34 - 36 maanden

Je badkamer montessoriproof maken – tips van @our.montessori.journey

Een badkamer met montessori-inrichting kan je peuter helpen om verschillende praktische ‘verzorgingsvaardigheden’ te ontwikkelen, zoals zelfstandig haar handen, lichaam, en haar wassen, tandenpoetsen, en naar de wc gaan.

Op deze leeftijd heeft je peuter veel behoefte aan zelfstandig zijn, en vindt ze het geweldig om een actieve rol te vervullen in jullie dagelijkse routines. Wanneer je de omgeving van je kind zo inricht dat ze zelf makkelijk bij haar spulletjes kan, help je haar om haar zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten, en geef je haar een goede reden om trots op zichzelf te zijn!

Een ‘montessoriproof’ ruimte is opgeruimd, goed geordend, en aantrekkelijk ingericht. Als je je badkamer opnieuw wil inrichten volgens de montessorivisie hoef je niet direct alle onderstaande tips toe te passen. Kijk welke ideeën passen bij waar jouw peuter behoefte aan heeft, en begin met kleine aanpassingen aan jullie huidige situatie.

Tips om je badkamer montessoriproof te maken en je kind meer zelfstandigheid te geven:

Voor de spiegel

Young child washing their hands in a bathroom sink
In foto: Kleurenwekker van De Uitpluizer Speelkit

Opstapje: met een hoge, stevige kinderkruk kan je peuter makkelijk bij de kraan en alle spulletjes op jullie badkamermeubel. Ze kan de kruk ook gebruiken om het licht aan en uit te doen – altijd leuk op deze leeftijd 😉

Routinekaarten: zoals elke ouder van een jonge peuter weet, kan de bedtijdroutine door het minste of geringste verstoord worden. Met behulp van routinekaarten kan je kind zelf leren initiatief te nemen met taakjes zoals tandenpoetsen en naar de wc gaan, en weet ze precies wat er gaat gebeuren wanneer er overgangen aankomen.

Handen wassen: snijd een blok zeep doormidden of zet een zeeppompje neer dat je peuter makkelijk zelf kan gebruiken. Schuimende zeep is extra leuk, en meteen een leerzame ervaring voor de zintuigen van je peuter! Het is ook slim om een washandje of kleine handdoek binnen bereik te leggen of op te hangen, zodat je peuter zelf haar handen af kan drogen en water op kan deppen dat ze geknoeid heeft.

Hier vind je nog meer tips om je peuter te leren zelf haar handen te wassen.

Tandenpoetsen en haren borstelen: bewaar de tandpasta en tandenborstel van je peuter op het badkamermeubel of in een lade waar ze zelf bij kan. Als ze geen fan is van tandenpoetsen, kun je eens proberen om haar de keuze te geven uit twee smaken tandpasta. Het kan al heel veel helpen als ze het gevoel krijgt dat ze er zelf controle over heeft. Zet ook een bekertje neer, zodat ze haar mond kan spoelen of een slokje water kan drinken voor het slapengaan. Zorg dat je peuter haar eigen kinderkam of -borstel heeft, en houd de keuze uit haaraccessoires beperkt.

Wekker: hoewel je kind pas over een paar jaar echt gaat begrijpen hoe tijd werkt, kun je het concept nu al introduceren. Stel een visuele wekker in op vijf minuten en zeg “de wekker gaat af over vijf minuten. Dan ga je uit bad en droog ik je af”.

Opbergen: als je washandjes en handdoeken in een lade of mand onder de gootsteen bewaart, kan je kind zelf pakken wat ze nodig heeft wanneer ze in bad gaat of haar gezicht gaat wassen. Vraag je peuter om jou te helpen met het wassen, vouwen, en wegleggen van washandjes en handdoeken, om haar écht onderdeel uit te laten maken van haar eigen routine.

Hier vind je meer tips over hoe je je peuter kunt betrekken bij de was.

Naar de wc

Potty seat and a basker of books next to a bathtub in a bathroom
In foto: Speelgoed van De Speelkits

Potje of toiletverkleiner: zorg voor een toiletverkleiner en een laag opstapje of een plaspotje, zodat je peuter zelfstandig naar de wc kan gaan. Zet het wc-papier binnen handbereik, en laat met langzame bewegingen zien hoe je wc-papier moet pakken en afscheuren, zodat je kind je kan imiteren.

Mand: bewaar boekjes en billendoekjes in een mand. Als je peuter nog aan het leren is hoe ze het potje moet gebruiken, leg dan ook wat schone luiers, rompertjes en kleding in de mand.

Spiegel: hang een hoge (veilige) acrylspiegel op ter hoogte van je kind. Hierdoor wordt ze zich bewuster van haar eigen lichaam, en kan ze zichzelf beter leren aankleden.

In bad

Young child putting towels away in a drawer in a bathroom

Wassen: reisverpakkingen voor shampoo en douchegel hebben de perfecte maat voor de kleine handjes van je peuter. Doe er telkens precies genoeg in voor één keer wassen. Je kunt ook een blok zeep gebruiken.

Speelgoed: beperk de hoeveelheid badspeelgoed waar je kind uit kan kiezen, en wissel af met het speelgoed om het interessant te houden voor je peuter. De scheikundeset is een leuke manier om te oefenen met water (over)gieten en verplaatsen, en de kan is ideaal om shampoo uit het haar te spoelen!

Laag haakje: hang een laag haakje op zodat je kind weet waar ze haar handdoek kan ophangen als ze klaar is met badderen.

Auteur

Our Montessori Journey Avatar

Our Montessori Journey

Ashley is a stay-at-home momma of two girls. She and her husband discovered Montessori through Instagram a couple of years ago after their first daughter was born and fell in love with the philosophy. They started their Montessori blog and Instagram (@our.montessori.journey) in hopes of inspiring others.

Visit site

Geplaatst in 34 - 36 maanden, Gastblogger, Onafhankelijkheid, Montessori, inrichting van je huis, Kinderontwikkeling

Blijf lezen