3 - 4 maanden

Reiken, grijpen, in de mond… en opnieuw

Voordat je baby zijn handjes leert te openen, bestaat zijn wereld vooral uit dingen die hem overkomen. De komende maanden, wanneer hij zijn handjes leert openen en begint te gebruiken, gaat je baby ontdekken dat hij invloed kan uitoefenen op zijn eigen kleine wereld. In het begin zal hij zijn open handjes vooral gebruiken om op dingen te slaan. Later leert hij reiken, grijpen, en voorwerpen die hij interessant vindt, in zijn mond te stoppen. Spannend hoor! En wist je dat al dat reiken, grijpen en in de mond stoppen ook de oog-handcoördinatie bevordert?

Dit kun je verwachten wanneer je baby leert reiken, grijpen, slaan en in de mond stoppen:

De handjes gaan open

In foto: Zwart-witte kaarten van De Waarnemer Speelkit

Wanneer je baby tussen de 2,5 en 3,5 maand oud is gaan de handjes van je baby langzaamaan open. Als je baby zijn vuistjes meestal nog dichthoudt, kun je dit eens proberen om je baby te helpen zijn handjes te openen:

  • Aai over de rug van de handjes en kijk of zijn vuistjes hiervan opengaan
  • Vouw de vingers en duim voorzichtig open
  • Wrijf of klap de handjes tegen elkaar, of klap het handje van je baby tegen jouw hand
  • Laat je baby je gezicht aanraken

Grijpreflex

Baby laying down grabbing on to a woman's finger

Baby’s jonger dan 4 maanden hebben nog een grijpreflex: als je een voorwerp in hun handjes legt, zullen ze uit reflex hun vingertjes eromheen vouwen. Hoe vaker je de grijpreflex van je baby stimuleert, hoe eerder je baby zal leren om bewust de handjes te openen en sluiten. Zo kun je je baby helpen:

  • Aai over de rug van de handjes om te helpen de handjes te openen
  • Leg een ring in zijn handjes, zodat hij deze uit reflex vastpakt
  • Help je baby de ring vasthouden door je handen zachtjes op zijn vuistje te leggen

Wel reiken, nog niet grijpen

In foto: De Play Gym

Ergens tussen de 2,5 en 4,5 maand begint je baby met reiken naar voorwerpen, zonder ze vast te kunnen grijpen. Hier kun jij bij helpen! Laat je baby veilig veel oefenen met slaan tegen de hangende speeltjes van onze Play Gym:

  • Leg je baby op zijn rug met de borst onder de hangende Batting Ring (grijpring)
  • Baby’s van ongeveer 1 tot 3 maanden gaan met hun armpjes zwaaien wanneer ze een speeltje zien
  • Kijk of je baby per ongeluk de grijpring raakt, of beweeg zelf zijn armpjes naar de ring om te laten zien wat er gebeurt
  • De grijpring hangt op de juiste hoogte om per ongeluk te raken, en maakt een vrolijk geluidje wanneer hij wordt aangeraakt – ideaal dus!

Grijpen en in de mond stoppen

In foto: De Play Gym

Wanneer je baby rond de 4 tot 5 maanden oud is, kan hij leren om met beide handjes naar een voorwerp te reiken en het kort vast te houden. Zodra het je baby lukt om voorwerpen vast te houden, zal hij ze in zijn mond willen stoppen.

Het komende jaar gaat je baby oefenen met steeds kleinere voorwerpen om de motoriek van het grjipen te verfijnen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 3 - 4 maanden, Fijne motoriek, Grove motoriek, ontdekken met de mond, Speeltijd & activiteiten, Kinderontwikkeling

Blijf lezen