13 - 15 maanden

Je peuter vindt het fantastisch om jou te laten lachen

Het beste medicijn? Lachen en slapen. Even lekker uitslapen is nu misschien een luxe die je je niet kunt veroorloven, maar lachen kunnen we allemaal! 😉

“Kinderen met een goed ontwikkeld gevoel voor humor zijn gelukkiger, optimistischer, hebben meer zelfvertrouwen en kunnen beter omgaan met verschillen – zowel bij zichzelf als bij anderen,” aldus Dr. Mary Gavin van Kids Health.

Rond de 12 tot 18 maanden kun je gaan opmerken dat je peuter gevoel voor humor heeft. Hij leert wat ‘normaal’ is in zijn omgeving, en begint het op te merken wanneer er iets onverwachts gebeurt. Zolang hij dit niet eng vindt, ziet hij dit misschien als iets grappigs – en kan hij erom lachen.

Het beginnende gevoel voor humor is een teken van je peuters cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling. Voor humor zijn beide hersenhelften nodig: de linkerhelft om een grap te bedenken, en de rechterhelft om de grap te waarderen en erom te lachen.

Zo help je je peuter zijn gevoel voor humor ontwikkelen:

Gek doen

Toddler with their fingers in their mouth while a woman is laughing

Lachen, overdreven gezichtsuitdrukkingen, grappige geluidjes en kiekeboe zijn allemaal goede manieren om je peuter kennis te laten maken met humor. Je kunt ook gek doen door je kind bij het aankleden bijvoorbeeld een hoedje aan te trekken aan zijn voet, of een broek aan zijn arm. Maak er een spelletje van (wie kan de gekste bek trekken?), of zet een muziekje op en kijk wie er het gekst kan dansen.

Herhaal grappige gebeurtenissen met je peuter, en lach er samen om

Grappen worden nooit saai op deze leeftijd! Je peuter houdt van herhaling én vindt het heerlijk om – keer op keer – samen met jou ergens om te lachen.

Lach wanneer je kind lacht

Door ook te reageren op dingen die je peuter grappig vindt, versterk je jullie band en stimuleer je zijn gevoel voor humor. Lach samen wanneer je een hard geluid hoort, of wanneer er een aardbei op de grond valt.

Ontdek grappige geluidjes

Maak gekke en grappige geluidjes met je mond terwijl jullie aan het spelen zijn. Zeg bijvoorbeeld “zoef” wanneer je kind een bal naar je toe rolt. Als hij het geluidje nadoet, doe jij het weer na, enzovoorts. De kracht zit ‘m in de herhaling, probeer er samen plezier in te hebben. Je peuter is het makkelijkste publiek ooit!

Wanneer jullie samen gek doen en lachen, worden er belangrijke verbanden gelegd in het brein van je peuter. Ben je niet bepaald een komiek? Geen zorgen! Met simpelweg meespelen en lachen kom je er ook. Volgens neurowetenschappers worden er, wanneer je iemand anders hoort lachen, spiegelneuronen in je brein geactiveerd, waardoor je het gevoel krijgt dat je zelf aan het lachen bent. Lachen werkt dus écht aanstekelijk! 😂

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 13 - 15 maanden, Communicatie, Speeltijd & activiteiten, Sociaal-emotioneel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen