34 - 36 maanden

Nog meer tips om te leren jezelf aan te kleden

In deel 1 van dit artikel gaven we al wat tips om het je kind makkelijker te maken om zichzelf aan te leren kleden. Nu je peuter al bijna drie is, is ze klaar voor wat meer uitdaging (al heeft ze waarschijnlijk nog wel wat hulp van jou nodig).

Voor jou is jezelf aankleden niets bijzonders meer, maar voor je kind is iedere stap een nieuwe vaardigheid die ze moet leren, oefenen, en uiteindelijk gaat beheersen. Je kunt op veel verschillende manieren kleren leren aantrekken. Welke manier je ook kiest, probeer zo consistent mogelijk te zijn.

Zo leer je je kind zelf een broek, shirt, jurk, en jas aandoen:

Broeken

Young child sitting down putting on a pair of jeans

Lange broeken, korte broeken, ondergoed, en alle andere kledingstukken met openingen voor de benen trek je zo aan:

  • Ga op de grond of op een laag krukje zitten en leg de broek voor je neer, met de pijpen van je af en het label op de grond.
  • Steek één been helemaal door de broekspijp tot je voet er aan de onderkant weer uitkomt (dit is de moeilijkste stap – je kind zal hier waarschijnlijk flink op moeten oefenen!). Herhaal dit met je andere been.
  • Ga staan en trek je broek omhoog. Je kunt je duimen gebruiken om de broek omhoog te trekken en de tailleband goed te doen (deze laatste stap leren kinderen vaak tussen de 26 en 28 maanden met wat hulp zelf te doen).

Shirts en jurkjes

Young child opening a shirt about to put it on

Jonge kinderen kunnen snel de weg kwijtraken in een shirt of jurkje 🙃, dus het is belangrijk dat je je peuter leert begrijpen welke opening bij welk lichaamsdeel hoort. Zo kun je het haar uitleggen:

  • Mouwen als laatst: leg het shirt op de grond of op een laag tafeltje met het label naar beneden. Pak het shirt bij het stukje zoom dat de grond niet raakt.
  • Trek het shirt over je hoofd (hier hebben kinderen vaak hulp bij nodig, omdat het hoofd anders makkelijk in een mouw belandt).
  • Mouwen als eerst: voor sommige kinderen is deze methode makkelijker, deels omdat het zo lijkt op hoe ze een broek aan moeten trekken. Leg het shirt op dezelfde manier op de grond of op een tafel, en steek één arm naar binnen tot de hand er aan het uiteinde van de mouw weer uitkomt. Doe hetzelfde met je andere arm.
  • Trek de voorzijde van het shirt (met het label erop) met je duimen over je hoofd.

Jassen en vestjes

Young child putting their jacket on in a series of four photos
  • Zelfs jonge peuters kunnen hun jas al zelf aan leren doen met deze makkelijke methode. Leg de jas of het vest op de grond voor je, met de knopen of rits naar boven, en de capuchon bij je voeten (in het begin zul je je kind hier even bij moeten helpen). Steek je handen nét in de openingen van de mouwen, til de jas over je hoofd en draai de jas om op je rug. Met wat oefening zul je zien dat je peuter er steeds beter in wordt om haar jas op deze manier aan te trekken (hoewel de mouwen misschien nog niet helemaal goed zitten).

Gebruik simpele, consistente zinnen ter ondersteuning

Voor veel gezinnen werkt het goed om zinnetjes te zeggen als “label aan de achterkant” (een simpele manier om te controleren of je je kleren op de juiste manier aan hebt) of “eenzame benen” (voor die keren dat beide benen in dezelfde broekspijp verdwijnen). Probeer dezelfde woorden te gebruiken voor specifieke onderdelen van alle kledingstukken (van je peuter én van jou) – zelfs als het zoiets is als ‘hoofdgat’ 😉

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 34 - 36 maanden, Identiteit, Onafhankelijkheid, dagelijks leven, Kinderontwikkeling

Blijf lezen