13 - 15 maanden

Trekspeelgoed – met recht een klassieker

Trekspeelgoed lijkt misschien wat ouderwets, maar kan veel verschillende aspecten van de ontwikkeling van je peuter bevorderen: het probleemoplossend vermogen, de coördinatie van het hele lichaam, en de fijne motoriek.

Peuters leren duwen voordat ze leren trekken. Zorg dat je peuter daarom eerst veel kan oefenen met duwen voordat je haar trekspeelgoed aanbiedt. Geef haar een wandelwagen, winkelwagentje, of zelfs een grote kartonnen doos om over de grond te schuiven.

Tussen de 15 en 18 maanden kan je peuter beginnen met speelgoed achter zich meetrekken tijdens het lopen. Naast alle lichamelijke groei en leerprocessen die je peuter in deze fase al doormaakt, is dit een signaal van de cognitieve ontwikkeling die ook volop groeit.

Toddler sitting on a rug pulling the Pull Pup by Lovevery
In foto: Het Trekdier Hondje

Je peuter leert dat de makkelijkste manier om een voorwerp met een touwtje buiten bereik te pakken, is om aan het touwtje te trekken. Als ze bijvoorbeeld haar speelgoedhondje wil knuffelen, kan ze aan het touwtje trekken om het hondje naar zich toe trekken in plaats van er zelf naartoe te bewegen. Dit klinkt eenvoudig, maar in het brein van je kind is dit een belangrijke stap: een vroege les in oorzaak en gevolg.

Zodra ze loopt en stabiel kan blijven staan, is het misschien al tijd voor de volgende uitdaging voor de coördinatie: lopen met trekspeelgoed. Hier zijn veel verschillende spieren voor nodig – handspieren om het speelgoed vast te pakken, armspieren om te trekken, en benen en torso om het evenwicht te bewaren. Ook moeten de ogen samenwerken met de rest van het lichaam; de combinatie fijne en grove motoriek die zo leerzaam is voor je peuter.

Het is ook belangrijk om de omgeving te leren scannen: wat gebeurt er als het touwtje ergens achter blijft haken? En wat als het speelgoed omvalt en de wieltjes hun werk niet meer kunnen doen? Of als het speelgoed ergens niet onderdoor kan (bijvoorbeeld onder een stoel) en je peuter ineens de halve woonkamer meezeult? De bedrieglijk eenvoudige taak van iets aan een touwtje meetrekken is in werkelijkheid een belangrijke les in veerkracht, problemen oplossen, en zelfstandigheid.

Trekspeelgoed kan een vroeg hulpmiddel zijn om het zelfvertrouwen van je peuter te verbeteren, en haar begrip van waar ze controle op kan uitoefenen te vergroten. Door een rollend voorwerp aan een touwtje vooruit te trekken, leert ze dat zij bepaalt waar het speeltje naartoe gaat, niet iemand anders.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 13 - 15 maanden, Fijne motoriek, Problemen oplossen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen