0 - 12 weken

Wat gebeurt er in het brein van mijn baby nu ze 11 weken oud is?

Je baby ontdekt elke week steeds meer van de wereld. Haar hersenen zijn nu met zóveel verschillende dingen bezig dat het voor jou fijn kan zijn om hier wat meer overzicht op te hebben.

Volgens deskundigen maakt de gemiddelde baby rond 11 weken de volgende ontwikkelingen door:

Ze raakt gefascineerd door haar eigen handen

Rond de 2 of 3 maanden kan je baby ineens gefascineerd raken door haar handen. Ze inspecteert ze uitgebreid en kijkt aandachtig wat er gebeurt als ze haar handen beweegt. Je kunt je baby hierbij helpen door haar de zwart-witte wantjes aan te trekken.

Ze reageert op je stem

In foto: Set van eenvoudige zwart-wit kaarten van De Waarnemer Speelkit

Tussen de geboorte en de 2,5 maand begint je baby waarschijnlijk op je stem te reageren. Je kunt haar hierbij helpen door gedurende de dag veel tegen haar te praten, en haar naar je gezicht te laten kijken terwijl je geluiden maakt met je mond. Door veel oogcontact te maken met je baby en haar kennis te laten maken met taal, help je haar om geconcentreerd naar jou te leren luisteren. Vaak face-to-face ‘gesprekjes’ voeren met je baby is een van de meest effectieve dingen die je kunt doen om haar ontwikkeling te stimuleren.

Ze kan bewegende voorwerpen volgen met haar ogen

In foto: De Play Gym

Waarschijnlijk leert je baby tussen de 2 en 3 maanden om een bewegend voorwerp dat langzaam heen en weer beweegt, te volgen met haar ogen. Hier kun je haar bij helpen door de siliconen rammelaar al rammelend langzaam heen en weer te bewegen op zo’n 20 cm afstand van haar gezicht.

Ze gaat op zoek naar waar geluid vandaan komt

Tussen de 2 en 3,5 maand kan je baby beginnen te zoeken naar waar de geluiden die ze hoort vandaan komen. Hoewel je haar dan kunt zien luisteren en zoeken, slaagt ze er waarschijnlijk nog niet in om de bron van het geluid te vinden, en misschien kijkt ze niet eens in de juiste richting. Je kunt haar hierbij helpen door bijvoorbeeld met lepels te tikken, papier te scheuren, of met de siliconen rammelaar te rammelen. Kijk of ze om zich heen zoekt. Als ze niet reageert, blijf het geluid dan maken en beweeg langzaam in beeld, zodat ze kan zien waar het geluid vandaan komt.

Ze leert zich op haar rug te rollen

In foto: De Play Gym

Tussen de 1,5 en 2 maanden kan je baby beginnen met op haar rug rollen vanuit de zijpositie. Hier kun jij bij helpen door je baby op haar zij te leggen met uitzicht op de zwart-witte kaarten in de kaarthouder. Beweeg de kaarthouder na een paar minuten buiten haar gezichtsveld en schud boven haar hoofd met de siliconen rammelaar om haar te stimuleren om op haar rug te rollen.

Ze begint te schoppen uit enthousiasme

Baby feet kicking up at the Batting Ring on The Play Gym by Lovevery
In foto: De Play Gym

Tussen de 1,5 en 2,5 maanden kan je baby beginnen met schoppen als ze enthousiast is. Dit kun je stimuleren door je baby zo neer te leggen dat ze met haar benen de grijpring in de Play Gym raakt.

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 0 - 12 weken, Oorzaak en gevolg, Communicatie, Grove motoriek, Visuele ontwikkeling, Kinderontwikkeling

Blijf lezen