16 - 18 maanden

Verzamelen en verplaatsen

Peuter met een bak vol met kleurrijke ballen

Een paar maanden geleden gebruikte je peuter waarschijnlijk vooral zijn handjes om voorwerpen één voor één te verplaatsen. Tussen de 17 en 24 maanden leert hij strategischer denken, en gaat hij misschien wel een bakje of emmertje gebruiken om dingen te verplaatsen.

Al dat heen en weer gesjouw lijkt voor jou misschien doelloos, maar geloof maar dat je peuter een duidelijk plan heeft. 😉 Hij ontdekt namelijk welke hulpmiddelen hij kan gebruiken om problemen op te lossen, hij leert vooruitdenken en vindt nieuwe methodes om zijn doelen te bereiken.

Je hebt meer coördinatie en motorische vaardigheden nodig om te lopen terwijl je een voorwerp draagt (of vooruitduwt) dan wanneer je met lege handen loopt. Door een emmertje of bak vast te houden terwijl hij loopt, leert je peuter dat hij verschillende voorwerpen in één keer kan verplaatsen.

De beste hulpmiddelen hebben twee stevige handvatten en een brede opening, zoals een mand. Kinderwagens en kleine winkelwagentjes zijn ook zeer geschikt.

Je peuter leert ook meerdere voorwerpen in een bak te stoppen en er pas weer iets uit te pakken zodra hij klaar is. Door voorwerpen ergens in te stoppen of uit te halen, leert hij zich concentreren en verhoogt hij zijn aandachtsspanne. Je peuter oefent met vasthouden en loslaten, en wordt tegelijkertijd zelfstandiger.

Zo help je je peuter bij het verplaatsen:

Achteruitlopen

Woman and toddler carrying a wooden box together outside

Om te oefenen met achteruitlopen, kun je je peuter vragen om jou te helpen de grote bak naar een ander deel van de ruimte te dragen. Laat hem achteruitlopen en houd één kant van de bak vast, terwijl je langzaam vooruitloopt.

Voordoen

Laat je peuter zien hoe hij een bak kan gebruiken om voorwerpen te verplaatsen of te dragen tijdens het spelen.

Kleine voorwerpen in een bak leggen

In foto: Het Mandje voor schatten en de vilten ballen van de Onderzoeker Speelkit

Geef je peuter een bak en een paar kleinere voorwerpen (zoals kralen), en moedig hem aan om alle kralen in de bak te leggen. Zodra hij dit onder de knie heeft, wordt opruimen ook veel leuker. 💫

Schatten zoeken en verzamelen

Geef je kind een bak en ga samen buiten wandelen, of loop een rondje om het huis. Kijk of hij onderweg ‘schatten’ vindt, en laat hem alle schatten verzamelen in zijn bak. Een langere wandeling wordt steeds leuker voor je kind wanneer hij op zoek is naar schatten!

Samen de tas inpakken

Young child putting a water bottle into a yellow bag

Laat je peuter je helpen jullie tas in te pakken wanneer jullie op avontuur gaan. Hij kan je helpen de luiers, doekjes, een waterflesje, snacks, boekjes of kleine speeltjes in te pakken.

De motoriek ontwikkelen

Wanneer je kind aan het wandelen, bukken en verzamelen is, ontwikkelt hij de fijne en grove motoriek én voedt hij zijn nieuwsgierigheid.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 16 - 18 maanden, Rondleidingen door het huis, Speeltijd & activiteiten, Sorteren, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Grove motoriek, Kinderontwikkeling

Blijf lezen