9 - 10 maanden

Ja, je kunt ook té veel blokken hebben!

Foto eines Kindes das mit 3 bunten Holzklötzchen spielt

Blokken zijn met recht een echte klassieker te noemen. Ze helpen je baby bij het ontwikkelen van de grove en fijne motoriek, en leren hem alles over balans, oorzaak en gevolg, zwaartekracht en geometrie.

Op deze leeftijd wordt door ontwikkelingsexperts echter aangeraden om baby’s niet meer dan 3 tot 4 blokken tegelijk te geven om mee te spelen, om te voorkomen dat ze zich overweldigd voelen en de blokken links laten liggen. Met de grote blokkenset kun je je kind dolgelukkig maken wanneer hij straks wat ouder is.

Zo spelen baby’s met blokken:

Blokken oppakken

In foto: De Blokkenset

De blokken tegen elkaar slaan

Tussen de 8,5 en 12 maanden begint je baby beide handjes te gebruiken om de blokken tegen elkaar te slaan. Je kunt hem daarbij helpen door je handen op die van je baby te leggen wanneer hij de blokken vast heeft. Sla de blokken samen met je baby tegen elkaar, en kijk of je baby jou zelfstandig na kan doen. Als je een ritme aanhoudt, zal je baby jou uiteindelijk gaan imiteren.

“Boem” spelen!

Hoewel hij zelf nog geen toren kan bouwen, vindt hij het geweldig om een torentje dat jij gebouwd hebt om te slaan.

Blokken in een bak stoppen

Wanneer je baby 10 tot 11 maanden is, is er niets leuker dan blokken in een bak stoppen! Maar voordat hij dat leert, is het vooral interessant om de blokken er juist uit te kieperen, dus laat je baby in het begin vooral zien hoe jij het doet.

Twee blokken opstapelen (zonder te balanceren)

Rond de 11 tot 12 maanden heeft je baby misschien al ontdekt hoe hij twee blokken kan opstapelen, maar nog niet hoe hij ze kan balanceren. Kijk of hij er klaar voor is om dit te proberen, door te laten zien hoe je twee blokken op elkaar balanceert.

Probeer de verleiding te weerstaan om het torentje van je baby recht te zetten, zodat hij zelf kan leren in welke positie de blokken stevig staan.

Twee of meer blokken opstapelen en balanceren

Peuter zit op de grond blokken te stapelen
In foto: De Blokkenset

Wanneer je kind zo’n 12 tot 16 maanden oud is, begint hij waarschijnlijk met torentjes bouwen van twee blokken. Tussen de 16 en 18 maanden komt daar waarschijnlijk een blok bij, en tussen de 18 en 22 maanden is hij er klaar voor om een toren van 4 blokken te leren bouwen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 9 - 10 maanden, Blokken, Oorzaak en gevolg, Rekenen, Opstapelen, Fijne motoriek, Problemen oplossen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen