Veiligheidstips voor nieuwe ouders

Nieuwe ouders zijn volledig gefocust op veiligheid. De zorg voor een baby is een enorme verantwoordelijkheid, en veel ouders twijfelen in het begin vaak of hun baby veilig en comfortabel is. ❤️
Ondanks dat de eerste weken een rollercoaster zijn, heb je de belangrijkste dingen zo onder de knie. Hier zijn een paar tips om je te helpen.
Veilig in bad
Gebruik een badje met antislip dat speciaal voor baby’s is bedoeld, en vul het met 5 tot 8 cm warm water met een temperatuur tussen 35 en 37°C (dus niet te heet). Controleer de watertemperatuur met je elleboog of pols, niet met je hand. Of gebruik een speciale badthermometer.
Leg alles klaar voor je begint: badschuim, handdoek, washandje, schenkkan, enz.
Blijf altijd op armlengte afstand van je baby terwijl hij een bad krijgt.
Veilig verschonen
Gebruik een speciale commode of verschoontafel om de luier van je baby te verschonen. Als je verschoontafel bandjes heeft, gebruik ze dan om te voorkomen dat je baby van de commode afrolt. Hoewel hele kleine baby’s zich nog niet kunnen omrollen, zit een ongeluk in een klein hoekje.
Houd luiers en vochtige doekjes binnen handbereik zodat je niet weg hoeft te lopen.
Als je toch moet weglopen om iets te pakken, neem je je baby mee.
Veilig slapen
Het lijkt misschien een leuk idee om een knuffeldoekje, dekentje of andere knuffel in de wieg of het ledikantje te leggen, maar het is belangrijk dat er helemaal niets in het slaapgebied van je baby ligt.
Gebruik een goed passend hoeslaken op een stevig matras dat precies in het ledikant past.
Leg je baby op de rug om te slapen.
Voorkom dat je in slaap valt terwijl je je baby vasthoudt.
Veilige kleding
Om je baby goed aan te kleden, doe je hem als vuistregel één laag extra aan vergeleken met wat je zelf draagt (behalve als je lichaamstemperatuur na de geboorte op z’n kop staat door je hormonen 🙃). Als jij een t-shirt met korte mouwen draagt, kleed je je baby in een rompertje met daarover een t-shirt. Als het heel warm is, is alleen een rompertje genoeg.
Let op tekenen van oververhitting, zoals rode wangen, zweten op de rug, een klamme huid en een snelle ademhaling.
‘s Winters kies je voor kledinglagen die je makkelijk aan en uit kunt doen, en een muts die goed past.
Als je een dekentje gebruikt om je baby tegen wind en andere weersomstandigheden te beschermen, moet je het goed instoppen om het bij zijn gezicht weg te houden.
Veilig je baby dragen
Welke babydrager je ook gebruikt, zorg altijd dat het hoofd van je baby opzij is gedraaid en zijn gezicht niet in je borstkas drukt.
Eerste hulp
Vermijd het gebruik van plakpleisters voor kleine wondjes zoals sneetjes of schaafwonden, vooral op vingers en handen. Pleisters kunnen losraken en een verstikkingsgevaar zijn als ze in de mond terechtkomen. In plaats van pleisters dep je het bloed weg met een gaasje tot het bloeden stopt.
Vind hier meer veiligheidsrichtlijnen voor baby’s en kleine kinderen en tips over veilig slapen.
Geplaatst in 0 - 12 weken, Routine, Badderen, Babyverzorging, Slapen, Veiligheid, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

0 - 12 weken
Je nieuwe baby herkent je op geur en geluid
In de eerste weken na de geboorte gebruiken baby's hun reuk- en gehoorzin om hun meest nabije personen te herkennen.

0 - 12 weken
Veiligheidstips voor nieuwe ouders
Nieuwe ouders zijn volledig gefocust op veiligheid. De zorg voor een baby is een enorme verantwoordelijkheid.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
5 - 6 maanden
7 belangrijke elementen voor een door Montessori geïnspireerde kinderkamer
Een door Montessori geïnspireerde kinderkamer moet eenvoudig en rustgevend zijn. We hebben 7 van onze favoriete artikelen verzameld om je te helpen er een te ontwerpen die bij je baby past.

0 - 12 weken
Waarom huid-op-huidcontact ook ná het ziekenhuis belangrijk is
Huid-op-huid contact vermindert het huilen, verbetert de slaap en stimuleert het afweersysteem. Lovevery deelt tips over hoe jij het meeste kunt halen uit huid-op-huid contact met je baby.

0 - 12 weken
Op de buik liggen doet je baby goed! Maar waarom?
De Britse National Health Service adviseert om voldragen baby’s al vanaf de geboorte onder toezicht op hun buik te laten liggen. Tips on je baby op jou te laten liggen.

0 - 12 maanden
0 - 12 weken
Welkom bij De Waarnemer Speelkit voor 0-12 weken
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Waarnemer Speelkit voor je baby van 0-12 weken.

0 - 12 weken
De 11 beste door Montessori geïnspireerde speeltjes voor 0 tot 1 jaar
De Montessori methode speelt in op de natuurlijke wil van het kind om te leren. Hier zijn 11 van de beste Montessori speeltjes voor baby's van 0 tot 1 jaar.

0 - 12 weken
De 10 beste manieren om het brein van je baby te stimuleren
Lovevery experts delen 10 technieken om het ontwikkelende brein van je baby te beschermen en te laten groeien.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
Waarom een lichtknop beter is voor je baby dan oplichtend speelgoed
Rondjes lopen door het huis is erg leerzaam voor baby's. Leer van Esther hoe zij baby Freya laat kennismaken met de verschillende elementen van hun huis door erover te vertellen en ze aan Freya te laten zien .

0 - 12 weken
Wat gebeurt er in het brein van mijn baby nu ze 11 weken oud is?
Als je baby 11 weken oud is kan hij beginnen te reageren op jouw stem en zijn eigen handjes gaan onderzoeken. Ontdek hoe je baby zich op dit moment nog meer ontwikkelt.

0 - 12 weken
Oefen op de buik liggen met deze 4 makkelijke ideeën
Door regelmatig op de buik te liggen, ontwikkelt je baby de spieren en de coördinatie die nodig zijn om om te rollen, te kruipen, te reiken en te spelen. Hier vind je enkele andere ideeen.

0 - 12 weken
Zo help je je baby om de beenspieren te ontwikkelen
Je baby bouwt zijn beenspieren op door tegen voorwerpen te duwen met zijn voetjes. Ontdek hoe je je baby kunt helpen om te oefenen met schoppen.

0 - 12 weken
6 tips om te praten tegen iemand die (nog) niets terugzegt
Praten met je baby kan ongemakkelijk aanvoelen, maar het is zo waardevol. Lovevery deelt 6 tips voor hoe je kunt praten met iemand die nog niet terug praat.

0 - 12 weken
Is je baby toe aan nieuwe zwart-witte afbeeldingen? Download ze hier
Afbeeldingen met toenemende variatie en complexiteit helpen het gezichtsvermogen van je baby te ontwikkelen. Hier kun je enkele zwart-witte kaarten downloaden.

0 - 12 weken
Dit moet je volgens experts weten over inbakeren
Is inbakeren noodzakelijk voor je baby? Lovevery geeft een deskundige mening over wanneer en hoe je je baby kunt inbakeren aan de hand van enkele (veiligheids-)tips.

0 - 12 weken
Gericht kijken en luisteren
Je pasgeboren baby verkent de wereld door wat hij ziet en hoort nauwlettend te volgen. Hier vind je enkele speelideeën om de speurvaardigheden van je baby te ondersteunen.

0 - 12 weken
Dé tip voor jonge baby’s van deze deskundige mama
Een ergotherapeut vertelt hoe je het hoofd van je baby zachtjes van links naar rechts kunt draaien om platte plekjes en gespannen nekspieren te voorkomen.

0 - 12 weken
Waarom zwart-wit zo fascinerend is voor je baby
Beelden met een hoog contrast stimuleren de ontwikkeling van rijke neurale netwerken in het brein van je baby. Ontdek hoe het zicht van je baby op dit moment ontwikkelt.

0 - 12 weken
3 - 4 maanden
5 - 6 maanden
5 leuke manieren om met je baby te spelen – 4 tot 12 weken
Je lieve baby is verzadigd, uitgerust en klaarwakker. Wat nu? Hier zijn een paar eenvoudige ideeën voor de eerste speelmomenten met je baby.