Montessori-tip: speelgoed rouleren = leuker én beter spelen

“Hoe meer, hoe beter” geldt niet als het gaat om het speelgoed van je peuter. Dit is zelfs aangetoond in een onderzoek waarin het speelgedrag van kinderen die 4 soorten speelgoed in de ruimte hadden, vergeleken werd met kinderen die de keuze hadden uit 16 stukken speelgoed. De peuters met een beperkte keuze speelden beter en besteedden meer tijd en aandacht aan ieder afzonderlijk stuk speelgoed dan de peuters die uit 16 stukken speelgoed konden kiezen.
De ouders van de peuters uit het onderzoek hadden thuis gemiddeld 90 verschillende stukken speelgoed. Montessori draait juist om minimalisme, waarbij kinderen een beperkte keuze hebben uit speelgoed dat netjes en met ruimte ertussen op lage planken binnen handbereik staat. Hiervoor hoef je echt niet de helft van het speelgoed de deur uit te doen (al kun je dit moment wel aangrijpen om jullie collectie op te schonen en wat speelgoed te doneren). Speelgoed simpelweg uit het zicht zetten en vervangen door iets anders houdt het nieuw, interessant en leuk voor je peuter.
Omdat het een jaar of nog langer kan duren om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen – en omdat Lovevery-speelgoed al meteen wordt geïntroduceerd zodra kinderen er interesse in beginnen te vertonen – kan het speelgoed uit onze Speelkits op wat oudere leeftijd weer als nieuw voelen. Lees hier meer over welk babyspeelgoed een tweede ronde ook nog uitdagend blijft voor je peuter.
Kylie, moeder van drie kinderen en oprichter van de blog How We Montessori, weet precies te vertellen hoe speelgoed rouleren in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn voor kinderen.
Dit zijn haar tips voor het rouleren van speelgoed:
- Zet zo’n 9 tot 12 verschillende stukken speelgoed op een lage plank, zodat je kind zelf kan kiezen waar ze mee wil spelen.
- Bewaar ander speelgoed in een kast of ergens anders buiten bereik en buiten het zicht van je kind.
- Kijk de komende paar weken welk speelgoed je kind het vaakst pakt, en hoe ze er het liefst mee speelt.
- Het zou je best eens kunnen verbazen hoe nieuw een ‘oud’ stuk speelgoed kan zijn voor je kind. Soms kunnen peuters verrassend geïnteresseerd zijn in oud speelgoed waarvan je zou denken dat het geen uitdaging meer biedt. Peuters leren door te herhalen en ontdekken graag nieuwe manieren om met oude favorieten te spelen.
- Rouleer speelgoed wanneer je denkt dat je kind daaraan toe is, bijvoorbeeld iedere paar weken (in ieder geval niet vaker dan één keer per week).
- De ene keer verwissel je misschien maar één of twee stukken speelgoed, en de andere keer wat meer, afhankelijk van de interesse en het speelgedrag van je kind.
- Favoriete stukken speelgoed kunnen misschien wel een jaar of langer op de plank blijven staan.
- Je peuter toont waarschijnlijk meer interesse in een ‘onaf’ stuk speelgoed, zoals puzzelstukjes die je al uit de puzzel hebt gehaald, of de ringen van een stapeltoren die je in een mandje ernaast hebt gelegd.
- Gebruik mandjes en bakken om kleine, bij elkaar passende voorwerpen te bewaren. Zo kan je peuter meteen goed oefenen met er dingen in stoppen en uit halen!
- Boekjes kun je op dezelfde manier rouleren.
- Probeer speelgoed te rouleren wanneer je kind niet in de ruimte is en zorg dat de favoriete stukken speelgoed op dezelfde plek blijven staan, zodat het niet voelt als een plotselinge verandering voor je kind.
- Als we het hebben over ‘speelgoed’ bedoelen we alles waar je kind mee kan spelen, dus ook een mandje met dingen uit de natuur of keukengerei, een bakje met pompons, een zelfgemaakt speeltje, of knutselmaterialen.
In this post

Speelkits
Een abonnement op het innovatieve, bekroonde speelgoed abonnement voor baby en peuter biedt educatief speelgoed in elke nieuwe ontwikkelingsfase.
Learn moreGeplaatst in 13 - 15 maanden, Montessori, Routine, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

13 - 15 maanden
Welkom bij De Kwebbelaar Speelkit voor 13-15 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Kwebbelaar Speelkit voor je peuter van 13-15 maanden.

13 - 15 maanden
5 manieren om (veilig) met kleine voorwerpen te spelen
Je hebt maar een paar eenvoudige benodigdheden nodig voor het doen van leuke doe-het-zelf-activiteiten waarmee je peuter veilig kan genieten van de voordelen van het spelen met kleine voorwerpen.

13 - 15 maanden
Je peuter vindt het fantastisch om jou te laten lachen
Een beginnend gevoel voor humor is een teken van de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van je peuter. Ontdek vijf manieren om je peuter te helpen zijn gevoel voor humor te ontwikkelen.

13 - 15 maanden
Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding
Onderzoek toont aan dat kinderen baat hebben bij buitenspelen, ongeacht het seizoen. Zo kun je toch buiten spelen, zelfs als het koud of regenachtig weer is.

13 - 15 maanden
Opstapelen, in elkaar laten passen, en koppelen – wat is de tijdlijn?
Opstapelen, in elkaar laten passen, en koppelen – wat is de tijdlijn? Hier vind je de gemiddelde tijdlijn voor het ontwikkelen van deze vaardigheden en manieren om te spelen die deze ontwikkeling stimuleren.

13 - 15 maanden
Onrustig en ongeduldig… zo ziet boekjes lezen er op deze leeftijd uit
Lezen met je peuter voelt waarschijnlijk niet echt als "lezen". Maar geef niet op! Ontdek waarom zelfs een minuutje samen lezen al de moeite waard is.

13 - 15 maanden
Montessori-tip: speelgoed rouleren = leuker én beter spelen
Ontdek welke voordelen de minimalistische Montessori benadering van speelgoedroulatie - slechts een paar voorwerpen per keer, om de paar weken gerouleerd - heeft voor je peuter.

13 - 15 maanden
Trekspeelgoed – met recht een klassieker
Trekspeelgoed lijkt misschien wat ouderwets, maar kan veel verschillende aspecten van de ontwikkeling van je peuter bevorderen: het probleemoplossend vermogen, de coördinatie van het hele lichaam, en de fijne motoriek

13 - 15 maanden
De do’s en don’ts van ‘nee’ zeggen 😉
Door je kind het gedrag te beschrijven dat je wél wilt zien, voorkom je dat het gedrag dat je niet wilt zien, versterkt wordt. Zo zeg je minder vaak "nee" tegen je peuter.

13 - 15 maanden
4 vroege lessen in zwaartekracht
Hij laat iets vallen, jij geeft het terug. Hij laat het weer vallen, jij geeft het weer terug. There is nothing toddlers love more than playing with gravity. Probeer deze vier experimentjes eens.

13 - 15 maanden
De mindset die tijd met je peuter 100 keer beter maakt, door Lovevery-CEO Jessica Rolph
De beste tip om bij jullie allebei frustratie te voorkomen, is om te herdefiniëren wat het betekent om ‘efficiënt’ te zijn. Deze vijf mantra's helpen je hierbij.

13 - 15 maanden
Abracadabra! De magie van montessorispeelgoed
In deze video laten Lovevery-CEO Jessica Rolph en montessorideskundige Jody Malterre zien hoe je je peuter het stapelspel kunt laten ontdekken.

13 - 15 maanden
“Waar is je buik?” Vanaf wanneer identificeert je peuter lichaamsdelen?
Het zelfbewustzijn van je peuter groeit, en misschien herkent zij binnenkort haar eigen gezicht in de spiegel. Zo kun je je peuter helpen om haar lichaamsdelen te identificeren.

13 - 15 maanden
“Rol de bal eens naar mama” – waarom eigenlijk niet ‘naar mij’?
Spreek jij tegen je peuter in de derde persoon? "Illeïsme" kan je peuter helpen zijn taalvaardigheid te ontwikkelen tot hij voornaamwoorden begrijpt.

13 - 15 maanden
Kunst, wetenschap en motoriek: spelen met water is leuk én leerzaam
Kunst, wetenschap en fijne motoriek: spelen met water is leuk én leerzaam. 10 ideeën om samen met je peuter te spelen met water.