Wanneer je kind een voorkeur heeft voor één ouder

Kinderen van twee ontwikkelen vaak een sterke voorkeur voor allerlei verschillende dingen: kleding, eten, speelgoed, en inderdaad, ook mensen. In een gezin met twee ouders heeft bijna ieder kind in een bepaalde fase wel een voorkeur voor één van de ouders. Hoewel dit vaak voorkomt, te verwachten is, en bij de ontwikkeling hoort, kan het toch gewoon heel pijnlijk voelen.
De voorkeur van kinderen is vaak wispelturig en veranderlijk, maar soms ook niet. Soms blijven kinderen maandenlang de voorkeur geven aan één ouder. Misschien wil je kind bijvoorbeeld maar door één van jullie naar bed gebracht worden, of luistert ze alleen maar wanneer één van jullie een verhaaltje voorleest.
Hoe vervelend die afwijzing ook voelt, het kan ook juist een uitdaging zijn om de voorkeursouder te zijn. Je kunt je verstikt voelen en het gevoel hebben dat je kind zich te veel aan je vastklampt, terwijl je tegelijkertijd probeert de pijn van je partner te verzachten.
Aan welke kant je ook staat, probeer erop te vertrouwen dat dit een fase is. En alle fases gaan voorbij.
Wat je kunt doen als je kind voorkeur heeft voor één ouder:
Probeer het niet persoonlijk op te pakken
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Afwijzing doet pijn, en het voeltwel persoonlijk. Toch is dit bijna nooit het geval. Het is juist een teken dat je kind zich veilig genoeg voelt in jullie relatie om te experimenteren.[Your child is] “[Je kind] voelt zich zeker genoeg in jullie liefde om te weten dat hij je links kan laten liggen en daarna nog steeds met open armen ontvangen zal worden,” aldus Krista L. Swanson, Ph.D, kinderpsycholoog bij het Early Childhood Center van het Cedars-Sinai Medical Center.
Leg de emotionele last niet bij je kind
We weten het: afgewezen worden steekt 🐝 😢. Maar je tweejarige kind kan zich nog niet goed in anderen verplaatsen, en begrijpt nog niet dat haar woorden en daden een ander echt kunnen kwetsen. Het kan verleidelijk voelen om te zeggen “daar kwets je me mee” en de kamer uit te lopen wanneer je kind krijst dat ze je partner wil, niet jou. Probeer toch te onthouden dat het al een enorme opgave voor haar is om haar eigen emoties een plekje te geven. Als jouw emoties er ook nog bijkomen, wordt het te veel voor haar.
Als je het belangrijk vindt om haar te laten weten dat ze je gekwetst heeft, kun je het houden bij een simpele “dat voelde niet fijn voor mij”. Wat je ook zegt of doet, probeer kalm, in het moment, en onverstoorbaar te blijven.
Erken haar gevoelens, verplaats je in haar, en stel haar gerust
Wanneer je kind huilt omdat ze iemand anders wil, laat haar dan weten dat je begrijpt wat ze voelt – hoe moeilijk dat ook voor je is. “Ik weet dat je wil dat oma bij je komt zitten. Je vindt het vast heel moeilijk dat dat nu niet kan. Ze komt straks terug, en ik blijf bij je terwijl we op oma wachten”.
Weet wanneer je het moet laten gaan
Hoewel het belangrijk en goed is om duidelijke grenzen te stellen, zijn er momenten waarop het voor iedereen makkelijker zou zijn als je een klein stukje toegeeft. Als je peuter eist dat niet jij maar je partner haar helpt kun je daar – als dat mogelijk is – best eens aan toegeven. Je hoeft niet bang te zijn dat je hiermee slechte gewoonten in de hand werkt; jullie kunnen het morgen gewoon nog eens proberen.
Breng allebei één-op-één-tijd door met jullie peuter
Als het kan, is het goed om afzonderlijk tijd door te brengen met jullie peuter. Als ze maar bij één ouder wil zijn, kun je proberen om specifiek tijd vrij te maken met de andere ouder: “ik ga even naar de winkel, zodat jij en Janna samen tijd kunnen doorbrengen. Ik heb hier je favoriete boekjes klaargelegd om te lezen”.
Wees geduldig
Naarmate je kind groter wordt, zul je zien dat dit gedrag verandert, stopt, opnieuw begint, en andere vormen aanneemt. Op dit moment is het beste wat je kunt doen geduldig zijn en er voor je kind zijn wanneer ze nieuwe dingen probeert met haar gedrag – zelfs als dat pijn doet. Vertrouw ons maar: voor je het weet is deze fase voorbij.
Geplaatst in 31 - 33 maanden, Hechting, Sociaal-emotioneel, Kinderontwikkeling
Blijf lezen

31 - 33 maanden
8 manieren om je peuter (en jezelf) uit die woedeaanval te helpen
Een driftbui ontstaat vaak omdat je kind zelfstandig wil zijn, maar er nog niet helemaal klaar voor is. Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met de woedeaanval van je kind.

31 - 33 maanden
Hoe maak je je keuken montessoriproof? Tips van @BringingUpBabe
Misschien voelt het als een hele taak om je keuken peuter- én montessoriproof te maken, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Bepaal je eigen tempo en kies zelf welke van deze simpele tips voor jullie haalbaar zijn.

31 - 33 maanden
Lijmen is leuk! Makkelijke spelletjes met lessen die blijven plakken
Using glue to stick items together may not sound like cognitive development, but it is. Met deze leuke activiteiten kan je peuter volop oefenen.

31 - 33 maanden
Zo maak je een speelruimte montessoriproof – tips van Montessori Madre
With less clutter and more intention, your child's play space can be inviting and beautiful.

31 - 33 maanden
7 spelletjes om koppelen onder de knie te krijgen
Rond de leeftijd van 30 maanden kan je kind misschien al identieke of vergelijkbare plaatjes of voorwerpen aan elkaar koppelen. Dit kunnen jullie oefenen met geheugenspelletjes, jullie eigen foto’s, of herhaalde plaatjes in boeken.

31 - 33 maanden
4 speelideeën met het meest magische knutselmateriaal: pompons
Pom poms are a fun way to help develop fine motor skills and dexterity, and a great addition to sensory play. Probeer samen met je kind deze snelle, makkelijke doe-het-zelf-ideeën met pompons.

31 - 33 maanden
Makkelijke manieren om je kind te leren dankbaar te zijn
Onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid uit vier elementen bestaat. Lees hier wat deze elementen zijn, en hoe je je kind kunt helpen om ze in de praktijk toe te passen.

31 - 33 maanden
4 grove motorische spelletjes voor een regenachtige dag
Regenachtige dag? Voor deze spelletjes heb je bijna geen materialen en voorbereidingstijd nodig, zodat je kind toch lekker kan bewegen en zijn energie kwijt kan.

31 - 33 maanden
Wanneer je kind een voorkeur heeft voor één ouder
In gezinnen met twee ouders komt het bijna altijd wel voor: de fase waarin kinderen de voorkeur geven aan één van de ouders. Gebeurt dit bij jullie ook? Lees dan in deze blog hoe je hiermee om kunt gaan.

31 - 33 maanden
Zo stimuleer je het empathisch vermogen (ja, echt!) van je peuter
Een belangrijk onderdeel van vriendelijk zijn voor anderen, is empathie tonen. In dit artikel lees je hoe je je tweejarige peuter de gevoelens van anderen kunt helpen begrijpen, zodat hij zich in de ander leert verplaatsen.

31 - 33 maanden
Schoenen en sokken leren aantrekken doe je zo
Om zelf je schoenen en sokken aan en uit te doen, zijn complexe fijne motorische vaardigheden nodig. Lees hier hoe je je kind kunt helpen om zelf de schoenen en sokken aan te leren trekken.

31 - 33 maanden
Vanaf welke leeftijd leren kinderen klokkijken?
Met routines, volgordes, en tijdgerelateerde woorden help je je kind het ingewikkelde concept van tijd te begrijpen.

31 - 33 maanden
Welkom bij De Uitpluizer Speelkit voor 31-33 maanden
Kijk wat de CEO en medeoprichter van Lovevery Jessica Rolph vertelt over De Uitpluizer Speelkit voor je kind van 31-33 maanden.

31 - 33 maanden
Zo maak je een hindernissenbaan voor je tweejarige peuter
Een hindernisbaan, binnen of buiten, is een leuke en effectieve manier om de grove motoriek te ontwikkelen: op de tenen lopen, met beide voeten springen, noem maar op!

31 - 33 maanden
Waarom kinderen jengelen? Omdat het werkt
Uit onderzoek blijkt dat volwassenen van nature het sterkst reageren op de zeurderige, huilerige toon van kinderen. Wat betekent dit jengelen, en hoe kun je er het beste op reageren?