22 - 24 maanden

Tip van Lovevery-CEO Jessica Rolph: wacht nog even met die mooie houten speelkeuken

Toddler mixing a cracked egg into a mixing bowl in the kitchen

Toen mijn oudste één werd, kochten mijn man Decker en ik een prachtige speelkeuken voor hem – we konden het niet laten! We waren uren bezig met het in elkaar zetten, en ik kocht allerlei soorten groenten en fruit om mee te spelen. Het was gewoon zo’n schattig beeld: mijn zoon en ik die samen aan het ‘koken’ en serveren waren in de keuken, en de uren speelplezier die hij ermee zou beleven.

Een paar jaar later, toen onze jongste al vier was, keken Decker en ik naar diezelfde speelkeuken en beseften we ineens: geen van onze kinderen had er ooit echt mee gespeeld. Meteen begon ik me zorgen te maken: misschien houden onze kinderen niet van verbeeldend spel! Heb ik een belangrijke stap overgeslagen waardoor ze creatief spelen niet leuk vinden?

Toen ik hier met de andere ouders van de montessorischool van mijn kinderen over sprak, begon ik in te zien dat kinderen die veel tijd doorbrengen in een ‘echte’ keuken vaak minder interesse tonen in de speelversie. Ik bedacht me hoe vaak onze kinderen ons helpen bij het koken en bereiden van echt eten, en voelde de paniek al meteen wegzakken.

Je echte keuken is een soort laboratorium waar je peuter een breed scala aan fijne en grove motorische vaardigheden in de praktijk kan brengen. Je kind kan al meer dan je misschien denkt, en door te oefenen met makkelijke taakjes zelf uitvoeren krijgt ze steeds meer zelfvertrouwen. En een mooie bijkomstigheid: als je haar betrekt bij het bereiden van eten, is de kans groter dat ze het zonder morren opeet!

Als je overweegt om een speelkeuken te kopen, is mijn tip om je juist te richten op de aanschaf van een goede hoge kruk en peuterproof keukengerei. Met een handige hoge kruk – ook wel een leertoren genoemd – kan je peuter makkelijk op aanrechthoogte staan en jou in de keuken meehelpen met eten bereiden.

Met kindveilig keukengerei kun je je peuter goed betrekken bij het koken. Hieronder vind je een paar handige links naar keukengerei dat geschikt is voor peuters.

Zo kun je je peuter erbij betrekken in de keuken:

Pellen

Snijd bananen (met schil) in plakjes en laat je peuter de schil verwijderen. Hiervoor moet ze beide handen tegelijkertijd iets anders laten doen, waar veel coördinatie voor nodig is: de ene hand houdt de banaan vast, en de andere probeert de schil eraf te pellen.

Smeren met een mes

Vraag je peuter om crackers of brood te smeren. Geef haar een beetje spread in een kommetje. Dit kan zachte boter, notenboter, hummus, roomkaas of jam zijn. Laat haar zien hoe ze het brood of de cracker moet smeren en kijk of ze jou kan nadoen. Dit kan een grote uitdaging zijn voor je peuter waar veel mee geoefend moet worden. Ze heeft tijd en ruimte nodig (zonder dat jij over haar schouder meekijkt) om de taak zelf te voltooien.

Roeren

Geef je peuter haar eigen kom en ingrediënten om te roeren. Als je bloem of een ander poederingrediënt aan vloeistof toevoegt, kan het slim zijn om zelf even kort te roeren zodat het poeder niet de kom uit vliegt.

Snijden

Gebruik een groentesnijder of een kindermes om bananen, (al in kleinere stukken gesneden) kaas, of ander zacht voedsel te snijden. Je kunt de uitdaging telkens iets moeilijker maken door steeds moeilijkere ingrediënten te kiezen naarmate ze het kunstje beter onder de knie krijgt.

Smoothies

Maak samen een smoothie. Laat je kind de ingrediënten in de blender doen (met de stekker uit het stopcontact!).

Beide handen gebruiken

Laat je peuter een kom met één hand goed vasthouden terwijl ze met de andere hand schept, roert, en giet. Dit is een flinke uitdaging voor je peuter, omdat ze tegelijkertijd beide handen op een andere manier moet gebruiken.

Eten bereiden

Als je je peuter wil laten helpen met het bereiden van een echte maaltijd, is het verstandig om de ingrediënten alvast voor te bereiden. Weeg alle ingrediënten van tevoren af en zet ze klaar in kleine kommetjes of bakjes op een bakpapiertje, zodat ze klaar zijn voor gebruik. Zo kan je kind je helpen de ingrediënten toe te voegen zonder dat je tijdens het koken nog van alles moet afwegen.

Pureren

Laat haar een banaan of een gekookte aardappel pureren met een vork.

Aangeven

Vraag haar om jou dingen aan te geven die je nodig hebt: lepels, groenten…

Benoemen

Je peuter leert de namen van bekende voorwerpen in haar omgeving steeds beter begrijpen (ze begrijpt al meer woorden dan ze zelf kan zeggen). Benoem de ingrediënten, het keukengerei, de meubels, en de apparaten die jullie tijdens het koken en eten gebruiken. Als ze de bekendere woorden al begrijpt – lepel, beker, kaas, etc. – kun je meer de nadruk leggen op andere woorden: koelkast, broodrooster, oven, mixer, tafel, avocado, of vanille.

Opruimen

Laat haar meehelpen met het opruimen: dingen in de vuilnisbak of kliko gooien (of op de composthoop, als je die hebt).

Als je toch écht die speelkeuken wil, laat je dan door dit artikel niet tegenhouden! Onthoud wel dat jullie thuis al een echte keuken hebben. Het voelt misschien wat spannend, maar koken met een peuter kan echt leuk en productief zijn. En helpen in de keuken kan zelfs het creatieve spel stimuleren!

❌⭕

Jessica Rolph signature

Cofounder + CEO
@jessicarolph

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 22 - 24 maanden, Fijne motoriek, Grove motoriek, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Montessori, Speeltijd & activiteiten, Kinderontwikkeling

Blijf lezen