13 - 15 maanden

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding

Jessica Rolph, Co-founder and CEO of Lovevery, holding her daughter outside in the snow

In veel Scandinavische landen moet je niet raar opkijken als je buiten een café een rij wandelwagens met slapende baby’s ziet staan; zelfs midden in de winter! De gedachte erachter: het is dan misschien wel koud, maar buiten zijn is zo belangrijk voor de gezondheid van baby’s dat het ondanks (of misschien wel dankzij) de kou goed voor hen is.

We weten het intuïtief eigenlijk al, maar ook onderzoeksresultaten bevestigen het: buitenspelen doet een kind goed. Toch kan het voelen als een grotere uitdaging dan het voor onze ouders en grootouders was, om onze kinderen voldoende tijd in de natuur te laten doorbrengen.

Een paar makkelijke manieren om buiten te spelen, ook in de kou of regen:

Bereid je voor op het weer

Praat voordat je naar buiten gaat over het weer en hoe jullie je erop gaan kleden: “vandaag is het koud buiten, dus we doen onze jas en handschoenen aan” of “vandaag schijnt de zon, dus we doen een hoedje op om ons gezicht te beschermen”.

Met water verven

Als het niet regent of sneeuwt kun je de stoeptegels verven! Het enige dat je nodig hebt is een emmer water en een kwastje.

Stoepkrijten

Young child walking on a line of chalk outside

Stoepkrijten is ook een leuke activiteit in vrijwel alle weersomstandigheden. Zet een streep op de tegels en laat je peuter eenvoudige instructies opvolgen, zoals over de streep lopen of aan het eind, in het midden of aan het begin van de streep gaan staan. Je kunt ook verschillende lijnen tekenen en hardop tellen.

De planten water geven

Laat je kleuter de planten buiten water geven. Als je een tuin hebt, vindt je kind het fantastisch om te graven, plukken, planten en zelfs onkruid eruit te trekken!

Schatzoeken

Neem een bak mee en ga samen op zoek naar blaadjes, stenen, dennenappels, gras, takjes en bloemen.

Practice balance

Je peuter is misschien nog niet zover dat hij zelfstandig zijn evenwicht kan bewaren, maar je kunt hem een handje helpen en hem op een stoeprand of een grote steen laten balanceren.

Wandelen in de regen

Toddler standing outside with dirt on their face while holding a leaf

Samen gaan wandelen in de regen? Leuk! Zorg wel dat iedereen er goed op gekleed is. Ga op zoek naar plassen, insecten, wormen en overstromende regenputjes.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 13 - 15 maanden, Balans, Spelen met water, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen