0 - 12 weken

Waarom huid-op-huidcontact ook ná het ziekenhuis belangrijk is

Huid-op-huidcontact met je baby kan vooral net na de geboorte van je kind belangrijk lijken. Zodra je thuis het gewone leven weer oppakt heeft huid-op-huidcontact met je baby misschien niet de hoogste prioriteit, maar als je er toch tijd voor vrij kunt maken, is dit het dubbel en dwars waard.

Een paar van de vele fysiologische voordelen voor je baby: huidcontact stimuleert de ontwikkeling van haar spijsverteringsstelsel, zorgt ervoor dat ze minder huilt, verbetert haar slaap, stimuleert de gewichtstoename, verbetert het afweersysteem, en versnelt de hersenontwikkeling.

En als je je verdrietig, bezorgd, of bang voelt – emoties die elke nieuwe ouder weleens ervaart – zorgt huid-op-huidcontact met je baby ervoor dat je hersenen oxytocine aanmaken, het zogenoemde knuffelhormoon.

Tips voor huid-op-huidcontact met je baby:

Neem samen een bad

Leg voordat je in bad stapt alvast handdoeken klaar binnen handbereik. Het kan fijn zijn om iemand te vragen jullie uit bad te helpen wanneer jullie klaar zijn.

Verwarm de ruimte

Het kan prettiger voelen om de badkamer wat extra te verwarmen, bijvoorbeeld met een kacheltje. Zorg wel dat je het kacheltje zo ver mogelijk van het bad plaatst.

Geef je baby een massage

Wordt je baby graag gemasseerd? Dan is een lichte massage met kokosolie of een andere olie die veilig is voor baby’s een goede manier om meer huid-op-huidcontact met je baby te krijgen. Gebruik donkerkleurige of oudere handdoeken (massageolie kan je mooie witte handdoeken vlekken geven die je er niet meer uit kunt wassen). Baby’s vinden het het allerfijnst om gemasseerd te worden vanaf het midden van het lichaam, dus begin bij de borst en masseer richting de benen en armen. Je hoeft echt geen professionele babymasseur te zijn: de liefdevolle aanraking is wat telt.

Combineer het met de borst- of flesvoeding

Probeer je baby eens de borst (of de fles) te geven in alleen haar luier, met je bovenkleding uit en een dekentje over je schouders voor de warmte. Ga eerst naar de wc en zet een glas water klaar (en wat je nog meer binnen bereik wilt hebben): mocht je baby dan op jou in slaap vallen, dan kunnen jullie nog even samen blijven genieten.

Huid-op-huidcontact tijdens het spelen op de buik

Door de zoekreflex van je baby werkt dit het beste als ze al gegeten heeft.

Huid-op-huidcontact is niet alleen fijn voor papa’s en mama’s, maar (onder toezicht) ook voor broertjes of zusjes. ❤️

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 0 - 12 weken, Hechting, Speeltijd & activiteiten, Kinderontwikkeling

Blijf lezen