16 - 18 maanden

Vliegen de ballen je om de oren? Zo help je je peuter nóg leuker met ballen spelen

Met voorwerpen gooien is een natuurlijke manier om te spelen en een vroege les in oorzaak en gevolg. Je zit er vast niet op te wachten om je kind te leren zware voorwerpen door het huis te gooien, maar we hebben het hier ook niet over een perfecte onderhandse of gecoördineerde bovenhandse worp. In het begin ziet gooien er bij je peuter meer uit als een soort kleine slingerworp.

Door je peuter veilige manieren te bieden om hiermee te oefenen, help je haar de vaardigheden ontwikkelen die ze van nature graag verder wil verkennen.

Je kind kan tussen de 9 en 12 maanden ineens per ongeluk met een voorwerp gooien. Ze schudt bijvoorbeeld met haar handen om de bal los te kunnen laten, en merkt ineens dat de bal stuiterend of rollend een eindje verder is komen te liggen.

Tussen de 13 en 16 maanden kan je peuter leren hoe ze zittend onderhands een bal gooit, met haar arm naast haar zij en haar palm omhoog.

Rond de 18 maanden kan ze waarschijnlijk al staand – met ondersteuning – een bal vooruit gooien. Ondersteuning betekent bijvoorbeeld dat ze zich met één hand aan een tafel vasthoudt, of dat jij haar bij haar middel of heupen vasthoudt.

Bied je peuter veel mogelijkheden om te oefenen met gepaste voorwerpen gooien op gepaste momenten.

Onze ideeën om je peuter te ondersteunen bij het leren gooien:

Breng de bal aan het rollen

Rol een grote, zachte bal naar je peuter en kijk of ze de bal terug naar jou kan rollen.

Begeleid haar bij het gooien

Laat je peuter eerst zien hoe ze moet gooien en laat het haar daarna zelf proberen. Leg je hand over die van haar en maak samen een gooi beweging. Laat haar de bal daarna zelf loslaten.

Gooi niet te hard

Als jullie er klaar voor zijn om te gaan oefenen met gooien, laat je peuter dan zien hoe je een zachte bal naar een mand gooit. Gooi de bal niet recht naar haar – dat kan ze best weleens eng vinden.

Zittend gooien

Omdat staand gooien en het evenwicht bewaren best een uitdaging is, kan het voor je peuter fijner zijn om zittend te oefenen met gooien. Moedig haar hoe dan ook enthousiast aan!

Proppen papier

Papier verfrommelen en de proppen in een doos of krat gooien is ook leuk, en iets dat ze overal kan doen.

Controle en richting

In het begin heeft je peuter nog geen controle over haar worp, maar uiteindelijk zal ze het onder de knie krijgen: de bal recht vooruit gooien.

Als je peuter te hard naar je gooit of op het verkeerde moment wil oefenen met gooien, help haar dan begrijpen dat dit niet veilig is. Zeg bijvoorbeeld: “Wil je oefenen met gooien? Zullen we even overgooien? Dan pakken we een zachtere bal, want als je een bal gooit naar iemand die er niet klaar voor is, kan dat pijn doen.”

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 16 - 18 maanden, Hechting, Speeltijd & activiteiten, kennis maken met de echte wereld door middel van spelen, Grove motoriek, Kinderontwikkeling

Blijf lezen