9 - 10 maanden

Je baby helpen kruipen (en hoe je ervoor zorgt dat ze blijft kruipen)

Misschien vindt je baby het maar wat leuk om jou in een voorovergebogen – rugpijn gegarandeerde – positie haar beide handen vast te laten houden zodat ze kan oefenen met lopen, maar laat haar het tijgeren of kruipen nog niet opgeven.

Kruipen is belangrijk om verschillende redenen, zoals de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie en het leren coördineren van bewegingen waarbij beide helften van het lichaam iets anders doen.

Je baby maakt in de aanloop naar het kruipen verschillende fases door:

Leren achteruit tijgeren op de buik (gemiddeld 7 tot 8 maanden):

Rond de 8 maanden begint je baby waarschijnlijk op haar buik achteruit te tijgeren met haar buik op de grond. De meeste baby’s tijgeren eerst achteruit voordat ze leren vooruit te tijgeren. Je kunt het vooruit tijgeren op verschillende manieren stimuleren. Hieronder geven we je enkele tips.

Leren draaien zonder handen in een zittende positie (gemiddeld 8 tot 9 maanden):

Baby sitting up and holding the Batting Ring that’s hanging from The Play Gym by Lovevery
In foto: De Play Gym

Voor het kruipen leert je baby eerst zitten zonder de handen te gebruiken, waarbij ze haar lichaam draait en haar evenwicht bewaart terwijl ze speeltjes pakt. De meeste baby’s leren dit rond de 8 à 9 maanden. Je kunt je baby hierbij helpen door haar te verleiden met de hangende speeltjes van de Play Gym.

Leren vooruit tijgeren op de buik (gemiddeld 8 tot 9,5 maanden):

Je baby beweegt zich op haar buik voort door zich met haar armen vooruit te trekken en met haar benen af te zetten. Zet je baby op de harde vloer in een rompertje met korte mouwen en met blote benen, zodat ze meer grip heeft. Verleid haar om te bewegen door een speeltje net buiten bereik te houden en te kijken of ze zich richting jou beweegt. Baby’s beginnen gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden met zich op hun buik voortbewegen.

Leren zichzelf omhoog houden op handen en knieën met de buik van de grond (gemiddeld 8 tot 9 maanden):

In foto: De Play Gym en het zachte boekje van de Charmeur Speelkit

Rond de 8 à 9 maanden kunnen de meeste baby’s al op handen en knieën gaan zitten met hun buik van de vloer. Als je baby kan tijgeren, maar nog niet kruipt, kun je haar helpen ontdekken hoe ze op haar handen moet leunen:

Leg je baby met haar buik op een stevig kussen of een opgerolde deken met de juiste hoogte, zodat haar armen gestrekt zijn en ze gewend kan raken aan de kruippositie. Geef haar de kans om veel verschillende texturen te voelen met haar handen terwijl ze erop leunt.

Leren vooruit kruipen met de buik van de vloer (gemiddeld 9 tot 11 maanden):

In foto: De Play Gym

Zodra je baby zich op handen en knieën overeind kan houden, kun je haar aanmoedigen om met één hand een bal weg te rollen of naar een speeltje te reiken, zodat ze op haar andere hand leunt. Blijf in de buurt zodat je haar kunt opvangen als ze haar evenwicht verliest.

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je baby blijft kruipen nadat ze andere manieren heeft ontdekt om zich te verplaatsen, is door met kussens en dekens een lang fort te bouwen in de vorm van een tunnel. Zelfs vroege lopers kunnen deze ontdekkingstocht niet weerstaan 😉

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 9 - 10 maanden, Grove motoriek, kruipen, Lopen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen