11 - 12 maanden

Waarom dagelijkse routines – en niet alleen voor het slapengaan – zo belangrijk zijn

Baby’s houden van dagelijkse routines en rituelen. Patronen in de dag van je kind geven hem rust: hij begrijpt wat er gaat gebeuren, en kan zich erop voorbereiden.

En wist je dat je baby door dagelijkse routines ook op een meer geavanceerde manier leert denken? Door te leren over orde en volgorde en door patronen te gaan herkennen, ontwikkelen baby’s meer geavanceerde gedachteprocessen zoals redeneren, beoordelen en anticiperen.

Je gezin heeft misschien al een eigen ritueeltje voor het slapengaan, maar er zijn nog veel meer dagelijkse routines waar je je misschien niet bewust van bent. Wat dacht je van wanneer je in de auto stapt, de luier van je baby verschoont, naar de winkel gaat, een drankje inschenkt, of afscheid neemt? Benoem de stappen van tevoren en tijdens de dagelijkse rituelen.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “We gaan ergens naartoe in de auto. Eerst trekken we onze schoenen aan, dan gaan we in de auto zitten, en dan ‘klik!’ doen we onze gordel om.” Je kunt ook ondertussen benoemen bij welke stap je nu bent: “Kijk, je schoenen zijn aan. Nu gaan we in de auto zitten…”

Door er leuke geluidjes, liedjes of gekke woordjes bij te gebruiken – of wat je dan ook vaak doet wanneer je in de auto gaat zitten of een luier verschoont – zorg je ervoor dat je baby de routine nog beter gaat onthouden en begrijpen.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 11 - 12 maanden, Communicatie, Executieve functies, Routine, Kinderontwikkeling

Blijf lezen