5 - 6 maanden

Je baby leert zitten! En nu?

Zodra je baby zijn hoofdje makkelijk omhoog kan houden en kan bewegen als jij zijn lijfje ondersteunt, is hij er klaar voor om te gaan oefenen met zelfstandig zitten.

Volgens experts kunnen baby’s het beste oefenen met zitten op een stevig, zacht oppervlak, zoals een tapijt of een speelmat. Hoewel babystoeltjes hiervoor ideaal lijken, kan je baby in een stoeltje niet ervaren hoe zijn gewicht verplaatst wanneer hij één kant op beweegt.

In deze fase is het belangrijk dat je baby – zelfs als hij graag rechtop zit – nog steeds de meeste tijd horizontaal op de grond doorbrengt. Geef je baby veel tijd en vrijheid om liggend op zijn buik te spelen, om zo de spieren van zijn buik, armpjes, rug en nek te ontwikkelen.

Na 5 tot 8 maanden beginnen de meeste baby’s met zelfstandig rechtop zitten.

Zo kun je je pas zittende baby ondersteunen:

  • Ga op de grond zitten met je baby tussen je benen en zijn rug tegen je buik. Wanneer je baby net leert zitten, houdt hij misschien zijn evenwicht door zijn handjes op de vloer te zetten, of leunt hij met zijn rug tegen jou aan voor ondersteuning.
  • Zodra je baby rechter op gaat zitten, kun je zachte kussens om hem heen leggen of hem in een open plastic wasmand zetten met kussentjes als ondersteuning (houd je baby hierbij wel goed in de gaten).
  • Wist je dat wiebelen en omvallen op een zacht oppervlak juist goed is voor baby’s? Zo ontwikkelen ze namelijk hun gevoel van balans.
  • Het kan zijn dat je baby niet houdt van lange tijd achter elkaar zitten, maar geen zorgen: je baby laat het je duidelijk weten wanneer hij er geen zin meer in heeft.
Baby sitting up and holding the Batting Ring that’s hanging from The Play Gym by Lovevery
In foto: De Play Gym

Zodra je baby consistent rechtop kan zitten zonder zichzelf te ondersteunen met zijn handjes, kun je hem laten oefenen met reiken naar speeltjes. Zittend de handen uitreiken en met speeltjes spelen stimuleert het gevoel van balans en de coördinatie van je baby.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 5 - 6 maanden, Balans, De Play Gym, Grove motoriek, Kinderontwikkeling

Blijf lezen