Op de buik liggen doet je baby goed! Maar waarom?
Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie is om baby’s die nog niet kunnen kruipen, gedurende de dag minstens een half uur op de buik te laten liggen wanneer ze wakker zijn. Dit geldt ook voor pasgeboren baby’s: de Britse National Health Service adviseert om voldragen baby’s al vanaf de geboorte onder toezicht op hun buik te laten liggen.
Regelmatige, korte sessies zijn voor pasgeboren baby’s het beste. Als je baby begint te huilen, is het tijd om even pauze te nemen. Elke minuut die je baby op zijn buik doorbrengt, ontwikkelt hij de spierkracht die hij nodig heeft om te zitten en te kruipen.
Tips om je pasgeboren baby op zijn buik te laten leggen:
Hier zie je het schattige baby’tje van Ayesha Curry op zijn buik genieten.
- Rol je baby op zijn buik met de armen onder de schouders
- Pasgeboren baby’s liggen het liefst met het hoofd naar één kant als ze op hun buik liggen, net zoals in de baarmoeder
- Geef je baby de zwart-witte kaarten om te bewonderen wanneer hij met zijn hoofd naar de zijkant ligt
- Verplaats het hoofd van je baby regelmatig naar de andere kant; zo voorkom je afplatting en stijve nekspieren
- Naarmate je baby sterker wordt, kun je de zwart-witte kaarten voor hem plaatsen zodat hij zijn hoofd moet optillen om de afbeeldingen te zien
Tips om je baby op jou te laten liggen:

- Leg je baby op je borst met haar gezicht naar jou toe, en praat zachtjes tegen haar om haar aan te moedigen het hoofd op te tillen
- Leg je baby op haar buik op je bovenbenen en aai over haar rug; houd een zwart-witte kaart in haar gezichtsveld en beweeg de kaart langzaam omhoog om te kijken of je baby haar hoofd meebeweegt
- Draag je baby met haar buik op je onderarm met je mee
Als je baby even niet zoveel zin heeft in op de buik liggen, is dat ook prima. Probeer het een paar keer per dag kort opnieuw. Baby’s die al vroeg wennen aan op hun buik liggen, vinden het later vaak leuker. En de experts zijn het er allemaal over eens: op de buik liggen is essentieel om de benodigde spieren en coördinatie te ontwikkelen om te leren omrollen, kruipen, lopen, reiken, en spelen.
In deze blog

De Waarnemer Speelkit
Deze Speelkit helpt je baby om nieuwe hersenverbindingen te leggen door middel van contrastrijke afbeeldingen en zwart-witte wantjes.
Learn more
De Play Gym
Geef je baby de beste start met de interactieve Lovevery Play Gym. Een babygym en speelkleed om zintuigen, motoriek, taal, en nog meer te ontwikkelen!
Learn moreGeplaatst in 0 - 12 weken, De Play Gym, De Speelkits, Op de buik spelen, Visuele ontwikkeling, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

0 - 12 weken
Je nieuwe baby herkent je op geur en geluid
In de eerste weken na de geboorte gebruiken baby's hun reuk- en gehoorzin om hun meest nabije personen te herkennen.

0 - 12 weken
Veiligheidstips voor nieuwe ouders
Nieuwe ouders zijn volledig gefocust op veiligheid. De zorg voor een baby is een enorme verantwoordelijkheid.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
5 - 6 maanden
7 belangrijke elementen voor een door Montessori geïnspireerde kinderkamer
Een door Montessori geïnspireerde kinderkamer moet eenvoudig en rustgevend zijn. We hebben 7 van onze favoriete artikelen verzameld om je te helpen er een te ontwerpen die bij je baby past.

0 - 12 weken
Waarom huid-op-huidcontact ook ná het ziekenhuis belangrijk is
Huid-op-huid contact vermindert het huilen, verbetert de slaap en stimuleert het afweersysteem. Lovevery deelt tips over hoe jij het meeste kunt halen uit huid-op-huid contact met je baby.

0 - 12 weken
Op de buik liggen doet je baby goed! Maar waarom?
De Britse National Health Service adviseert om voldragen baby’s al vanaf de geboorte onder toezicht op hun buik te laten liggen. Tips on je baby op jou te laten liggen.

0 - 12 maanden
0 - 12 weken
Welkom bij De Waarnemer Speelkit voor 0-12 weken
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Waarnemer Speelkit voor je baby van 0-12 weken.

0 - 12 weken
De 11 beste door Montessori geïnspireerde speeltjes voor 0 tot 1 jaar
De Montessori methode speelt in op de natuurlijke wil van het kind om te leren. Hier zijn 11 van de beste Montessori speeltjes voor baby's van 0 tot 1 jaar.

0 - 12 weken
De 10 beste manieren om het brein van je baby te stimuleren
Lovevery experts delen 10 technieken om het ontwikkelende brein van je baby te beschermen en te laten groeien.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
Waarom een lichtknop beter is voor je baby dan oplichtend speelgoed
Rondjes lopen door het huis is erg leerzaam voor baby's. Leer van Esther hoe zij baby Freya laat kennismaken met de verschillende elementen van hun huis door erover te vertellen en ze aan Freya te laten zien .

0 - 12 weken
Wat gebeurt er in het brein van mijn baby nu ze 11 weken oud is?
Als je baby 11 weken oud is kan hij beginnen te reageren op jouw stem en zijn eigen handjes gaan onderzoeken. Ontdek hoe je baby zich op dit moment nog meer ontwikkelt.

0 - 12 weken
Oefen op de buik liggen met deze 4 makkelijke ideeën
Door regelmatig op de buik te liggen, ontwikkelt je baby de spieren en de coördinatie die nodig zijn om om te rollen, te kruipen, te reiken en te spelen. Hier vind je enkele andere ideeen.

0 - 12 weken
Zo help je je baby om de beenspieren te ontwikkelen
Je baby bouwt zijn beenspieren op door tegen voorwerpen te duwen met zijn voetjes. Ontdek hoe je je baby kunt helpen om te oefenen met schoppen.

0 - 12 weken
6 tips om te praten tegen iemand die (nog) niets terugzegt
Praten met je baby kan ongemakkelijk aanvoelen, maar het is zo waardevol. Lovevery deelt 6 tips voor hoe je kunt praten met iemand die nog niet terug praat.

0 - 12 weken
Is je baby toe aan nieuwe zwart-witte afbeeldingen? Download ze hier
Afbeeldingen met toenemende variatie en complexiteit helpen het gezichtsvermogen van je baby te ontwikkelen. Hier kun je enkele zwart-witte kaarten downloaden.

0 - 12 weken
Dit moet je volgens experts weten over inbakeren
Is inbakeren noodzakelijk voor je baby? Lovevery geeft een deskundige mening over wanneer en hoe je je baby kunt inbakeren aan de hand van enkele (veiligheids-)tips.

0 - 12 weken
Gericht kijken en luisteren
Je pasgeboren baby verkent de wereld door wat hij ziet en hoort nauwlettend te volgen. Hier vind je enkele speelideeën om de speurvaardigheden van je baby te ondersteunen.

0 - 12 weken
Dé tip voor jonge baby’s van deze deskundige mama
Een ergotherapeut vertelt hoe je het hoofd van je baby zachtjes van links naar rechts kunt draaien om platte plekjes en gespannen nekspieren te voorkomen.

0 - 12 weken
Waarom zwart-wit zo fascinerend is voor je baby
Beelden met een hoog contrast stimuleren de ontwikkeling van rijke neurale netwerken in het brein van je baby. Ontdek hoe het zicht van je baby op dit moment ontwikkelt.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
5 - 6 maanden
5 leuke manieren om met je baby te spelen – 4 tot 12 weken
Je lieve baby is verzadigd, uitgerust en klaarwakker. Wat nu? Hier zijn een paar eenvoudige ideeën voor de eerste speelmomenten met je baby.