7 - 8 maanden

Het is nooit te vroeg om te beginnen met rekenen

Two children in blue shirts facing away from each other

Dat het belangrijk is om je baby voor te lezen weten we allemaal, maar hoe zit het met rekenen? Daar begin je toch pas later mee? Nee dus! Uit onderzoek is gebleken dat ouders hun kinderen kunnen helpen om beter te presteren op school door al op jonge leeftijd te beginnen met rekenen. Gillian Starkey, professor in neurowetenschap op het gebied van de ontwikkeling van rekenvaardigheid bij kinderen zegt hierover:

“Wanneer kinderen al op jonge leeftijd basisrekenvaardigheden leren, is de kans groot dat ze hier later op school in uit gaan blinken. Vaak zijn ouders verbaasd om te horen dat ze dit leerproces al in de eerste maanden en jaren kunnen stimuleren.”

Dit kun je doen om je baby een rekenvoorsprong te geven:

Tellen

In foto: Viltballen en Mandje voor schatten van De Onderzoeker Speelkit

Je baby leert pas over een paar jaar tellen, dus misschien sta je er nog niet bij stil dat het leerzaam kan zijn voor je baby als je nu al hardop telt. Onderzoekers geven het advies om al vroeg te beginnen met getallen leren. Dit kun je op veel verschillende manieren doen.

Je kunt bijvoorbeeld naar voorwerpen wijzen terwijl je ze hardop telt, of je kunt het handje van je baby vasthouden en samen wijzen en tellen. Tel fruit en groenten in de supermarkt, plaatjes in boeken, hapjes eten, of de vingertjes en teentjes van je baby.

Hoeveelheden

Laat je baby kennismaken met verschillende hoeveelheden in een ratio van 2:1 door hem de keuze te geven tussen twee handen met snacks: één hand met 2 snackjes erin en één hand met maar 1 snack, of één hand met 3 snackjes erin en één met 6. Help je baby zien dat je in de ene hand een grotere hoeveelheid hebt.

Op deze leeftijd is je baby er nog van overtuigd dat als je een cracker in tweeën breekt, de gebroken stukjes samen meer cracker zijn dan één hele cracker.

Optellen

Om je baby kennis te laten maken met het concept van optellen, kun je zijn handjes één voor één aanraken en hardop tellen (“één, twee”) en daarna in elke hand een balletje leggen, waarbij je weer hardop telt.

Rond de leeftijd van twee jaar kan je kind beginnen met ’tellen’ door te wijzen en daar getallen bij te zeggen, om na te doen wat jij doet wanneer je telt. Je zult merken dat je kind nog niet het verband kan leggen tussen het daadwerkelijke aantal en het getal dat hij erbij zegt.

Later, wanneer je kind zo’n drie of vier jaar oud is, begint hij te begrijpen wat rekenexperts ‘één-op-één correspondentie’ noemen: één bal hoort bij het getal één, en twee ballen kun je tellen als “’één, twee”.

Grootte

Baby sitting on a woman's lap looking at two different size oranges that she's holding

Om je baby te helpen het concept van ‘groot’ en ‘klein’ te begrijpen, kun je oefenen met twee voorwerpen die veel op elkaar lijken, maar waarvan het ene groot is en het andere klein. Hoe groter het verschil in omvang, hoe beter: zo kan je baby het verschil makkelijker waarnemen.

Denk bijvoorbeeld aan een sinaasappel en een mandarijn, een grote paarse bal en een klein paars balletje, een grote lepel en een klein lepeltje, of een grote en een kleine dennenappel. Of een kleine baby, en een grote broer of zus. ❤️

Patronen

Patronen zijn een terugkerend fenomeen in onderzoeken naar rekenvaardigheid. Door je baby kennis te laten maken met patronen, help je hem om regels te begrijpen en te leren voorspellen wat eraan komt.

Je kunt je baby helpen om patronen te horen en te leren herkennen door met een rammelaar of een lepel een ritme te maken – tak, tak, pauze; tak, tak, pauze – en met patronen te variëren. Zo leert je baby patronen begrijpen en verbanden te leggen tussen getallen, geluiden en bewegingen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 7 - 8 maanden, mijlpalen, Problemen oplossen, Rekenen, Speeltijd & activiteiten, Kinderontwikkeling

Blijf lezen