijk te maken.

Wees duidelijk en beschrijvend

Omdat je peuter nog aan het leren is om haar verbeelding te gebruiken tijdens het spelen, kun je haar helpen door een situatie te schetsen: “we zitten in de auto! Doe je je gordel om?” of “we drinken een kopje thee! Wil je wat thee voor me inschenken?”.

Leg uit dat het niet echt is

Woman roaring like a lion to a toddler next to a lion stuffed animal
In foto: Speelgoed van de Speelkits

Op deze leeftijd kan je peuter het eng vinden als iemand brult als een leeuw, omdat ze nog niet begrijpt dat de ‘leeuw’ doet alsof. Je kunt haar helpen om dit te begrijpen door het duidelijk uit te leggen: “Leo is nog steeds zichzelf. Hij doet maar alsof hij een leeuw is, maar hij is nog steeds een mens”. Als je peuter probeert een nepappel te eten, laat haar dan een echte appel zien en zeg: “we bijten op echte appels, en doen alsof we nepappels eten”. Laat zien hoe je doet alsof je een appel eet.

Zorg dat ze zich kan verkleden

Toddler playing dress up with a clown wig, skirt, and pom pom surrounded by items by Lovevery
In foto: Speelgoed van de Speelkits

Broeken en shirtjes zijn nog lastig om zelf aan te trekken (al is uittrekken soms niet zo’n probleem 😉), dus houd het eenvoudig. Pruiken, grote schoenen, capes, mantels, en hoeden, maar ook losse stoffen en dekentjes (geen sjaaltjes, omdat ze hierin verstrikt kan raken). Je peuter is misschien nog niet klaar om de rol van een denkbeeldig character te spelen, maar ze zullen wel al beginnen met het nadoen van mensen die zij kennen.

Geef haar realistisch speelgoed om mee te spelen

Het hoeft geen exacte replica te zijn, maar poppen en ander speelgoed dat net echt lijkt is een leuke toevoeging op het verbeeldend spel. Jullie kunnen ook echt keuken- of tuingerei gebruiken tijdens het spelen.

Doe mee

Toddler pretending to pour a liquid from a cup to a plate
In foto: Handige schenkset van de Realist Speelkit

Als je je peuter wat langer wil laten vermaken met verbeeldend spel, zul je waarschijnlijk zelf mee moeten doen. Als ze bijvoorbeeld doet alsof ze pannenkoeken maakt, kun je vragen: “mag ik een paar pannenkoeken op een bord? En mag ik er wat poedersuiker op?”.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 22 - 24 maanden, Speeltijd & activiteiten, Problemen oplossen, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen