28 - 30 maanden

Omgaan met kieskeurige eters – tips en advies van Happy Family

Mijn eerste bedrijf was Happy Family Organics. Net als Lovevery is dit bedrijf ontstaan uit de wens om kinderen de allerbeste start van hun leven te geven. De onderzoeken laten zien dat voor voeding hetzelfde geldt als voor de hersenontwikkeling: de eerste drie jaar zijn cruciaal. Maar kinderen dingen laten eten die goed voor ze zijn, is niet altijd even makkelijk 🙃

Happy Family heeft door de jaren heen veel onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in de voedingsstoffen die baby’s en peuters nodig hebben, en om ouders te helpen hun kinderen een voedzaam, gevarieerd dieet te bieden en een gezonde basis te leggen voor de rest van hun leven.

Jessica Rolph signature

Dit zegt Happy Family over kieskeurige eters en voeding voor peuters:

Het lijkt van het ene op het andere moment te gebeuren: eerst at je tweejarige peuter alles, en nu is dat ineens omgeslagen. Kieskeurig eten begint. Eten dat hij eerst heerlijk vond, kan hij nu ineens niet meer willen, en nieuwe dingen proberen is elke keer weer een gevecht. Samen eten gaat steeds stressvoller voelen. Deze fase is heel normaal bij peuters, maar kan toch bijzonder frustrerend zijn. Er zijn verschillende trucjes die je kunt proberen om de maaltijden weer wat fijner en rustiger te maken.

Waarom worden kinderen kieskeurige eters?

  • De groeisnelheid van peuters begint af te nemen, waardoor ze minder eetlust kunnen hebben.
  • Geen nieuw voedsel willen proberen lijkt een evolutionaire oorzaak te hebben: het beschermt jonge kinderen namelijk tegen het eten van potentieel giftige planten. Aan de eettafel is er geen gevaar, maar toch blijven veel peuters nieuw voedsel spannend vinden.
  • Jonge kinderen zijn dol op tussendoortjes en drankjes. Tussendoor iets kleins eten of drinken is goed voor je peuter, maar te veel tussendoortjes (of tussendoortjes op onhandige tijden) kunnen ten koste gaan van hoeveel er aan tafel gegeten wordt.
  • Alle kinderen – en mensen – interpreteren zintuiglijke prikkels op een andere manier. Kinderen die sterk reageren op zintuiglijke prikkels, kunnen smaak en geur sterker ervaren, waardoor ze gevoeliger zijn voor eten en eerder ‘kieskeurige eters’ worden.


Happy Family Organics biedt vanaf dag één biologische voeding en ondersteuning voor baby’s – of het nu gaat om borstvoeding, flesvoeding, de eerste hapjes of kieskeurige eters. Ons team van erkende diëtisten staat 7 dagen per week klaar om gezinnen gratis advies en handige tips te geven. Inschrijven is niet nodig!

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 28 - 30 maanden, dagelijks leven, Eten en drinken, Opvoedingsfilosofie, Kinderontwikkeling

Blijf lezen