13 - 15 maanden

Montessori-tip: speelgoed rouleren = leuker én beter spelen

Lovevery items on a wooden shelf

“Hoe meer, hoe beter” geldt niet als het gaat om het speelgoed van je peuter. Dit is zelfs aangetoond in een onderzoek waarin het speelgedrag van kinderen die 4 soorten speelgoed in de ruimte hadden, vergeleken werd met kinderen die de keuze hadden uit 16 stukken speelgoed. De peuters met een beperkte keuze speelden beter en besteedden meer tijd en aandacht aan ieder afzonderlijk stuk speelgoed dan de peuters die uit 16 stukken speelgoed konden kiezen.

De ouders van de peuters uit het onderzoek hadden thuis gemiddeld 90 verschillende stukken speelgoed. Montessori draait juist om minimalisme, waarbij kinderen een beperkte keuze hebben uit speelgoed dat netjes en met ruimte ertussen op lage planken binnen handbereik staat. Hiervoor hoef je echt niet de helft van het speelgoed de deur uit te doen (al kun je dit moment wel aangrijpen om jullie collectie op te schonen en wat speelgoed te doneren). Speelgoed simpelweg uit het zicht zetten en vervangen door iets anders houdt het nieuw, interessant en leuk voor je peuter.

Omdat het een jaar of nog langer kan duren om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen – en omdat Lovevery-speelgoed al meteen wordt geïntroduceerd zodra kinderen er interesse in beginnen te vertonen – kan het speelgoed uit onze Speelkits op wat oudere leeftijd weer als nieuw voelen. Lees hier meer over welk babyspeelgoed een tweede ronde ook nog uitdagend blijft voor je peuter.

Kylie, moeder van drie kinderen en oprichter van de blog How We Montessori, weet precies te vertellen hoe speelgoed rouleren in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn voor kinderen.

Dit zijn haar tips voor het rouleren van speelgoed:

  • Zet zo’n 9 tot 12 verschillende stukken speelgoed op een lage plank, zodat je kind zelf kan kiezen waar ze mee wil spelen.
  • Bewaar ander speelgoed in een kast of ergens anders buiten bereik en buiten het zicht van je kind.
  • Kijk de komende paar weken welk speelgoed je kind het vaakst pakt, en hoe ze er het liefst mee speelt.
  • Het zou je best eens kunnen verbazen hoe nieuw een ‘oud’ stuk speelgoed kan zijn voor je kind. Soms kunnen peuters verrassend geïnteresseerd zijn in oud speelgoed waarvan je zou denken dat het geen uitdaging meer biedt. Peuters leren door te herhalen en ontdekken graag nieuwe manieren om met oude favorieten te spelen.
  • Rouleer speelgoed wanneer je denkt dat je kind daaraan toe is, bijvoorbeeld iedere paar weken (in ieder geval niet vaker dan één keer per week).
  • De ene keer verwissel je misschien maar één of twee stukken speelgoed, en de andere keer wat meer, afhankelijk van de interesse en het speelgedrag van je kind.
  • Favoriete stukken speelgoed kunnen misschien wel een jaar of langer op de plank blijven staan.
  • Je peuter toont waarschijnlijk meer interesse in een ‘onaf’ stuk speelgoed, zoals puzzelstukjes die je al uit de puzzel hebt gehaald, of de ringen van een stapeltoren die je in een mandje ernaast hebt gelegd.
  • Gebruik mandjes en bakken om kleine, bij elkaar passende voorwerpen te bewaren. Zo kan je peuter meteen goed oefenen met er dingen in stoppen en uit halen!
  • Boekjes kun je op dezelfde manier rouleren.
  • Probeer speelgoed te rouleren wanneer je kind niet in de ruimte is en zorg dat de favoriete stukken speelgoed op dezelfde plek blijven staan, zodat het niet voelt als een plotselinge verandering voor je kind.
  • Als we het hebben over ‘speelgoed’ bedoelen we alles waar je kind mee kan spelen, dus ook een mandje met dingen uit de natuur of keukengerei, een bakje met pompons, een zelfgemaakt speeltje, of knutselmaterialen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 13 - 15 maanden, Montessori, Routine, Kinderontwikkeling

Blijf lezen