13 - 15 maanden

Opstapelen, in elkaar laten passen, en koppelen – wat is de tijdlijn?

Bij de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden, zoals praten of lopen, wordt vaak uitgebreid stilgestaan, maar ook tussen deze grote stappen in gebeurt er veel in het brein van je peuter. Deze cognitieve verbindingen vormen de basis voor de meer zichtbare ‘mijlpalen’. Voorwerpen opstapelen, in elkaar laten passen, en aan elkaar koppelen zijn specifieke vaardigheden die je peuter ontwikkelt naarmate zijn brein groeit.

De gemiddelde tijdlijn voor het leren opstapelen, passen en koppelen:

Ringen op een toren stapelen (in plaats van ze eraf te halen)

Tussen de 13 en 15 maanden kan je peuter beginnen met ringen op een toren stapelen in plaats van ze er alleen maar afhalen.

Als jouw peuter deze vaardigheid nog niet heeft ontwikkeld, kun je een heen-en-weerspelletje met hem spelen. Laat je kind jou de ringen aangeven en stapel ze één voor één op de toren. Probeer de rollen dan eens om te draaien: jij geeft nu de ringen aan je peuter en kijkt of hij probeert ze op de toren te stapelen. Hier kun je hem bij helpen door de toren richting je peuter te kantelen, zodat hij de ringen er makkelijker op kan doen.

Een bekertje in een grotere beker passen

In foto: Stapelbare druppelbekertjes van De Onderzoeker Speelkit

Tussen de 12 en 19 maanden kan je peuter ontdekken hoe hij een kleiner druppelbekertje in een grotere kan laten passen.

Als je peuter dit nog niet spontaan doet, kun je hem laten zien hoe het moet. Zeg bijvoorbeeld “kijk eens hoe ik de kleine beker in de grote beker doe,” en doe het langzaam voor. Als je peuter probeert om de grote beker in de kleine beker te doen, kun je de bekers uit elkaar halen en het nog eens laten zien. Als je peuter toe is aan meer uitdaging, geef hem dan drie (of meer) bekers of mandjes om in elkaar te laten passen.

Een rond puzzelstuk in de puzzel leggen

Woman and toddler playing with the Circle of Friends Puzzle by Lovevery
In foto: Ronde vriendjespuzzel van De Kwebbelaar Speelkit

Tussen de 12 en 15 maanden zijn de ruimtelijke vaardigheden van je peuter al steeds beter ontwikkeld, waardoor hij misschien al één of meerdere puzzelstukken van de ronde vriendjespuzzel in de puzzel kan leggen. Raakt hij gefrustreerd? Verwijder dan de drie puzzelstukken in het midden en plak een vel papier over de openingen, zodat alleen de grootste en de kleinste cirkel zichtbaar zijn.

Twee identieke objecten aan elkaar koppelen

Je zou het misschien niet verwachten, maar je peuter kan tussen de 15 en 19 maanden al voorwerpen leren koppelen.

Zo werkt het: zoek twee sets bekende identieke voorwerpen bij elkaar, zoals twee ringen (met dezelfde kleur) van de ringentoren en twee houten munten van de spaarpot. Vertel je peuter wat hetzelfde is aan iedere set. Geef hem de ring en vraag hem om de bijpassende ring te pakken.

Je kunt hem helpen om het concept van identieke objecten koppelen te begrijpen, door je peuter in het dagelijks leven te wijzen op twee identieke voorwerpen, zoals lepels, bessen, ontbijtgranen, deksels, of handdoeken. Beschrijf waarom de twee voorwerpen hetzelfde zijn. Bij twee frambozen kun je je peuter bijvoorbeeld uitleggen dat ze allebei rood, rond, en zacht zijn. Je zult dit vaak moeten herhalen voordat je peuter het concept gaat begrijpen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 13 - 15 maanden, mijlpalen, Opstapelen, Koppelen, Problemen oplossen, Kinderontwikkeling, Speeltijd & activiteiten

Blijf lezen