31 - 33 maanden

Makkelijke manieren om je kind te leren dankbaar te zijn

Je kind krijgt een cadeautje van oma. Terwijl ze het aanpakt, fluister je in haar oor: “niet vergeten dankjewel te zeggen hè”. Herkenbaar?

Een onderzoek dat aan de Amerikaanse universiteit van North-Carolina werd uitgevoerd in het kader van het project Raising Grateful Children, liet zien dat dankbaarheid bestaat uit vier elementen: opmerken, nadenken, voelen, en doen. Een verplichte ‘dankjewel’ aan oma valt in die laatste categorie, maar hoe zit het met de andere drie? En hoe kun je je tweejarige peuter helpen om alle vier de elementen van dankbaarheid te ervaren?

Met deze tips kun je je peuter leren dankbaar te zijn:

Zeg (vaak) ‘dankjewel’ in het bijzijn van je kind

Kinderen kijken veel gedrag af van volwassenen, zelfs als dat gedrag niet heel zichtbaar is. Zorg dus dat je de postbode, de kassamedewerker, en de buschauffeur bewust bedankt.

Koppel dankbaarheid aan jullie maaltijden

Je peuter kan nog niet op dezelfde manier dankbaarheid uiten als jij, maar toch kun je al beginnen met een maaltijdritueel introduceren rondom dankbaarheid. Deel bijvoorbeeld tijdens het eten allemaal iets waar jullie dankbaar voor zijn. Je peuter noemt waarschijnlijk iets eenvoudigs wat dicht bij haar staat, zoals een gezinslid, een huisdier, of de maaltijd die voor haar neus staat.

Vul een pot met dankbaarheid

Versier een grote pot samen met je kind (als je het aandurft kunnen jullie zelfs lijm en glitters gebruiken 🙃). Zet de pot ergens neer waar iedereen in het gezin bij kan, en leg papier en potloden in de buurt. Vraag je kind om te delen waar ze dankbaar voor is, en schrijf het voor haar op of laat haar zelf iets ‘schrijven’. Nu mag ze zelf het papiertje in de pot doen! Dit is ook een leuk project voor grotere broers en zussen ❤️

Doe samen iets goeds

Bak bijvoorbeeld muffins met je kind en breng ze samen naar de buren. Maak er een wedstrijdje van wie het meeste afval kan oprapen in jullie straat. Of ga met je peuter naar een dierenasiel om met de katten te spelen. Jullie kunnen op zoveel manieren iets bijdragen aan de wereld, en hoe meer je kind de dankbaarheid van anderen ervaart, hoe meer ze ernaar gaat streven.

Maak ‘dankbaarheidskaarten’

Maak samen kaarten voor de mensen die jullie waarderen. De oefening is belangrijker dan het eindresultaat, dus ook een paar krabbels op een stuk papier zijn iets om trots op te zijn. Doe de kaarten tot slot samen op de bus.

Lees boekjes voor over dankbaarheid

Boekjes zijn de perfecte manier om je kind kennis te laten maken met de verschillende manieren en redenen om dankbaar te zijn. Dit zijn onze aanraders:

‘Dank je wel!’ zegt Beer door Jane Chapman & Karma Wilson Beer wil de dieren uit het bos uitnodigen voor een feestje, maar zijn voorraadkast is leeg. Gelukkig willen zijn vrienden graag hun eten delen – daar is Beer heel dankbaar voor!

Blij met jou door Eileen Spinelli Een prachtig verhaal op rijm over de waarde van dankbaar zijn voor de dagelijkse dingen.

Alles is reden voor een feestje door Monique Berndes, Dieter Schubert & Ingrid Schubert Eekhoorn nodigt iedereen uit voor een feestje omdat het een mooie dag was. De andere dieren uit het bos vinden dit maar vreemd. Dat is toch geen goede reden! Maar Uil legt het uit: “Alles waar je blij van wordt is reden voor een feestje.”

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 31 - 33 maanden, Boeken, Communicatie, Sociaal-emotioneel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen