34 - 36 maanden

Karton: ideaal voor een legio aan creatieve spelletjes

Toddler sitting in a cardboard box reading on a blanket

Karton is goedkoop, je kunt er makkelijk aankomen, en je kind kan het op allerlei leuke manieren gebruiken voor verbeeldend spel. Als je nog wat karton hebt liggen, zijn deze leuke activiteiten een aanrader voor je kind.

Dit zijn vier leuke activiteiten met karton voor je peuter:

Vrij kleuren in een grote doos

Toddler drawing on the side of a cardboard box with a marker
In foto: Afwasbare temperastiften uit de Kunstkoffer van De Helper Speelkit

Kleine kinderen horen veel ‘nee’. Door je peuter toestemming te geven om dingen te doen die normaal gesproken niet mogen, zoals op de muren, plafonds en vloeren tekenen, kan ze vrijuit experimenteren zonder beperkingen en regels (en zonder schade aan het huis 😉).

 • De volgende keer dat je een groot pakket in de post krijgt, bewaar dan de doos (hoe groter, hoe beter).
 • Zet de doos zo neer dat je kind er makkelijk in kan lopen, kruipen, of klimmen, en leg uit dat dit een speciale plek is waar je kind op alle oppervlakken mag tekenen.
 • De afwasbare, sneldrogende temperastiften in de kunstkoffer zijn ideaal om op karton te tekenen: ze werken net zoals stiften, maar hebben de kleurverzadiging van verf.
 • Het kan fijn zijn voor je kind om zonder kleren te spelen, zodat ze écht goed vies kan worden. 🙃

Huisje met sterrenhemel

Toddler sitting in a cardboard box that has string lights at the top

Met een grote kartonnen doos kun je ook een knus fort maken, waar je kind heerlijk kan verkennen, kan doen alsof, en kan experimenteren met licht. Dit zelfgemaakte speelhuisje wordt nog magischer met een mooie sterrenhemel van lampjes die je door het dak prikt.

Als je geen grote doos hebt, kun je ook één stuk karton gebruiken voor de lampjes. Hang of zet de ‘sterrenhemel’ op een hoge plek in de ruimte (bijvoorbeeld op de rand van twee stoelen).

 • Leg een lampjesslinger klaar (het liefst eentje op batterijen, zodat je geen stroom nodig hebt). Prik gaatjes in het ‘dak’ en steek de lampjes erdoorheen.
 • Zet de doos zo neer dat je kind er makkelijk in en uit kan kruipen, en maak eventueel een deurtje in de doos. Het is extra leuk als je het goed donker kan maken in de doos, maar het is wel belangrijk dat je kind makkelijk in en uit de doos kan kruipen.
 • Maak de ruimte nog uitnodigender door een sjaaltje of doek op te hangen als gordijn. Leg ook een kussen neer, wat boeken, speelgoed, en andere fijne dingen om te hebben.
In foto: Eerste echte zaklamp van De Realist Speelkit
 • Laat je kind zien hoe ze de lampjes zelf aan en uit kan doen, en geef haar een zaklamp om mee te spelen (vergeet regel #1 niet: je mag de zaklamp nooit in iemands gezicht schijnen) 🔦

Rijgen met karton

Rijgen en ‘naaien’ zijn goede activiteiten om de fijne motoriek, precisie en veerkracht te stimuleren, en met kleurige garen en leuke vormen maak je er een leuk kunstproject van. Grotere broers en zussen, vriendjes en vriendinnetjes en zelfs volwassenen kunnen ook meespelen, maar je kind kan deze activiteit ook heel goed zelfstandig doen.

 • Je hebt karton, een schaar, garen (of touw), een perforator, en wat plakband nodig. Gebruik bijvoorbeeld verpakkingen van ontbijtgranen, die zeer geschikt zijn door het dunne karton en de leuke plaatjes.
 • Knip het karton in leuke vormen en maak gaatjes langs de randen. Je kunt simpele geometrische vormen knippen zoals driehoeken, cirkels, en vierkanten, of je kunt creatief worden en bloemen, bomen, of vlinders knippen. Wat jij wil!
 • Knip wat garen af op een lengte van ongeveer een halve meter. Je kunt de uiteindes eventueel afplakken zoals een schoenveter (dit heet een ‘malie’ 🤓) om het je peuter makkelijker te maken.
 • Laat haar zien hoe je de malie door een gaatje rijgt en laat haar zelf kiezen hoe ze wil ‘naaien’. Als ze toe is aan een grotere uitdaging, kun je haar ook laten zien hoe ze rondom een hele vorm moet rijgen.

Bouwen met stukken karton

Young child putting together pieces of cardboard

Nu de fijne motorische vaardigheden van je peuter steeds verder verfijnd worden door de complexere puzzels en constructies waar ze mee speelt, kun je haar met deze simpele bouwstukken van karton volop laten experimenteren. Voor deze activiteit kun je elke soort karton of stevig papier gebruiken.

 • Knip het karton in vierkantjes, cirkels, en driehoekjes (houd ongeveer 7 x 7 cm aan voor de vierkante stukken). Maak aan iedere zijde een inkeping van zo’n 1,5 cm.
 • Laat je peuter zien hoe je de puzzelstukken in elkaar kunt steken door de inkepingen over elkaar te schuiven.
 • Als je kind vrij wil spelen met de bouwstukken is dat prima, en anders kun je haar een specifieke uitdaging geven, zoals een zo lang mogelijke constructie bouwen. Moedig je kind aan om bij het bouwen de vormen af te wisselen in een vast patroon (bijvoorbeeld: driehoek, vierkant, driehoek, vierkant), zodat ze kan oefenen met patronen herkennen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 34 - 36 maanden, Voorstellingsvermogen, Speeltijd & activiteiten, Problemen oplossen, Kinderontwikkeling, Speeltijd & activiteiten

Blijf lezen