19 - 21 maanden

Maak samen een fotoboek met je peuters eerste woordjes!

Young child sitting on a rug looking through a book of animals

Rond nu kan je peuter waarschijnlijk al een paar woorden consistent zeggen en begrijpen. Zelfs als het wat langer duurt voordat je peuter begint met praten, ontwikkelt ze met de dag meer receptieve taal (woorden die ze begrijpt, maar nog niet kan zeggen).

Een leuk project om de eerste woordjes te bewaren en je peuter te helpen oefenen:

Opmerking: dit hoeft geen hightech-project te zijn. Er zijn veel apps en diensten waarmee je eenvoudig fotoboeken kunt maken, maar als je daar de tijd, middelen, of energie niet voor hebt en liever een andere aanpak kiest, zijn er ook veel betaalbare, makkelijke opties om zelf een fotoboek te maken.

1. Maak een lijst met woorden

Schrijf woorden (of korte zinnetjes, zoals “meer water”, en geluiden, zoals boe) die je peuter al kan zeggen op. Houd het lijstje (met woorden als hondje, mama, bal, etc.) bij de hand, zodat je er altijd woorden bij kunt schrijven.

2. Maak foto’s van alle woorden

  • Als je kind een kleurwoord heeft geleerd, zoals ‘zwart’, maak dan een foto van een zwarte achtergrond of een zwart vel papier.
  • Als je kind ‘hond’ kan zeggen maar jullie geen hond hebben, gebruik dan een foto van het internet, vraag iemand die je kent om een foto, of teken een hond. Je hoeft echt geen Rembrandt te zijn – je peuter vindt de simpelste tekeningen al een kunstwerk. 😉
  • Je peuter kent vast ook al een paar namen. Voeg dus ook foto’s van haar favoriete mensen toe: familieleden, vrienden, buren, en medewerkers van de kinderopvang.
  • Met complexere woorden, zoals de eerste werkwoorden en voorzetsels (kom, ga, in, uit) kun je creatief omgaan. Kies bijvoorbeeld een foto of tekening van iemand die door een deur weggaat of binnenkomt, of een pagina vol met tegengestelden (zoals een appel in een hand en een appel uit een hand).

3. Verwerk de woorden erin

Je kunt de woorden in de foto’s zelf verwerken door bijvoorbeeld oma een papiertje vast te laten houden waar in duidelijke letters ‘oma’ op staat. Deze tekst kun je ook later toevoegen als je met een app werkt, of je kunt het woord met de hand op de foto of tekening schrijven.

4. Maak een omslag

Heb je een creatieve bui? Maak er dan wat moois van! Anders is een foto van je peuter met een eenvoudige titel (Mijn eerste woordjes) altijd goed.

5. Print het boek

Maak je geen online fotoboek? Dan kun je de foto’s thuis printen of in de buurt laten afdrukken. Plak de foto’s op papier, bind de pagina’s bij elkaar met nietjes of lijm, en het boek is klaar! Je kunt de pagina’s ook in een ringband samenvoegen, zodat je nieuwe woordjes en foto’s kunt blijven toevoegen.

6. Tijd om te lezen!

Je hebt nu een nieuw voorleesboek voor je peuter, en ze heeft er ook nog zelf aan meegewerkt! Geef je peuter tijdens het lezen ruim de tijd om alle foto’s te bekijken, de pagina’s om te slaan en – als dat kan – de ‘echte’ versie van de foto aan te wijzen in jullie huis.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 19 - 21 maanden, Communicatie, Knutselen, Speeltijd & activiteiten, Spraakontwikkeling, Taal, Kinderontwikkeling

Blijf lezen