Hoe maak je je keuken montessoriproof? Tips van @BringingUpBabe

Wat je in de keuken doet is voor jou niets bijzonders meer, maar voor je tweejarige peuter is alles nieuw en machtig interessant 🙂 Het idee van een peuterproof én montessoriproof keuken kan overweldigend zijn: moet je nu alle keukenmeubels vervangen? En je hele keuken opnieuw inrichten?
Houd in het achterhoofd dat deze suggesties bedoeld zijn om je kind te helpen, niet om het jou moeilijker te maken. Je kunt zelf het beste inschatten welke tips voor jou haalbaar zijn en welke niet.
Met deze aanpassingen kun je je keuken peuter- en montessoriproof maken:
- Een hoge, veilige kruk Dit type kruk (ook wel een leertoren genoemd) zorgt ervoor dat je peuter veilig op aanrechthoogte eten kan bereiden. Met een kinderkruk kan hij ook makkelijk bij de gootsteen, bijvoorbeeld om zijn handen te wassen of de afwas te doen. In plaats van een kruk kun je je peuter ook (onder toezicht) een stoel of opstapje laten gebruiken.
- Schoonmaakspullen Maak een plekje met schoonmaakspullen speciaal voor je peuter, zodat hij het zelf kan opruimen als hij heeft geknoeid. Denk aan een paar handdoekjes, een handveger en blik, en een klein afvalemmertje. Zoals je waarschijnlijk wel weet, vinden kinderen het fantastisch om de vloer schoon te maken als er eten of drinken op is geknoeid.
- Keukengerei voor kinderen Klein keukengerei kan je kind goed vasthouden, en is makkelijker te gebruiken dan keukengerei voor volwassenen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bestek, waterkannen, scheplepels, veilige mesjes, gardes, en deegrollers voor kinderen.
- Breekbaar servies (ja, echt waar) Vanuit de montessorifilosofie wordt geadviseerd om je kind breekbaar servies te laten gebruiken, zodat hij meer leert over oorzaak en gevolg, en voorzichtiger leert zijn met breekbare voorwerpen. Door je kind breekbaar servies te laten gebruiken, laat je hem ook zien dat je hem vertrouwt met die verantwoordelijkheid.

- Lage opbergruimte Berg de dingen die je kind regelmatig gebruikt – borden, bekers, bestek, poetsdoeken, en keukengerei – op in een lade of op een plank waar je kind zelf bij kan.
- Water en tussendoortjes Als je een plekje inricht met tussendoortjes, kan je peuter door de dag heen zelf kiezen wanneer hij iets wil eten, of zelfstandig een glas water pakken.
- Een werkende kinderkeuken Een omgebouwde speelkeuken is een praktische (en schattige) manier om veel van deze ideeën in een compacte ruimte te verwerken. Met een kinderkeuken heeft je peuter een laag werkblad om eten op te bereiden, lage planken om spullen binnen handbereik op te bergen, en zelfs water om de afwas te doen en zijn handen te wassen.

- Een zitplek In plaats van een hoge kruk of stoel kun je ook een tafeltje en stoeltje neerzetten speciaal voor je kind. Hier kan hij bijvoorbeeld een tussendoortje eten, oefenen met servetten vouwen, en misschien zelfs eten bereiden. Als je minder ruimte hebt, kun je ook een hoge kinderstoel (zonder blad) neerzetten die je aan de eettafel kan schuiven.
Geplaatst in 31 - 33 maanden, Gastblogger, Montessori, inrichting van je huis, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

31 - 33 maanden
8 manieren om je peuter (en jezelf) uit die woedeaanval te helpen
Een driftbui ontstaat vaak omdat je kind zelfstandig wil zijn, maar er nog niet helemaal klaar voor is. Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met de woedeaanval van je kind.

31 - 33 maanden
Hoe maak je je keuken montessoriproof? Tips van @BringingUpBabe
Misschien voelt het als een hele taak om je keuken peuter- én montessoriproof te maken, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Bepaal je eigen tempo en kies zelf welke van deze simpele tips voor jullie haalbaar zijn.

31 - 33 maanden
Lijmen is leuk! Makkelijke spelletjes met lessen die blijven plakken
Using glue to stick items together may not sound like cognitive development, but it is. Met deze leuke activiteiten kan je peuter volop oefenen.