Hoe vroeger, hoe beter – het brein van je peuter is nu al aan het rekenen

We hebben neurowetenschapper Gillian Starkey – die onderzoekt hoe jonge kinderen rekenvaardigheden ontwikkelen – gevraagd wat zij het belangrijkst vond om te delen met de ouders van peuters.
Haar antwoord? Starkey denkt dat veel ouders zich er niet van bewust zijn dat jonge peuters er al klaar voor zijn om meer te leren over getallen. We horen vaak dat lezen zo cruciaal is voor jonge kinderen, maar op jonge leeftijd al kennismaken met rekenen is net zo belangrijk.
Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd al te maken krijgen met wiskundige concepten, op latere leeftijd vaak beter zijn in wiskunde.
Je kunt je peuter gedurende de dag kennis laten maken met rekenen – daar is niets bijzonders voor nodig. Er zijn verschillende makkelijke manieren waarop je aandacht kunt besteden aan de getallen om jullie heen. Het belangrijkste is dat je je kind net zo bewust aan wiskunde blootstelt als aan taal, zodat het een vast, vertrouwd onderdeel wordt van zijn leven.
Suggesties om wiskunde in het leven van je peuter te introduceren:
Elke dag tellen
Door te tellen, help je je peuter het concept begrijpen dat er telwoorden zijn die passen bij aantallen. “Ik geef je vijf rijstwafeltjes – een, twee, drie, vier, vijf.” Tel hoeveel sinaasappels jullie kopen in de winkel, of hoeveel knopen er op je blouse zitten. Tel alles!
Deskundigen op dit gebied adviseren om zoveel mogelijk achtereenvolgende cijfers te gebruiken. Zeg dus in plaats van “er gaan acht sinaasappels in de zak” liever “ik tel een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht sinaasappels”.
Je peuter leert concepten ook beter begrijpen wanneer je hem lichamelijk betrekt bij het proces. Vraag je kind om de sinaasappels één voor één in de zak te doen, of laat hem elk voorwerp even aanraken met zijn hand of vingers terwijl jij telt.
Wanneer je peuter zo’n twee jaar oud is, kan hij zelf gaan ‘tellen’ door cijfers (meestal 😉) op volgorde op te noemen en naar voorwerpen te wijzen om na te doen wat jij doet als je telt.
Hij legt nog geen verband tussen het daadwerkelijke aantal en het corresponderende getal dat hij zegt. Later, wanneer je kind zo’n drie of vier jaar oud is, begint hij te begrijpen wat ook wel het concept van ‘een-op-een-correspondentie’ genoemd wordt: één bal hoort bij het getal één, en twee ballen kun je tellen als “een, twee”.
Vergelijk op aantal, grootte, en vorm

Vergelijk samen met je peuter eigenschappen van voorwerpen, waarbij je gebruikmaakt van woorden zoals meer, minder, gelijk, en hetzelfde. Het is ook goed om de concepten niets en nul aan je kind te introduceren: “jij hebt meer water dan ik. Ik heb bijna niets meer. Kijk eens wat er gebeurt als ik drink: nu is mijn beker leeg. Ik heb geen water meer.”
Je kunt ook twee identieke voorwerpen op grootte met elkaar vergelijken, zoals een grote en kleine lepel of de grote en kleine stapelbekertjes, die dezelfde kleur hebben en daardoor goed met elkaar te vergelijken zijn.
Het is ook leuk om jullie op vormen te richten. “Deze bal is rond, net zoals die meloen. Deze pittenzak is rond, en dit is een driehoek.”
Sta stil bij patronen

Patronen zijn in essentie numeriek. Als je kind een gestreept shirt draagt, kun je het patroon van de streepjes benoemen: blauw, rood, blauw, rood. Jullie kunnen ook samen patronen maken met verschillende soorten fruit: bosbes, framboos, bosbes, framboos.
Muziek
Muziek is onlosmakelijk verbonden met wiskunde: de maat, het ritme, en zelfs de lettergrepen in de tekst. Dansen – of simpelweg bewegen – op de maat kan je peuter helpen om volgorde en patronen te leren herkennen. Patronen en volgordes zijn een belangrijk deel van de vroege wiskundelessen voor je peuter. Klap in een eenvoudig patroon (eerst één keer zodat hij begrijpt dat hij je moet nadoen, dan twee achter elkaar, etc.) en kijk of je peuter mee kan doen.
Op deze leeftijd zijn patronen, volgordes, routines, observaties, en vergelijkingen de belangrijkste wiskundige concepten, en de voorlopers van het zogenoemde getalbegrip. Pas in een later stadium leert je peuter precies te tellen en te begrijpen wat cijfers nu eigenlijk vertegenwoordigen.

Speelkits
Een abonnement op het innovatieve, bekroonde speelgoed abonnement voor baby en peuter biedt educatief speelgoed in elke nieuwe ontwikkelingsfase.
Learn moreBlijf lezen

19 - 21 maanden
Zo introduceer je het montessorispel van dieren koppelen
Lovevery-CEO Jessica Rolph en montessorideskundige Jody Malterre verschillende manieren zien om je peuter kennis te laten maken met de montessori dierensetjes en leggen uit hoe dit peuters helpt om 2D-beelden te koppelen aan 3D-figuurtjes.

19 - 21 maanden
Welkom bij De Realist Speelkit voor 19-21 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Realist Speelkit voor je peuter van 19-21 maanden.

19 - 21 maanden
Opruimen is leuk!
Door je peuter de kans te geven te helpen met huishoudelijke taken, voelt hij zich onafhankelijk en waardevol. Probeer deze tips eens om je kind aan te moedigen om mee te helpen.

19 - 21 maanden
Maak samen een fotoboek met je peuters eerste woordjes!
Dit doe-het-zelfproject legt de eerste woordjes van je kind vast en stimuleert de ontwikkeling van de woordenschat van je peuter.

19 - 21 maanden
Schoppen, bijten en slaan – zo ga je om met de driftbuien van je peuter
Schoppen, bijten en slaan komen vaak voor bij peuters, en het kan moeilijk zijn om precies te weten wat je dan moet doen - vooral als je in het openbaar bent. Dit is wat je moet weten.

19 - 21 maanden
Het vragenspel voor peuters: wie, wat, waar, waarom, hoe?
Door de vraagwoorden wie, wat, waar, waarom, en hoe in kleine lesjes te verwerken, leer je je peuter de woorden waarmee hij meer te weten kan komen over de dingen die hij het interessantst vindt.

19 - 21 maanden
Wat zouden ouders van peuters meer moeten doen? De antwoorden van 4 experts
We hebben enkele van onze favoriete experts op het gebied van vroege ontwikkeling, Montessori, en weerbaarheid gevraagd om hun tips en adviezen met ons te delen. De top tien adviezen hebben we voor je opgesomd.

19 - 21 maanden
De magische kracht van woorden zoals ‘gigantisch’
Leer hoe je de taalvaardigheid en het taalbegrip van je kind kunt verbeteren door het gebruik van een rijke woordenschat, het voeren van heen-en-weer-gesprekken, vertellen en herhalen.

19 - 21 maanden
8 manieren waarop peuters tussen maand 18 en 24 beginnen te praten
Hier vind je 8 manieren waarop je peuter nu taal leert, ook al zegt hij nog niet veel.

19 - 21 maanden
Hoe vroeger, hoe beter – het brein van je peuter is nu al aan het rekenen
Neurowetenschapper Gillian Starkey geeft tips om je peuter te laten kennismaken met wiskunde en legt uit waarom het goed is om hier nu al mee te beginnen.

19 - 21 maanden
5 manieren om met pompons te spelen
Pompons zijn een leuke manier voor je peuter om zijn fijne motoriek te ontwikkelen. Hier vind je enkele ideeën om thuis of onderweg met pompons te spelen.

19 - 21 maanden
De montessori-activiteit waarvoor je alles al in huis hebt
Ontwikkel de fijne motoriek en concentratie van je peuter op een leuke nieuwe manier met voorwerpen die je waarschijnlijk al in huis hebt.

19 - 21 maanden
Wat kan ik in dit stadium verwachten van de tekeningen van mijn peuter?
Peuterkunst is vooral een zintuiglijke ontdekkingstocht van de fijne en grove motoriek. Dit zijn de verschillende fases van de tekenontwikkeling.

19 - 21 maanden
4 signalen dat peuters taal begrijpen (zelfs als ze nog niet veel praten)
Je peuter begrijpt waarschijnlijk al meer dan hij kan zeggen. Ontdek 4 manieren waarop je peuter communiceert zonder woorden.