0 - 12 weken

Veiligheidstips voor nieuwe ouders

Nieuwe ouders zijn volledig gefocust op veiligheid. De zorg voor een baby is een enorme verantwoordelijkheid, en veel ouders twijfelen in het begin vaak of hun baby veilig en comfortabel is. ❤️

Ondanks dat de eerste weken een rollercoaster zijn, heb je de belangrijkste dingen zo onder de knie. Hier zijn een paar tips om je te helpen.

Veilig in bad

Gebruik een badje met antislip dat speciaal voor baby’s is bedoeld, en vul het met 5 tot 8 cm warm water met een temperatuur tussen 35 en 37°C (dus niet te heet). Controleer de watertemperatuur met je elleboog of pols, niet met je hand. Of gebruik een speciale badthermometer.

Leg alles klaar voor je begint: badschuim, handdoek, washandje, schenkkan, enz.

Blijf altijd op armlengte afstand van je baby terwijl hij een bad krijgt.

Veilig verschonen

Gebruik een speciale commode of verschoontafel om de luier van je baby te verschonen. Als je verschoontafel bandjes heeft, gebruik ze dan om te voorkomen dat je baby van de commode afrolt. Hoewel hele kleine baby’s zich nog niet kunnen omrollen, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Houd luiers en vochtige doekjes binnen handbereik zodat je niet weg hoeft te lopen.

Als je toch moet weglopen om iets te pakken, neem je je baby mee.

Veilig slapen

Het lijkt misschien een leuk idee om een knuffeldoekje, dekentje of andere knuffel in de wieg of het ledikantje te leggen, maar het is belangrijk dat er helemaal niets in het slaapgebied van je baby ligt.

Gebruik een goed passend hoeslaken op een stevig matras dat precies in het ledikant past.

Leg je baby op de rug om te slapen.

Voorkom dat je in slaap valt terwijl je je baby vasthoudt.

Veilige kleding

Om je baby goed aan te kleden, doe je hem als vuistregel één laag extra aan vergeleken met wat je zelf draagt (behalve als je lichaamstemperatuur na de geboorte op z’n kop staat door je hormonen 🙃). Als jij een t-shirt met korte mouwen draagt, kleed je je baby in een rompertje met daarover een t-shirt. Als het heel warm is, is alleen een rompertje genoeg.

Let op tekenen van oververhitting, zoals rode wangen, zweten op de rug, een klamme huid en een snelle ademhaling.

‘s Winters kies je voor kledinglagen die je makkelijk aan en uit kunt doen, en een muts die goed past.

Als je een dekentje gebruikt om je baby tegen wind en andere weersomstandigheden te beschermen, moet je het goed instoppen om het bij zijn gezicht weg te houden.

Veilig je baby dragen

Welke babydrager je ook gebruikt, zorg altijd dat het hoofd van je baby opzij is gedraaid en zijn gezicht niet in je borstkas drukt.

Eerste hulp

Vermijd het gebruik van plakpleisters voor kleine wondjes zoals sneetjes of schaafwonden, vooral op vingers en handen. Pleisters kunnen losraken en een verstikkingsgevaar zijn als ze in de mond terechtkomen. In plaats van pleisters dep je het bloed weg met een gaasje tot het bloeden stopt.

Vind hier meer veiligheidsrichtlijnen voor baby’s en kleine kinderen en tips over veilig slapen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 0 - 12 weken, Routine, Badderen, Babyverzorging, Slapen, Veiligheid, Kinderontwikkeling

Blijf lezen