Ice, ice, baby – probeer deze leuke experimentjes

We weten het: experimenteren mondt vaak uit in een kliederboel. Maar wetenschappelijke experimentjes hoeven echt niet groots te zijn om de aandacht van je kind te vangen. Als je er zo nu en dan wat tijd voor vrij kunt maken, zal je peuter daar veel baat bij hebben. Hij gaat het ongetwijfeld fascinerend vinden om te ontdekken hoe dingen transformeren, van kleur veranderen, en met elkaar mengen!
Er is niets wat je peuter nu liever doet dan zelfstandig de wereld verkennen. Hij vindt het leuk om ijs zo lang mogelijk in zijn hand te houden, scheerschuim door zijn vingers te knijpen, en te zien hoe poeder door te roeren oplost in vloeistof.
Als het lekker weer is, kun je je kleine wetenschapper in zijn luier of zwemluier buiten in de schaduw laten spelen (altijd onder toezicht). Dan kan hij naar hartenlust de buitenwereld ontdekken, en misschien zelfs even met de tuinslang spelen voor hij weer naar binnen gaat!
Leuke wetenschappelijke experimenten voor peuters:
Mengsels en oplossingen
- Laat je peuter wat drinkpoeder in een beker of een kan water gieten. Geef hem een lepel of een eetstokje om mee te roeren.
- Voeg een paar druppeltjes voedingskleurstof toe aan wat water, kijk samen hoe de kleurstof zinkt en met het water mengt, en laat je peuter roeren.

- Doe de knoppen van het mozaïek knoppenbord in een grote kom met water. Geef je peuter een kleine zeef (eentje met een lang handvat, zoals deze) en laat hem de knoppen uit het water vissen. Vertel hoe de knoppen in het zeefje blijven terwijl het water door de gaatjes wegloopt.
IJsblokjes smelten
- IJs is en blijft fascinerend voor peuters. Elke peuter vindt het wel leuk om ijsblokjes met een schuimspaan in een teiltje water te doen. Laat je peuter het ijs ook voelen en praat over de eigenschappen: wat is de temperatuur van het ijs? Verandert het of blijft het hetzelfde? Als je deze activiteit binnen wil proberen, leg dan eerst een paar handdoeken op elkaar op de grond.
Van kleur veranderen

- Spuit een toefje slagroom of scheerschuim op een groot bord, een ovenplaat of een dienblad.
- Druppel er een paar druppels voedselkleurstof op en laat je peuter het mengsel mengen met een lepel, stokje, of zijn handen.

- Vul een groot, ondiep dienblad met een laagje baking soda. Schenk wat witte azijn in een paar kleine kommetjes en voeg in elk kommetje een andere kleurstof toe (drie verschillende kleuren is meer dan genoeg). Gebruik een druppelaar – bijvoorbeeld van een flesje oogdruppels – en laat je peuter zien wat er gebeurt als je wat gekleurde azijn op de baking soda druppelt. Misschien moet je je peuter iedere keer eerst even helpen met de druppelaar vullen voordat hij met de kleuren kan experimenteren.

Speelkits
Een abonnement op het innovatieve, bekroonde speelgoed abonnement voor baby en peuter biedt educatief speelgoed in elke nieuwe ontwikkelingsfase.
Learn moreGeplaatst in 22 - 24 maanden, Speeltijd & activiteiten, Natuurkunde, Knutselen, Fijne motoriek, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

22 - 24 maanden
Welkom bij De Maatjes Speelkit voor 22-24 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Maatjes Speelkit voor je kind van 22-24 maanden.

22 - 24 maanden
Tip van Lovevery-CEO Jessica Rolph: wacht nog even met die mooie houten speelkeuken
Overweeg deze leuke en veilige manieren om je peuter in je echte keuken te betrekken voordat je een nieuwe speelgoedkeuken koopt.

22 - 24 maanden
Ice, ice, baby – probeer deze leuke experimentjes
Kleuren, vormen en texturen ontdekken met de zintuigen samen met je kind hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier vind je een paar eenvoudige wetenschappelijke activiteiten voor peuters.