28 - 30 maanden

Met deze klassieke activiteit leg je de basis voor rekenvaardigheid

Young child smiling at a woman as they look through cards of shapes and colors

Nu je kind al bijna drie is, krijgt ze steeds complexere elementen van het koppelen, sorteren, en vergelijken onder de knie. Dit zijn essentiële onderdelen van de cognitieve ontwikkeling, en zeker als het gaat om de rekenvaardigheid.

Sorteren is op meerdere manieren belangrijk: “zelfs de jongste kinderen kunnen al patronen herkennen en categorieën gebruiken om nieuwe informatie te verwerken. Bijna alles dat we zien, horen, of aanraken, bevat informatie die onze hersenen verwerken. Zonder dat we het in de gaten hebben, gaat ons brein op zoek naar wat nieuw is, wat anders is, en wat er veranderd is.”*

Zo kun je de sorteervaardigheid van je peuter ondersteunen:

Tussen de 19 en 24 maanden leren de meeste kinderen om op basis van simpele eigenschappen te sorteren. Op deze leeftijd kunnen ze die verschillen beter en op complexere manieren opmerken, benoemen, en sorteren.

Rond de 30 maanden kan je kind bijvoorbeeld beginnen met geometrische basisvormen sorteren.

Met deze spelletjes kun je je peuter laten oefenen met vormen sorteren:

Toddler sorting different colors and patterns into two mixing bowls
In foto: Bijpassende vormkaarten van De Vrije Geest Speelkit
  • Verzamel 6 vormen: 2 driehoeken, 2 cirkels, en 2 vierkanten zijn een goed begin, omdat dit vaak de eerste vormen zijn die kinderen leren herkennen. Zorg dat er aan iedere set vormen iets anders is, zoals de grootte of kleur.
  • Leg een van de cirkels in een bakje, geef je kind de tweede en vraag haar om de cirkel in het bakje met dezelfde vorm te leggen. Herhaal dit met de andere vormen. Als je peuter erin slaagt om alle vormen bij elkaar te zoeken, leg ze dan allemaal op een stapel en vraag haar om de vormen te sorteren: “kun je alle driehoeken bij elkaar leggen, alle cirkels bij elkaar leggen, en alle vierkanten bij elkaar leggen?”
  • Zodra ze alle vormen heeft gesorteerd, kun je de vorige activiteit uitbreiden door meer voorwerpen in alle drie de vormen toe te voegen. Je kunt ook nieuwe geometrische vormen toevoegen (zoals zeshoeken, ruiten, en rechthoeken), maar wees je er wel van bewust dat dit een flinke uitdaging kan zijn voor je peuter.
  • Ga op jacht naar vormen! Vraag je kind om meer vormen te zoeken die ze aan het doosje met de cirkels kan toevoegen, en help haar hierbij: “kun je een andere cirkel vinden? Cirkels zijn rond [teken een cirkel in de lucht met een vinger] en hebben geen hoekjes. Probeer dat bord eens, of de deksel van de pan in je speelkeuken”.

Misschien is je kind al klaar voor de volgende leuke uitdaging: sorteren op verschillende eigenschappen. Met de bijpassende vormkaarten kan je kind eerst oefenen met op vorm sorteren, en daarna op kleur, maar niet op allebei tegelijk. Afwisselen tussen de twee is een uitdagende oefening voor de executieve functies van je kind. Door dezelfde materialen voor verschillende activiteiten te gebruiken, leert je kind dat één set voorwerpen op verschillende manieren gesorteerd kan worden.

In foto: Bijpassende vormkaarten van De Vrije Geest Speelkit
  • Sorteer de kaarten eerst alleen op vorm. Er zitten bekende vormen tussen, zoals driehoeken en cirkels, maar ook vormen die ze misschien nog niet kent, zoals zeshoeken en sterren.
  • Ga daarna verder met kleur. Leg twee cirkels en twee vierkanten neer in bijpassende kleuren en hussel de kaarten door elkaar. Kijk of het je kind lukt om de vormen bij elkaar te zoeken: “probeer eens om de twee cirkels te vinden”.
  • En zeg daarna: “nu gaan we proberen om de twee rode vormen te vinden”.
  • Het is een genot om te zien hoe je kind zonder enige restricties kan sorteren. Vraag bijvoorbeeld eens “zoek twee kaarten die hetzelfde zijn”, en kijk of ze kaarten pakt met dezelfde kleur of vorm – of allebei. Of misschien vindt ze wel een hele nieuwe overeenkomst 😉

Naast het sorteren van vormen en kleuren kunnen peuters in het dagelijks leven op allerlei manieren oefenen met sorteren. Laat je kind bijvoorbeeld voertuigen (vrachtwagens, auto’s, en treinen) of eten (crackers, plakjes kaas) op soort sorteren, of vraag haar om kleren te sorteren op eigenaar (papa’s sokken, mama’s sokken, en de sokken van je peuter).

*van Reading Rockets

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 28 - 30 maanden, Cognitieve ontwikkeling, Koppelen, Rekenen, Sorteren, Kinderontwikkeling

Blijf lezen