19 - 21 maanden

Hoe vroeger, hoe beter – het brein van je peuter is nu al aan het rekenen

We hebben neurowetenschapper Gillian Starkey – die onderzoekt hoe jonge kinderen rekenvaardigheden ontwikkelen – gevraagd wat zij het belangrijkst vond om te delen met de ouders van peuters.

Haar antwoord? Starkey denkt dat veel ouders zich er niet van bewust zijn dat jonge peuters er al klaar voor zijn om meer te leren over getallen. We horen vaak dat lezen zo cruciaal is voor jonge kinderen, maar op jonge leeftijd al kennismaken met rekenen is net zo belangrijk.

Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd al te maken krijgen met wiskundige concepten, op latere leeftijd vaak beter zijn in wiskunde.

Je kunt je peuter gedurende de dag kennis laten maken met rekenen – daar is niets bijzonders voor nodig. Er zijn verschillende makkelijke manieren waarop je aandacht kunt besteden aan de getallen om jullie heen. Het belangrijkste is dat je je kind net zo bewust aan wiskunde blootstelt als aan taal, zodat het een vast, vertrouwd onderdeel wordt van zijn leven.

Suggesties om wiskunde in het leven van je peuter te introduceren:

Elke dag tellen

Door te tellen, help je je peuter het concept begrijpen dat er telwoorden zijn die passen bij aantallen. “Ik geef je vijf rijstwafeltjes – een, twee, drie, vier, vijf.” Tel hoeveel sinaasappels jullie kopen in de winkel, of hoeveel knopen er op je blouse zitten. Tel alles!

Deskundigen op dit gebied adviseren om zoveel mogelijk achtereenvolgende cijfers te gebruiken. Zeg dus in plaats van “er gaan acht sinaasappels in de zak” liever “ik tel een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht sinaasappels”.

Je peuter leert concepten ook beter begrijpen wanneer je hem lichamelijk betrekt bij het proces. Vraag je kind om de sinaasappels één voor één in de zak te doen, of laat hem elk voorwerp even aanraken met zijn hand of vingers terwijl jij telt.

Wanneer je peuter zo’n twee jaar oud is, kan hij zelf gaan ‘tellen’ door cijfers (meestal 😉) op volgorde op te noemen en naar voorwerpen te wijzen om na te doen wat jij doet als je telt.

Hij legt nog geen verband tussen het daadwerkelijke aantal en het corresponderende getal dat hij zegt. Later, wanneer je kind zo’n drie of vier jaar oud is, begint hij te begrijpen wat ook wel het concept van ‘een-op-een-correspondentie’ genoemd wordt: één bal hoort bij het getal één, en twee ballen kun je tellen als “een, twee”.

Vergelijk op aantal, grootte, en vorm

Vergelijk samen met je peuter eigenschappen van voorwerpen, waarbij je gebruikmaakt van woorden zoals meer, minder, gelijk, en hetzelfde. Het is ook goed om de concepten niets en nul aan je kind te introduceren: “jij hebt meer water dan ik. Ik heb bijna niets meer. Kijk eens wat er gebeurt als ik drink: nu is mijn beker leeg. Ik heb geen water meer.”

Je kunt ook twee identieke voorwerpen op grootte met elkaar vergelijken, zoals een grote en kleine lepel of de grote en kleine stapelbekertjes, die dezelfde kleur hebben en daardoor goed met elkaar te vergelijken zijn.

Het is ook leuk om jullie op vormen te richten. “Deze bal is rond, net zoals die meloen. Deze pittenzak is rond, en dit is een driehoek.”

Sta stil bij patronen

Father hugging a toddler while looking at a plate full of berries

Patronen zijn in essentie numeriek. Als je kind een gestreept shirt draagt, kun je het patroon van de streepjes benoemen: blauw, rood, blauw, rood. Jullie kunnen ook samen patronen maken met verschillende soorten fruit: bosbes, framboos, bosbes, framboos.

Muziek

Muziek is onlosmakelijk verbonden met wiskunde: de maat, het ritme, en zelfs de lettergrepen in de tekst. Dansen – of simpelweg bewegen – op de maat kan je peuter helpen om volgorde en patronen te leren herkennen. Patronen en volgordes zijn een belangrijk deel van de vroege wiskundelessen voor je peuter. Klap in een eenvoudig patroon (eerst één keer zodat hij begrijpt dat hij je moet nadoen, dan twee achter elkaar, etc.) en kijk of je peuter mee kan doen.

Op deze leeftijd zijn patronen, volgordes, routines, observaties, en vergelijkingen de belangrijkste wiskundige concepten, en de voorlopers van het zogenoemde getalbegrip. Pas in een later stadium leert je peuter precies te tellen en te begrijpen wat cijfers nu eigenlijk vertegenwoordigen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 19 - 21 maanden, Rekenen, Speeltijd & activiteiten, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Koppelen, Problemen oplossen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen