7 - 8 maanden

Krijsen en brabbelen

Als het nog niet zover is, zal het niet lang meer duren voor je baby zijn eigen stem en alle grappige en luide geluiden die hij kan maken, gaat ontdekken. De meeste baby’s beginnen rond zo’n 6 maanden te brabbelen met ‘baba-baba’.

Een van de beste dingen die je kunt doen om de ontwikkeling van je baby te stimuleren, is te reageren op de geluiden die hij maakt, hem te laten praten, en een ‘gesprekje’ met hem te voeren, waarbij hij ook de ruimte krijgt om te reageren.

Mijn baby kan zo luid zijn wanneer we stil moeten zijn!

Hoe gênant het ook kan voelen als je baby luidkeels aan het krijsen is in het vliegtuig, de kerk, of een andere stille ruimte – het is belangrijk dat je probeert zachte verbale en non-verbale manieren te vinden om de geluiden van je baby te erkennen. Dit kun je doen door tegen hem te praten, hem aan te raken, naar hem te lachen, of oogcontact te maken.

Maar mijn baby krijst zó hard!

Als je baby luide krijsgeluiden maakt (hier beginnen de meeste baby’s tussen de 6,5 en 8 maanden mee), weet dan dat dit er allemaal bij hoort. Ontwikkelingsdeskundigen noemen dit zelfs een belangrijke cognitieve fase: je baby ontdekt dat hij een stem heeft, en dat volwassenen erop reageren. Dit maakt allemaal deel uit van het leren praten.

Het belangrijkste dat je moet weten, is dat de geluiden die je baby maakt (zelfs als het krijsgeluiden zijn) hem stimuleren om zijn taalvaardigheid te ontwikkelen. Dat krijsen zal over niet al te lange tijd plaatsmaken voor de eerste woordjes! 😉

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 7 - 8 maanden, Communicatie, Kinderontwikkeling

Blijf lezen