Onrustig en ongeduldig… zo ziet boekjes lezen er op deze leeftijd uit

Boekjes lezen voelt nu waarschijnlijk nog niet bepaald als ‘lezen’. Misschien vindt je kind het vooral interessant om de plaatjes aan te raken om te kijken of het hondje dat hij op de bladzijde ziet echt is. Of misschien slaat hij ineens twee of drie pagina’s tegelijkertijd om, slaat hij ze juist de verkeerde kant op om, houdt hij het boekje op z’n kop, of kijkt hij simpelweg helemaal niet naar de plaatjes. Dit hoort er allemaal bij.
Rond de 15 maanden is het voor je kind misschien al te veel gevraagd om 5 minuten samen een boekje te lezen – laat staan om het boekje helemaal uit te lezen. Sommige peuters zien een favoriet voorwerp in hun boekje, zoals de maan, en vinden het vervolgens leuker om dit voorwerp ook in andere boekjes te zoeken dan om het hele boekje uit te lezen.
Tips om je peuter voor te lezen:
Lees dagelijks
Probeer elke dag 5 tot 10 minuten boekjes te lezen. Het kan zijn dat het voor je peuter beter werkt om meerdere momenten op een dag kort te lezen dan om één keer langer te lezen.
Laat boekjes tot leven komen
Wanneer jij en je peuter samen een boekje lezen, gebruik dan zoveel mogelijk dramatische stemmetjes, gebaren en uitdrukkingen om de woorden en plaatjes tot leven te laten komen. Misschien voelt het in het begin wat vreemd, maar kinderen zijn er gek op! 🙃
Lees boekjes met foto’s erin

Op deze leeftijd zijn boekjes met echte, duidelijke en kleurrijke foto’s erin – vooral van dingen die je peuter al kent – een groot succes.
Stimuleer interactie
Als je kind een voorwerp in het boekje benoemt, houdt het gesprek dan gaande door van dat ene woord een korte omschrijvende zin te maken. Als hij bijvoorbeeld “bal” zegt bij een plaatje van een bal, zeg dan: “ja, een bal! Ik zie een grote, gele bal op de foto.”
Leg verbanden met de echte wereld
Leg een verband met het boekje en de echte ervaringen van je peuter. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het geluid van het hondje op de foto na te doen en te praten over die keer dat jullie de hond van de buren tegenkwamen.
Bewaar overal boekjes
Bewaar boekjes in de luiertas, naast de commode, en zelfs in de deuren van je auto.
Houd rekening met slijtage

Hoewel je je kind kunt laten zien dat jij zorgvuldig met boekjes omgaat, hoef je van hem niet te verwachten dat hij dat ook al kan. Als je kind opzettelijk de pagina’s lijkt te scheuren, kun je hem misschien beter vermaken met karton of papier. Haal het boekje uit zijn handjes en geef hem papier om veilig mee te scheuren.

Speelkits
Een abonnement op het innovatieve, bekroonde speelgoed abonnement voor baby en peuter biedt educatief speelgoed in elke nieuwe ontwikkelingsfase.
Learn moreBlijf lezen

13 - 15 maanden
Welkom bij De Kwebbelaar Speelkit voor 13-15 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Kwebbelaar Speelkit voor je peuter van 13-15 maanden.

13 - 15 maanden
5 manieren om (veilig) met kleine voorwerpen te spelen
Je hebt maar een paar eenvoudige benodigdheden nodig voor het doen van leuke doe-het-zelf-activiteiten waarmee je peuter veilig kan genieten van de voordelen van het spelen met kleine voorwerpen.

13 - 15 maanden
Je peuter vindt het fantastisch om jou te laten lachen
Een beginnend gevoel voor humor is een teken van de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van je peuter. Ontdek vijf manieren om je peuter te helpen zijn gevoel voor humor te ontwikkelen.