Vies worden is juist goed! Leuke speelideeën voor deze fase

Als een kind met haar handen verft, wordt er door zenuwcellen in het brein informatie opgeslagen over hoe verf eruitziet als je het uitsmeert. Een andere set neuronen slaat op hoe de verf tussen de vingers voelt als je erin knijpt. Het geluid dat hierbij hoort en het geluid dat het papier maakt wanneer je peuter haar hand eroverheen beweegt, wordt door weer een andere set neuronen ‘opgenomen’.
Tot de leeftijd van ongeveer 8 maanden ervaren baby’s maar één zintuig tegelijkertijd. Naarmate je baby ouder wordt, begint het brein de prikkels van verschillende zintuigen – zoals aanraking, geluid, zicht, geur, en smaak – aan elkaar te koppelen. Om belangrijke informatie over de wereld uit deze individuele zintuiglijke prikkels te kunnen halen, moeten deze in het brein met elkaar verbonden worden.
Sommige ouders moeten even een paar keer rustig inademen om die rommel te kunnen accepteren, terwijl andere ouders van nature al groot voorstander zijn van zintuiglijk spel. En dit geldt evengoed voor peuters. Maar of ze het nu direct omarmen of er nog even aan moeten wennen: de voordelen zijn groot voor iedere peuter.
Een paar tips:
Als je kind haar handen niet vies wil maken, geef haar dan eerst een hulpmiddel zoals een ijslollystokje om er langzaam aan te wennen.
Vindt ze het überhaupt allemaal maar spannend, laat haar dan zien hoe jij de verf (of het scheerschuim, het zand, de droge pasta, etc.) aanraakt en hoe leuk het is. Omschrijf wat je doet.
Ook als ze niet overtuigd hoeft te worden, is het leuk om samen te spelen. Zo zorg je ervoor dat ze het interessant blijft vinden.
Leg alvast een natte handdoek klaar voor je peuter, zodat ze haar handen schoon kan maken als ze daar behoefte aan heeft.
Probeer tijdens het spelen niet alvast schoon te maken of op te ruimen. Zo geef je je peuter het signaal dat vies worden niet oké is, terwijl vies worden juist is wat zintuiglijk spel zo leuk en bevrijdend maakt!
Laat je kind zelf de baas zijn. Als ze één streep op papier heeft gezet en daarna al klaar is, is dat ook prima.
Laat haar zelfstandig met haar handen eten. Als het om eten gaat, kan het zijn dat je peuter minder moeite heeft met vieze handen en een vieze snoet krijgen.
Je peuter kan met veel verschillende materialen ontdekken hoe leuk het is om vies te worden. Begin bijvoorbeeld met droge pasta, zaden, water, of ijsblokjes, en probeer daarna eens andere texturen zoals klei, maïzena, nat zand, of binnenspeelzand. En zodra ze eraan toe is, kan ze gaan experimenteren met scheerschuim, verf, of ‘oobleck’ – een goedje gemaakt van maïzena en water.
Nog meer ideeën voor zintuiglijk spel:
Spelen met scheerschuim of slagroom
Scheerschuim of slagroom in een laag schaaltje is een leuk experiment voor de zintuigen. Als je peuter dol is op vies worden, wordt dit gegarandeerd een succes. Maar niet alle kindjes vinden het even fijn om vies te worden tijdens het spelen. Daarom kun je je peuter ook een knutselstokje geven en wat kleurstof toevoegen in het schaaltje, zodat ze kan experimenteren met kleurencombinaties en schakeringen.
Zelfgemaakte vingerverf

Vingerverf is een klassieker als het gaat om zintuiglijk spel. Op deze leeftijd is het verstandig om de kleren van je peuter te bedekken met een schort of oude kleding (of je kunt natuurlijk gewoon haar kleren uittrekken). Plak de randjes van het papier vast om het goed op zijn plek te houden.
Met dit recept maak je makkelijk je eigen vingerverf:
- 130 g bloem
- 145 g zout
- 175 ml water
- Voedselkleurstof
- Meng alles door elkaar
- Nadat je peuter gewend is aan gladde vingerverf, kun je ook andere texturen introduceren door koffiedik of rijst door de verf te mengen.
Gebruik de kunstwerkjes van je peuter bijvoorbeeld voor het inpakken van cadeautjes, of maak er vrolijke wenskaarten van.
Maanzand
Om zelf zogenoemd ‘maanzand’ te maken, heb je één cup (235 ml) olie nodig. Hier kun je babyolie voor gebruiken – de olie met de zachtste textuur – of eetbare olie, zoals koolzaadolie of (vloeibare) kokosolie. Meng de olie met 8 cups bloem (1 cup = 130 g). Wil je minder maken? Houd dan de 8:1-verhouding aan. Wil je bijvoorbeeld het recept halveren, gebruik dan 4 cups bloem en een halve cup olie.
Meng de ingrediënten goed door elkaar. Hier gaat even tijd in zitten, maar het resultaat is het zeker waard! Wanneer je klaar bent, heb je een kneedbare, zandachtige textuur die je peuter in leuke vormen kan scheppen, gieten, en kneden. Deze activiteit is leuk voor kinderen van alle leeftijden! Zodra jullie klaar zijn met spelen, berg je het maanzand weer op in een luchtdichte bak of een grote hersluitbare zak met zipsluiting.
Een bak met rijst of vogelzaad

Deze leuke buitenactiviteit is een feest voor je peuter én voor de vogels. Leg een kleed op het gras en vul een bak met vogelzaad. Verstop de puzzelstukjes van een van jullie puzzels (zoals de ronde vriendjespuzzel of de moestuinpuzzel) tussen het vogelzaad. Laat in het begin een of twee hoekjes uitsteken om het makkelijker te maken voor je peuter.
Vraag je peuter om de puzzelstukken te zoeken en ontdek samen een hele nieuwe manier om met de puzzel te spelen! Ze vindt het vast geweldig om eerst op zoek te moeten naar de puzzelstukken om vervolgens de puzzel te kunnen leggen. Maak je klaar voor extra veel trotse momenten! Zodra jullie klaar zijn, vouw je het kleed weer op en berg je het vogelzaad weer op voor een later moment.
Vieze diertjes wassen

Vul een bak met vochtig zand of modder (hoe natter, hoe ‘viezer’) en een andere bak met water. Leg een paar dierenpoppetjes in de bak met zand en zorg dat ze goed vies worden. Verstop ook wat dieren onder het zand, zodat je peuter er echt naar op zoek moet gaan. Moedig haar aan om de vieze dieren te vinden en schoon te maken in het water met verfkwasten of andere kwasten.
In deze blog

De Kwebbelaar Speelkit
Deze Speelkit biedt nieuwe uitdagingen op het gebied van evenwicht, objectpermanentie en ruimtelijk inzicht, en vroege lesjes in natuurkunde.
Learn more
De Maatjes Speelkit
Deze Speelkit helpt je peuter om situaties met vertrouwen tegemoet te treden, verschillen te onderscheiden, de fijne motoriek te oefenen en – zoals altijd – spelenderwijs te leren.
Learn moreBlijf lezen

16 - 18 maanden
De puzzel van puzzelen – zo ziet de voortgang eruit
Puzzels stimuleren de fijne motoriek, de hand-oog coördinatie en het probleemoplossend vermogen. Zo zien de fases voor het oplossen van puzzels eruit voor baby's en peuters.

16 - 18 maanden
Welkom bij De Avonturier Speelkit voor 16-18 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Pionier Speelkit voor je peuter van 16-18 maanden.

16 - 18 maanden
Ontdek het Lovevery houten stapelspel op de montessori manier
In deze video laten Lovevery-CEO Jessica Rolph en montessorideskundige Jody Malterre zien hoe je je peuter het stapelspel kunt laten ontdekken.