34 - 36 maanden

Je kind is al 3! Dit is wat je van dit jaar kunt verwachten

Toddler smiling with flour on their face

Drie jaar worden is niets niks! Deze leeftijd gaat gepaard met nieuwe sociaal-emotionele vaardigheden, logica, taal, zelfstandigheid, nieuwsgierigheid, en een groeiend begrip van goed en fout. Er kan ook veel frustratie ontstaan – voor je peuter en voor jou – doordat ze niet altijd kan doen wat ze wil doen. Toch is dit een bijzonder dynamisch en inspirerend jaar. ❤️

Kinderen van drie treden meer naar buiten en worden steeds meer hun eigen ik, naarmate de ervaringen die ze opdoen steeds breder en diepgaander worden. De taal, ideeën, en gevoelens die ze ontvangen van hun buitenwereld, geven ze in dezelfde mate ook weer terug. De leeftijden van drie en vier worden niet zomaar ook wel de ‘magische jaren’ genoemd.

Deze veranderingen kun je het komende jaar verwachten:

Verbeeldend spel

Het verbeeldend vermogen van je kind wordt het komende jaar steeds geavanceerder. Toen ze nog twee was, verbeeldde ze vaak scènes uit haar eigen leven – meestal bekende routines zoals de afwas doen of de baby naar bed brengen. Deze vorm van doen-alsof hielp je kind om de wereld een plekje te geven.

Nu je kind drie is, begin je misschien steeds meer te zien dat het zogenoemde verbeeldend spel een rol begint te spelen. Je kind kan mensen uit haar leven nadoen (jou, bijvoorbeeld 😉) en complexere scènes gaan uitbeelden. Ze kunnen objecten gaan gebruiken die niets te maken hebben met wat ze daadwerkelijk zijn, zoals een stok voor een telefoon. Later dit jaar kan je kind scènes gaan naspelen op basis van wat het heeft gezien of gehoord maar niet persoonlijk heeft meegemaakt – denkbeeldig spel komt vaker voor naarmate het de leeftijd van 4 nadert.

Dit is een goed moment om verkleedspullen en attributen uit het huishouden te gaan verzamelen die je kind tijdens het verbeeldend spel kan gebruiken. Om het verbeeldend spel zoveel mogelijk te ondersteunen, is het goed om je kind veel voor te lezen. Verhaaltjes vormen een belangrijke inspiratiebron voor kinderen.

Meer risico

In foto: Eco-hoepels en biokatoenen pittenzakken van De Uitpluizer Speelkit

Je kind kan in deze fase meer lichamelijk risico willen nemen. Soms is het goed om al die activiteit even aan banden te leggen, maar probeer je kind zoveel mogelijk de vrijheid te geven om te proberen wat ze wil proberen. Hoever je kind ook is in haar grove motorische ontwikkeling, ze wil in deze fase waarschijnlijk op steeds meer manieren gaan experimenteren met haar lichaam – en de ene keer pakt dat beter uit dan de andere. 🙃

Enthousiasme

Er is weinig zo aanstekelijk als het enthousiasme van een jong kind. Geef je peuter volop de kans om nieuwe ervaringen op te doen, en laat haar kennismaken met nieuwe woorden, gerechten, mensen, en verhalen. Zo doet ze niet alleen belangrijke ervaringen op, maar krijgt ze ook de kans om te ontdekken waar haar passie ligt. En als er één ding is dat driejarige kinderen hebben, is het wel passie!

Meer (en moeilijkere) woedeaanvallen

Dit jaar kun je meer woedeaanvallen verwachten van je kind, dus misschien zul je goed moeten oefenen met rustig inademen en loslaten om midden in haar emotie tot je peuter door te kunnen dringen. Onthoud dat deze emotionele uitbarstingen je kind helpen om die innerlijke strijd tussen willen en kunnen aan te gaan. Woedeaanvallen leren je kind ook gevoelens herkennen en benoemen, wat haar uiteindelijk zal helpen om een betere manier te vinden om haar gevoelens te uiten.

Jullie band versterken

Maak gebruik van de nieuwsgierigheid en toenemende vaardigheden van je peuter om samen nieuwe avonturen te beleven. Ga samen iets lekkers koken, leer je kind tuinieren, bouw een hindernissenbaan, maak een puzzel (van zo’n 30 stukjes), en ga op speurtocht naar verborgen schatten.

Je peuter voorlezen is op deze leeftijd belangrijker dan ooit. Dit jaar gaat ze enorme sprongen maken met haar leesvaardigheid. Ze begint haar lievelingsboekjes te herkennen, ontdekt hoe ze boekjes op de juiste manier moet vasthouden en hoe ze pagina’s moet omslaan, en ze leert waarschijnlijk zelfs al wat woorden herkennen. Misschien kan ze ook al voorspellen wat er in een verhaaltje gaat gebeuren. Haar aandachtsspanne wordt ook steeds langer, waardoor jullie langere en complexere boekjes kunnen lezen. Zelfs als je peuter niet meer zo vaak op schoot naar verhaaltjes wil luisteren als vroeger, is samen lezen nog steeds een van de beste manieren om verbinding met elkaar te maken en jullie liefde te tonen. 💗

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 34 - 36 maanden, Onafhankelijkheid, Sociaal-emotioneel, Verbeeldend spel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen