11 - 12 maanden

Lopen op de eerste verjaardag? Waarschijnlijk niet šŸ¤”

De gemiddelde leeftijd waarop peuters beginnen met lopen, ligt hoger dan je misschien denkt: tussen de 13 en 15 maanden. Sommige baby’s lopen al na 9 maanden, terwijl anderen het rond 17 maanden ontdekken. Als je peuter rond de 18 maanden nog niet loopt, kan het verstandig zijn om het consultatiebureau (NL) of Kind en Gezin (BE) te raadplegen.

Onze tips om je kind te ondersteunen bij het lopen:

Zorg dat ze ook blijft kruipen

Zelfs als je peuter al kan lopen, is het belangrijk dat ze ook af en toe blijft kruipen. Kruipen ondersteunt namelijk de coƶrdinatie tussen de linker- en rechterhelft van het brein, maakt de armen, het bovenlichaam, en de buik- en rugspieren sterker, en bevordert de hand-oogcoƶrdinatie.

Je kunt ervoor zorgen dat je peuter blijft kruipen door een hindernisbaan van kussens te bouwen waar ze overheen kan kruipen.

Laat haar blootsvoets rondlopen

Young child pulling the Pull Pup by Lovevery
In foto: Het Trekdier Hondje

Onderzoeken laten zien dat op blote voeten lopen de voetspieren sterker maakt en de coƶrdinatie verbetert. De zenuwuiteinden van de voetzolen ontvangen belangrijke informatie van de ondergrond, die het brein vervolgens omzet in informatie over hoe en waar je kind moet lopen.

Houd de handen en armen van je peuter laag bij het leren lopen

De handen van peuters boven het hoofd houden terwijl ze leren lopen, wordt niet altijd aangeraden. Dit kan namelijk het evenwichtsgevoel verstoren. Als je peuter wil dat je haar ondersteunt, kun je haar handen op schouderhoogte of naast haar lichaam vasthouden. Je kunt ook een stevige loopwagen proberen die je peuter in een licht gebogen hoek voor zich vasthoudt, maar zorg dat je het gebruik hiervan beperkt.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 11 - 12 maanden, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, kruipen, Lopen, mijlpalen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen