25 - 27 maanden

Hoelang zou mijn tweejarige zich moeten kunnen concentreren?

Het lijkt er misschien niet altijd op, maar je tweejarige heeft echt een aandachtsspanne. 😉 Hoe lang die aandachtsspanne precies is, hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen kan een kind van 2,5 jaar zich ongeveer vier minuten concentreren op Ă©Ă©n soort speelgoed of een specifieke activiteit. Rond de leeftijd van vijf jaar moeten kinderen al een aandachtsspanne hebben van minstens 15 minuten om goed deel te kunnen nemen aan de kleuterklas.

Aandacht is een vaardigheid die aangeleerd en geoefend moet worden. Op deze manieren kun je je tweejarige helpen zijn aandachtsspanne te verbeteren:

Kijk op een andere manier naar concentratie

Concentratie kan er anders uit gaan zien naarmate je kind zich ontwikkelt, en kan zelfs van dag tot dag veranderen. Soms kan je kind bijvoorbeeld rustig op schoot zitten en met jou een boekje lezen, terwijl hij er andere dagen op los springt, speelt, en rommelt, en het verhaaltje nauwelijks lijkt te horen. Het goede nieuws: hoe dan ook stimuleert dit zijn taalontwikkeling. Of hij nou rond aan het stuiteren is of stil bij jou zit: hij luistert en leert evengoed.

Let tijdens zulke rusteloze momenten wel op signalen (zoals jengelen of aanhankelijkheid) die erop kunnen wijzen dat je kind ondersteuning of even pauze nodig heeft. Kinderen die tijdens het spelen afwisselen tussen verschillende activiteiten, kunnen hiermee zeggen dat ze overprikkeld of juist verveeld zijn, of dat ze contact met jou willen.

Niet te makkelijk, niet te moeilijk

In foto: Duurzame gootsteen met bekers en bordjes van biologisch materiaal van de Helper Speelkit

Door je tweejarige speelgoed aan te bieden dat past bij zijn ontwikkeling en interesses, kun je hem helpen zich beter te concentreren.

Het spelletje vijf-op-een-rij is een goed voorbeeld van een activiteit die precies genoeg uitdaging biedt. Je moet je kind misschien even helpen met koppelen van de kleuren, maar hij blijft het waarschijnlijk langer interessant vinden om met het speelgoed te spelen omdat hij zelfstandig kan experimenteren met de fiches in de openingen te laten vallen en er onder weer uit te laten komen.

De speelgootsteen combineert spelen met water (altijd een grote favoriet 🙂) met de interesse van je kind in dagelijkse activiteiten imiteren die hij jou ziet doen. Misschien komen er zelfs wel nieuwe vragen uit voort over hoe dingen werken: “waar komt het water vandaan?”.

Precies genoeg ‘concentratie coaching’

Een onderzoek uitgevoerd door de National Institutes of Health heeft aangetoond dat jonge kinderen een beter ontwikkeld concentratievermogen hebben wanneer ze daar subtiele en beperkte ondersteuning bij hebben gekregen van hun ouders. Zie het als ‘concentratie coaching’ – concentratie moet immers aangeleerd en geoefend worden.

Bij taken waar té veel hulp van volwassenen nodig was, konden kinderen zich juist minder goed concentreren. De juiste balans vinden is niet altijd makkelijk: jullie moeten samen in de praktijk ondervinden hoeveel ondersteuning jouw kind precies nodig heeft.

Wanneer je tijdens het spelen ziet dat je tweejarige ergens mee worstelt, geef hem dan eerst de kans om zelf een oplossing te vinden voordat je hem te hulp schiet. Als hij bijvoorbeeld een uitdagende puzzel links laat liggen omdat hij het te moeilijk vindt, kun je wijzen en zeggen “ik zie een geel, rond puzzelstukje dat denk ik goed in de zon past”. Lukt het hem nog steeds niet, dan kun je het puzzelstuk naast de opening op de puzzel leggen, zodat je kind het op zijn plek kan leggen. Vraag dan: “wil jij het volgende puzzelstukje proberen?”.

Overweeg een minimalistische aanpak

In foto: Houten teldoos van de Vrije Geest Speelkit

Binnen de montessorifilosofie geldt: hoe minder, hoe beter. De ontwikkelingsfase waarin tweejarigen zich bevinden, wordt door montessorideskundigen ook wel de ‘ordegevoelige periode’ genoemd. Als je kind te veel speelgoed heeft om uit te kiezen, kan hij zich overweldigd voelen, waardoor hij zich minder goed kan concentreren.

Het kan een uitkomst zijn om regelmatig speelgoed te rouleren. Wanneer je kind minder speelgoed heeft om mee te spelen, kun jij het juiste speelgoed uitkiezen dat bij zijn huidige vaardigheden en interesses past. Zo kan hij geconcentreerder spelen zonder afleidingen uit zijn omgeving.

Bronnen:

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 25 - 27 maanden, inrichting van je huis, Onafhankelijkheid, Sociaal spel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen